Problem prędkości na łączu radiowym
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem prędkości na łączu radiowym
Witam.
Mój problem to notoryczne spadki prędkości na łączu radiowym (karta radiowa Wirelles 8315) , antenka na dachu , nadajnik około 150 - 200 metrów - usługodawca ISP Igloonet , łącze 600kbit. sieć niezabezpieczona.
Codziennie w godzinach wieczornych ( około 17 - 23 ) a także praktycznie przez całe wekendy , prędkość internetu spada i wacha się w granicach od 10kbit/s - 20kbit , 30kbit , 50kbit są przeskoki na 300kbit , 400kbit zeby po chwili wrócić do normy 10 - 20 - 30 kbit. Jednym słowem jest to wielka męczarnia - zgłoszenia do usługodawcy ( chociaż obsługa jest miła ) jak do tej pory nic nie pomogły. Tutaj muszę dodać że po północy do rana i w ciągu dnia prędkość internetu jest prawidłowa 550 - 590 kbit/s i utrzymuje się w miarę stabilnie , cyrk zaczyna się na wieczór.
I tutaj moje pytanie - czy istnieje taka możliwość że ktoś podłącza się na lewo pod mój numer IP - i wspólnie ze mną uzytkuje to łącze?? przez co powoduje takie wielkie spadki .
Jeżeli tak , to czy istnieje możliwość abym mógł namierzyć taką osobę i odciąć ją od tego łącza ?? jeżeli tak - to czy są do tego jakieś specjalne programy ?
A może są jakieś sposoby na poprawę stabilności prędkości internetu ?
Pozdrawiam i z góry dziekuję za jakieś podpowiedzi.
Mój problem to notoryczne spadki prędkości na łączu radiowym (karta radiowa Wirelles 8315) , antenka na dachu , nadajnik około 150 - 200 metrów - usługodawca ISP Igloonet , łącze 600kbit. sieć niezabezpieczona.
Codziennie w godzinach wieczornych ( około 17 - 23 ) a także praktycznie przez całe wekendy , prędkość internetu spada i wacha się w granicach od 10kbit/s - 20kbit , 30kbit , 50kbit są przeskoki na 300kbit , 400kbit zeby po chwili wrócić do normy 10 - 20 - 30 kbit. Jednym słowem jest to wielka męczarnia - zgłoszenia do usługodawcy ( chociaż obsługa jest miła ) jak do tej pory nic nie pomogły. Tutaj muszę dodać że po północy do rana i w ciągu dnia prędkość internetu jest prawidłowa 550 - 590 kbit/s i utrzymuje się w miarę stabilnie , cyrk zaczyna się na wieczór.
I tutaj moje pytanie - czy istnieje taka możliwość że ktoś podłącza się na lewo pod mój numer IP - i wspólnie ze mną uzytkuje to łącze?? przez co powoduje takie wielkie spadki .
Jeżeli tak , to czy istnieje możliwość abym mógł namierzyć taką osobę i odciąć ją od tego łącza ?? jeżeli tak - to czy są do tego jakieś specjalne programy ?
A może są jakieś sposoby na poprawę stabilności prędkości internetu ?
Pozdrawiam i z góry dziekuję za jakieś podpowiedzi.
wirsz
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Problem prędkości na łączu radiowym
możliwość istnieje dlatego sieć powinna mieć jakieś zabezpieczenia (najlepiej WPA) ale na moje oko to po prostu przeciążenie łącza i stacji bazowych dostawcy albo kolejkowanie usług (czym badasz prędkość łącza) i spychanie p2p (emule-torrenty) na szary koniec żeby www i poczta działały.wirsz pisze:I tutaj moje pytanie - czy istnieje taka możliwość że ktoś podłącza się na lewo pod mój numer IP
Z jaką prędkością jesteś podłączony do bazy? (5.5Mbita, 11Mbitów czy więcej)
Nie pomagam na PW!
