LTE-M w Orange
Moderator: Moderatorzy
- onken
- ** Moderator **
Re: LTE-M w Orange
Ale do starych modemów USB raczej nie uświadczysz takich softów...
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
- radius
- ** Moderator **
Tylko ja tu na razie widzę same problemy z Nju.
Któregoś dnia będzie test:
- karta Orange do B315
- karta Nju do telefonu P20
- karta Nju do innego routera B315.
Żeby to było w Orange wg mnie byłoby dużo więcej postów.
Prawdopodobnie zdechło, bo nie było prądu i nastąpił restart urządzenia. A tak jak była transmisja to trwało. Także kto nie odpina z gniazdka to może jeszcze doświadczyć.
Co do softu. Mam możliwość aktualizacji z WebUI, ale stracę podgląd danych i nie ma pewności czy zadziała. Także teraz tego pochopnie nie robię.
U mnie nie działa nawet LTE800.
Któregoś dnia będzie test:
- karta Orange do B315
Żeby to było w Orange wg mnie byłoby dużo więcej postów.
Prawdopodobnie zdechło, bo nie było prądu i nastąpił restart urządzenia. A tak jak była transmisja to trwało. Także kto nie odpina z gniazdka to może jeszcze doświadczyć.
Co do softu. Mam możliwość aktualizacji z WebUI, ale stracę podgląd danych i nie ma pewności czy zadziała. Także teraz tego pochopnie nie robię.
U mnie nie działa nawet LTE800.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
-
- Mistrz bezprzewodowy
Przełącz na 3G pasmo zostaw 800 jeśli zadziała to co? Wyglądało by na awarię w strefie softu?. Inne propozycje? Pozdrawiam Hermogenes
-
- Początkujący użytkownik forum
No dobra mam teraz huawei MiFi E5783b-230 Smiga OK .
Zakupiłem też Router WR1043ND v3 wgrałem gargoyle aby rozsyłać neta przez USB ale niestety MiFi nie jest obslugiwany, stary modem wykrywa odrazu, Używałem hi link E3372s153 .
Jeśli ktoś wiedziałby jaki firmware z E3372 lub inny modem LTE (i kompatybilny z open-wrt) były kompatybilny z LTE-M prosze o pomoc. U mnie jest tylko LTE-M z Orange a prędko nic innego nie będzie.
Mam PC, Laptopa, drukarę i chciałbym to podpiąć pod "normalny" router.
Zakupiłem też Router WR1043ND v3 wgrałem gargoyle aby rozsyłać neta przez USB ale niestety MiFi nie jest obslugiwany, stary modem wykrywa odrazu, Używałem hi link E3372s153 .
Jeśli ktoś wiedziałby jaki firmware z E3372 lub inny modem LTE (i kompatybilny z open-wrt) były kompatybilny z LTE-M prosze o pomoc. U mnie jest tylko LTE-M z Orange a prędko nic innego nie będzie.
Mam PC, Laptopa, drukarę i chciałbym to podpiąć pod "normalny" router.
- onken
- ** Moderator **
MiFi tylko jakis stary bez agregacji pasm działał na USB
Ewentualnie jakieś ZTE działa chyba tez po USB do OpenWRT
Uzyj inaczej, zrób OpenWRT jako klient WiFi do MiFi i drugim radiem rozysłaj sygnał ( o ile ma dwa pasma )
Tylko to średnie rozwiązanie
Ewentualnie jakieś ZTE działa chyba tez po USB do OpenWRT
Uzyj inaczej, zrób OpenWRT jako klient WiFi do MiFi i drugim radiem rozysłaj sygnał ( o ile ma dwa pasma )
Tylko to średnie rozwiązanie
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Guru bezprzewodowy
A jak skonfigurowaleś WAN na tym Gargoyle pod tego E5783? To HiLink widziany jako karta sieciowa więc WAN powinien być jako klient DHCP.
- onken
- ** Moderator **
Nowe MiFi niestety już nie...
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
No wlasnie już mifi nie jest widoczne, normalnie dla USB modemu wskazuje orazu opcja (modem USB), na agregację nie mam co liczyć jedynie LTE-M LTE 800. Ok 25 mbit/s realnie. Chodzi o to aby stare mifi lub router działały przy LTE-M a to może być wyzwanie.. Testowałem 2 starsze mifi mam , E5372 ale nie działa na LTE-M.
-
- Guru bezprzewodowy
Nowe to znaczy jakie? Sam mam MF980 i jak najbardziej działa na Xiaomi 3G z Padavan.
- onken
- ** Moderator **
Na pewno nowy huawei, conajmiej 2-3 modele
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
- radius
- ** Moderator **
Koledzy wiecie ile osób w Orange ma E3372/B315? Uważacie, że w całej Polsce tylko cztery osoby miałyby z tym problem? Operujemy jakimś zwrotem LTE-M, a tak na prawdę nic o tym standardzie nie wiemy. Według mnie to jest jakiś "atak" na Nju Mobile.
