Jako ze jestem tu nowy, to się przedstawię i od razu powiem, że nie znalazlem tu podbnego tematu.
Mam na imię Radek i na codzień zajmuję się serwisem pewnych urządzeń na statkach, na salym świecie. Urządzenia te muszę od czasu do czasu połączyć przez global data SIM i lokalną sieć komórkową z moim kolegą w biurze w Norwegii, który diagnozuje awarię i ewentualnie aktualizuje software do sterownika.
Wszystko idzie pieknie dopóki statek stoi sobie w porcie. Schody zaczynają się gdy statek stoi na kotwicy np 15km-20km od lądu, czyli najblizszego BTSa.
Do tej chwili radzilem sobie, wyciagając router RUT955 Z szafy elektrycznej urzadzenia, z oryginalnymi antenkami i podpinałem do switcha długim kablem LAN.
Takie rozwiazanie jest jednak uciążliwe, gdyż za kazdym razem muszę wybebeszyć szafę z zasilacza 24V, kabla z wtyczką power do routera, znaleźć długi kabel sieciowy, wystawić na zewnętrzny pokład do lepszego zasiegu sieci a potem wszystko zapinać z powrotem.
Czy nie mogliby mi koledzy poradzić czy mógłbym kupić tylko jakąś porzadną antenę i 20m niskostratnego kabla, by nie tyle znacząco poprawić jakość sygnału który mam na otwartym powietrzu (bo otwarta przestrzeń morza fajnie i daleko niesie sygnal), ale przeniesc ten sygnał z zewnątrz, do routera w szafie, długim stosunkowo kablem (ok. 20m bym chcial). Więc lepsza antena musiałaby skompensować to, co stracę na kablu

Będę wdzieczny za podanie typu kabla (tylko prosze nie kabel do stacjonarnych montaży o średnicy 10-15mm, bo go w bagażu nie zabiorę ), oraz o typ/model anteny, która powinna się sprawdzić.
Tylko nie kierunek, bo statek z zasady się porusza

Z gory wszystkim dziękuję za pomoc