-
prędkość badam na dsl.cz - używają tego technicy z Igloonetu - prędkość połaczenia 54Mb/s - chociaż teraz skacze raz jest 12MB , raz 46MB , 32MB itp. , nie używam emule itp. - nawet przy największych spadkach prędkości jest Siła sygnału bardzo dobra , stan połączono , szybkość 54Mb,/s
wirsz
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
To główny powód złego transferu. Każdy kto ma ogólne pojęcie o WiFi i korzysta z karty radiowej bez problemu jest w stanie się podłączyć. I niekoniecznie pod jeden IP. Jeżeli jeszcze włączy program p2p to transfer drastycznie spadnie. Trzeba porozmawiać z dostawcą o zabezpieczeniu sieci inaczej będzie tak przez cały czas.wirsz pisze:[...] sieć niezabezpieczona.
-
rozumiem że nawet kilka osób moze siedzieć na moim IP. a usługodawca nie jest w stanie nic zrobić - a męczarnia ta ciągnie sie już od długiego czasu. Dzięki za info -mar_kow pisze:jest w stanie się podłączyć. I niekoniecznie pod jeden IP.
wirsz
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Kilka osób nie może siedzieć na jednym IP tylko jedna. Jeżeli ktoś wykorzystywałby w danej chwili Twoje IP to nie mógłbyś połączyć się z siecią. Usługodawca jeżeli pobiera pieniądze ma obowiązek zapewnić taki transfer na jaki opiew umowa. A potrafić musi bo inaczej nie założyłby sieci. Wystarczy ustawić filtrowanie po mac adresie karty sieciowej i większość "ssaczy" nie będzie mogła się podłączyć.
-
dziękuję za wyjaśnienie pytania z numerem IP. , wybiorę sie jutro do biura na rozmowę , zobaczę co mi powiedzą w temacie zabezpieczenia sieci.
pozdrawiam
pozdrawiam
wirsz
-
Witam.
W poniedziałek rano złozyłem wizytę w biurze bocheńskiego Igloonetu, rozmowa była spokojna - technik bocheńskiego Igloonetu obiecał że coś z tym zrobią.
I faktycznie coś zrobiono , ale nie wiem co (nic u mnie ) - resztę poniedziałku i cały wtorek internet działał dobrze prędkość wachała się w granicach 500 - 580 kbit/s, przy pakiecie 600kbit/s. (mają jeszcze w ofercie mniejszy pakiet 300kbit/s)
Ale co dobre to sie szybko kończy - dziesiaj tj. środa po powrocie z pracy godzina 17-ta prędkość internetu bocheńskiego Igloonetu wróciła do starej normy , to jest od godziny 17-tej do 20-tej prędkość wachała się w przedziale 20 - 200 kbit/s (skakało jak tylko mu się podobało ) po godz. 20-tej średnia prędkości wynosiła 150 - 200 kbit/s. Są wyskoki prędkości na 400 lub 500 kbit. ale są one chwilowe .
Sam już nie wiem co z tym zrobić - chyba zostanie tylko pogratulować bocheńskiej firmie Igloonet za wspaniały przekaz internetu drogą radiową!
W poniedziałek rano złozyłem wizytę w biurze bocheńskiego Igloonetu, rozmowa była spokojna - technik bocheńskiego Igloonetu obiecał że coś z tym zrobią.
I faktycznie coś zrobiono , ale nie wiem co (nic u mnie ) - resztę poniedziałku i cały wtorek internet działał dobrze prędkość wachała się w granicach 500 - 580 kbit/s, przy pakiecie 600kbit/s. (mają jeszcze w ofercie mniejszy pakiet 300kbit/s)
Ale co dobre to sie szybko kończy - dziesiaj tj. środa po powrocie z pracy godzina 17-ta prędkość internetu bocheńskiego Igloonetu wróciła do starej normy , to jest od godziny 17-tej do 20-tej prędkość wachała się w przedziale 20 - 200 kbit/s (skakało jak tylko mu się podobało ) po godz. 20-tej średnia prędkości wynosiła 150 - 200 kbit/s. Są wyskoki prędkości na 400 lub 500 kbit. ale są one chwilowe .
Sam już nie wiem co z tym zrobić - chyba zostanie tylko pogratulować bocheńskiej firmie Igloonet za wspaniały przekaz internetu drogą radiową!
wirsz