Masz E3372 to wiesz co zrób? Zmień w nim IMEI i zobacz czy Cię nie zaloguje. Oczywiście w ramach edukacji, bo to NIELEGALNE.
Ja jutro porobię testy z inną kartą, innym B315. Mogę w sumie i z E3372s, bo mam gdzieś w szafie.
Masz E3372 to wiesz co zrób? Zmień w nim IMEI i zobacz czy Cię nie zaloguje. Oczywiście w ramach edukacji, bo to NIELEGALNE.
Ja jutro porobię testy z inną kartą, innym B315. Mogę w sumie i z E3372s, bo mam gdzieś w szafie.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
-
Może zostało to włączone początkowo tylko dla NJU, które ma pewnie dużo mniej klientów, żeby poznać skalę problemu z niekompatybilnymi urządzeniami.
Idąc dalej tropem sieci Telia dotarłem do stron gdzie wyjaśniają potrzebę zaktualizowania sprzętu i podają listę urządzeń, które muszą być zaktualizowane. Domyślam się, że są to tylko urządzenia, które były w tej sieci sprzedawane. Na szwedzkiej stronie można np. dla E3372h poza przeczytaniem instrukcji pobrać exeka z softem w wersji 22.329.63.00.07.
Na fińskiej stronie jest też info o B315, niestety tam już nie ma linka do pobrania exeka, więc nie wiem jaka wersja softu jest tą działającą poprawnie.
Może warto spróbować z tym softem w E3372h, ja niestety nie mam go pod ręką.
Idąc dalej tropem sieci Telia dotarłem do stron gdzie wyjaśniają potrzebę zaktualizowania sprzętu i podają listę urządzeń, które muszą być zaktualizowane. Domyślam się, że są to tylko urządzenia, które były w tej sieci sprzedawane. Na szwedzkiej stronie można np. dla E3372h poza przeczytaniem instrukcji pobrać exeka z softem w wersji 22.329.63.00.07.
Na fińskiej stronie jest też info o B315, niestety tam już nie ma linka do pobrania exeka, więc nie wiem jaka wersja softu jest tą działającą poprawnie.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Radius to nie jest tylko w NJU mam kartę Orange free modem USB z rosyjskim softem i niestety nie ma LTE na 800 MHz jest za to na 3G. Pozdrawiam Hermogenes
-
No nowsze sprzęty nie wiem z 2018 / 2019r ? Niektóre smartfony nie chciały działać chociaż nowe (nie mam smartfona więc nie wiem któe dokładnie) Sprawdzałem na karcie z playa (która łączy się przez T-Mobile, i taki sam problem. Pisałem z nju nt temat. Kwestia jest tego typu że jak ma się marny BTS gdzie tylko LTE 800 było i nastapila zmiana konfiguracji to jest kłopot. Wiem, że nie wszystkie nadajniki orange były tak przestawione, inna lokalizacja na LTE 800 mi działała (i potwierdzili z nju że tam jest inna konfiguracja) Był wątek że w finlandii też takie cyrki się dzieją. <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> na internecie głucho nt temat. Może ktoś coś wie co się u Ruskich dzieje, może już jest jakiś DIV na ten problem?matek451 pisze:Nowe to znaczy jakie? Sam mam MF980 i jak najbardziej działa na Xiaomi 3G z Padavan.
-
PobrałemNickel pisze:Idąc dalej tropem sieci Telia dotarłem do stron gdzie wyjaśniają potrzebę zaktualizowania sprzętu i podają listę urządzeń, które muszą być zaktualizowane. Domyślam się, że są to tylko urządzenia, które były w tej sieci sprzedawane. Na szwedzkiej stronie można np. dla E3372h poza przeczytaniem instrukcji pobrać exeka z softem w wersji 22.329.63.00.07.
E3372s i E3372h mam wersję S (hilink) (modowane firmware z 2016 i możliwość "debug" ) No i pięknie smiga... Zrobiłem update dla wersji S. Webgui zostało takie same odrazu pojawił się pełny zasięg LTE i normalna prędkość 22-25 mbit/s
Załączam pliki na chomikuj do pobrania , proszę wrzucić do bazy póki mój chomik jest
https://chomikuj.pl/jarasz3/Dokumenty
-
No i pięknie, czyli przypadek jak z moim leciwym b593s-22.
Czyli generalnie można się posiłkować rozsianymi po sieci informacjami dotyczącymi podobnej zmiany w fińskich/szwedzkich sieciach. Tam ograli temat lepiej, razem z updateami sprzętu i stosownymi informacjami na stronach.
