Problem prędkości na łączu radiowym

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wirsz
Początkujący użytkownik forum

Problem prędkości na łączu radiowym

Post autor: wirsz »

Witam.

Mój problem to notoryczne spadki prędkości na łączu radiowym (karta radiowa Wirelles 8315) , antenka na dachu , nadajnik około 150 - 200 metrów - usługodawca ISP Igloonet , łącze 600kbit. sieć niezabezpieczona.
Codziennie w godzinach wieczornych ( około 17 - 23 ) a także praktycznie przez całe wekendy , prędkość internetu spada i wacha się w granicach od 10kbit/s - 20kbit , 30kbit , 50kbit są przeskoki na 300kbit , 400kbit zeby po chwili wrócić do normy 10 - 20 - 30 kbit. Jednym słowem jest to wielka męczarnia - zgłoszenia do usługodawcy ( chociaż obsługa jest miła ) jak do tej pory nic nie pomogły. Tutaj muszę dodać że po północy do rana i w ciągu dnia prędkość internetu jest prawidłowa 550 - 590 kbit/s i utrzymuje się w miarę stabilnie , cyrk zaczyna się na wieczór.
I tutaj moje pytanie - czy istnieje taka możliwość że ktoś podłącza się na lewo pod mój numer IP - i wspólnie ze mną uzytkuje to łącze?? przez co powoduje takie wielkie spadki .
Jeżeli tak , to czy istnieje możliwość abym mógł namierzyć taką osobę i odciąć ją od tego łącza ?? jeżeli tak - to czy są do tego jakieś specjalne programy ?
A może są jakieś sposoby na poprawę stabilności prędkości internetu ?

Pozdrawiam i z góry dziekuję za jakieś podpowiedzi.
wirsz
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem prędkości na łączu radiowym

Post autor: wojteks »

wirsz pisze:I tutaj moje pytanie - czy istnieje taka możliwość że ktoś podłącza się na lewo pod mój numer IP
możliwość istnieje dlatego sieć powinna mieć jakieś zabezpieczenia (najlepiej WPA) ale na moje oko to po prostu przeciążenie łącza i stacji bazowych dostawcy albo kolejkowanie usług (czym badasz prędkość łącza) i spychanie p2p (emule-torrenty) na szary koniec żeby www i poczta działały.
Z jaką prędkością jesteś podłączony do bazy? (5.5Mbita, 11Mbitów czy więcej)
Nie pomagam na PW!
wirsz

prędkość badam na dsl.cz - używają tego technicy z Igloonetu - prędkość połaczenia 54Mb/s - chociaż teraz skacze raz jest 12MB , raz 46MB , 32MB itp. , nie używam emule itp. - nawet przy największych spadkach prędkości jest Siła sygnału bardzo dobra , stan połączono , szybkość 54Mb,/s
wirsz
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

wirsz pisze:[...] sieć niezabezpieczona.
To główny powód złego transferu. Każdy kto ma ogólne pojęcie o WiFi i korzysta z karty radiowej bez problemu jest w stanie się podłączyć. I niekoniecznie pod jeden IP. Jeżeli jeszcze włączy program p2p to transfer drastycznie spadnie. Trzeba porozmawiać z dostawcą o zabezpieczeniu sieci inaczej będzie tak przez cały czas.
wirsz

mar_kow pisze:jest w stanie się podłączyć. I niekoniecznie pod jeden IP.
rozumiem że nawet kilka osób moze siedzieć na moim IP. a usługodawca nie jest w stanie nic zrobić - a męczarnia ta ciągnie sie już od długiego czasu. Dzięki za info -
wirsz
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Kilka osób nie może siedzieć na jednym IP tylko jedna. Jeżeli ktoś wykorzystywałby w danej chwili Twoje IP to nie mógłbyś połączyć się z siecią. Usługodawca jeżeli pobiera pieniądze ma obowiązek zapewnić taki transfer na jaki opiew umowa. A potrafić musi bo inaczej nie założyłby sieci. Wystarczy ustawić filtrowanie po mac adresie karty sieciowej i większość "ssaczy" nie będzie mogła się podłączyć.
wirsz

dziękuję za wyjaśnienie pytania z numerem IP. , wybiorę sie jutro do biura na rozmowę , zobaczę co mi powiedzą w temacie zabezpieczenia sieci.
pozdrawiam
wirsz
wirsz

Witam.
W poniedziałek rano złozyłem wizytę w biurze bocheńskiego Igloonetu, rozmowa była spokojna - technik bocheńskiego Igloonetu obiecał że coś z tym zrobią.
I faktycznie coś zrobiono , ale nie wiem co (nic u mnie ) - resztę poniedziałku i cały wtorek internet działał dobrze prędkość wachała się w granicach 500 - 580 kbit/s, przy pakiecie 600kbit/s. (mają jeszcze w ofercie mniejszy pakiet 300kbit/s)
Ale co dobre to sie szybko kończy - dziesiaj tj. środa po powrocie z pracy godzina 17-ta prędkość internetu bocheńskiego Igloonetu wróciła do starej normy , to jest od godziny 17-tej do 20-tej prędkość wachała się w przedziale 20 - 200 kbit/s (skakało jak tylko mu się podobało ) po godz. 20-tej średnia prędkości wynosiła 150 - 200 kbit/s. Są wyskoki prędkości na 400 lub 500 kbit. ale są one chwilowe .
Sam już nie wiem co z tym zrobić - chyba zostanie tylko pogratulować bocheńskiej firmie Igloonet za wspaniały przekaz internetu drogą radiową!
wirsz
ODPOWIEDZ