Dla b315 wspomnianego wyżej w wątku jest info na stronie fińskiej Elisy. Wydali soft, który fixuje problemy po właczeniu LTE-M. Wersja softu: 21.321.03.00.260 i da się go znaleźć w sieci. Może warto spróbować zrobić update, trzeba poczytać czy niczego nie stracimy (problemy z LTEWatch gdzieś widziałem), ja niestety tego routera nie mam.
Czyli generalnie można się posiłkować rozsianymi po sieci informacjami dotyczącymi podobnej zmiany w fińskich/szwedzkich sieciach. Tam ograli temat lepiej, razem z updateami sprzętu i stosownymi informacjami na stronach.
Dla b315 wspomnianego wyżej w wątku jest info na stronie fińskiej Elisy. Wydali soft, który fixuje problemy po właczeniu LTE-M. Wersja softu: 21.321.03.00.260 i da się go znaleźć w sieci. Może warto spróbować zrobić update, trzeba poczytać czy niczego nie stracimy (problemy z LTEWatch gdzieś widziałem), ja niestety tego routera nie mam.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Wiecie że mimo iż nie ma samego LTE 800 to router włącza agregację LTE 1800 + LTE800 i prędkości transferu śmigają bardzo dobrze, przed chwilą miałem 93 Mbps na 24 Mbps. Pozdrawiam Hermogenes
-
Szukam teraz poprawki firmware do E5373s-155 jakby ktoś znalazł dajcie znać. I jeśli w innych krajach pojawią się też solucje nt temat, też się chętnie dowiem.
-
- Stały użytkownik forum
Krótkie pytanie: Czy do B525s jest dostępny firmware od DNA fiński? I czy w każdym sofcie finowie załatwili sprawę LTE-M ?
- onken
- ** Moderator **
a od kiedy w B525 był problem z LTE-M ?
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Stały użytkownik forum
onken pisze:a od kiedy w B525 był problem z LTE-M ?

Jak odbiorę postawię na nim firmware od finów i zrobię bridge aby robił tylko za modem cały ruch przekieruję na ustawiony główny ruter Asusa.
Jedynie co mnie przeraża , o gdy chciałbym wejść na ruter B315 a jest on w bridge, to muszę go resetować do ust fabrycznych przyciskiem
Ps Może kolega @dzejk pomógłby ze softem od DNA do B525s

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
U mnie LTE działa normalnie na MiFi 5573 i modemie usb e3372h. Jest tylko jeden problem. Zasięg LTE się zmniejszył o ok 5dB. Zauważyłem takie coś od ok 2 miesięcy. To nie obciążenie, bo dzień i noc jest tak samo. Jako, że u mnie w domu mam szczątkowy zasięg, to LTE jest prawie niedostępne od lipca. Dziwne, że 2G/3G działa normalnie. Tak samo t-mobile na tym samym maszcie(Networks) 

-
Witam. W jaki sposób zrobić update? Nie mam takiej opcji w webui. Modem e3372s.
-
To nie tutaj. Zły temat wybrałeś.stevie pisze:Witam. W jaki sposób zrobić update? Nie mam takiej opcji w webui. Modem e3372s.
-
Masz możliwość wymuszania pasm? czy straciłeś?sneak pisze:No i pięknie smiga... Zrobiłem update dla wersji S. Webgui zostało takie same odrazu pojawił się pełny zasięg LTE i normalna prędkość 22-25 mbit/s
Załączam pliki na chomikuj do pobrania , proszę wrzucić do bazy póki mój chomik jest
https://chomikuj.pl/jarasz3/Dokumenty
-
pobrać aplikację plik exe z nowym firmware i zrobić instalację dla e3372s, pójdzie samo proszę poczekać.. web gui nie było zmieniane i raczej powinno działać (nie korzystałem nigdy z tego) a wiem ze w modowanym webgui jest taka opcja.
-
Mifi E5573Cs-322 naprawione. L800 działa w Orange z nowszym firmware: E5573Cs-322_Update_21.328.62.01.1455_M_AT_04.10_nv
-
Gdzie można pobrać te firmware? Wrzuć link dla potomnych
-
- Guru bezprzewodowy
- radius
- ** Moderator **
Dopiero teraz znalazłem na to chwilę.radius pisze:...Któregoś dnia będzie test:
- karta Orange do B315
...
NIE DZIAŁA WYŁĄCZNIE LTE800. LTE1800 i LTE2100 wróciło do normy. I nic nie zmieniałem w swoim B315. WCDMA2100 przestawiłem na LTE1800 (najszybsze jak kiedyś) i bez problemu zalogowało. Raczej coś było robione przy stacji. Chociaż układ anten się nie zmienił to mam sygnał o około 6-8 dB słabszy niż poprzednio.