Internet Domowy - Namysłów

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
chomik-00
Początkujący użytkownik forum

Internet Domowy - Namysłów

Post autor: chomik-00 »

Hej, przeprowadziłem się właśnie z innego miasta do Namysłowa. Do tej pory żyłem z kablówką i bardzo szybkim i stabilnym internetem. Niestety tutaj nie jest tak kolorowo, w drodze brak światłowodu, lokalni dostawcy internetowi (radiowi) mają bardzo kiepską opinię. Obecnie testuje dostawce (radiówki) ogólnopolskiego miał mi zapewnić 90 mb/s przy całkiem dobrej kwocie (tutejszego monopolu) 100zł miesięcznie. Niestety testy pokazały, że coś w terenie między mną a nadajnikiem ewidentnie przeszkadza bo max jakie wyciskam z tej radiówki to 16mb/s, no i na przykład teraz gdy pogoda za oknem jest paskudna to ledwo mam jakieś okienko na świat. Do tej pory byłem sceptycznie nastawiony do internetu komórkowego domowego (limit danych, przycinanie przez operatora), ale chyba jednak będzie to lepsza alternatywa... będzie?. Którą ofertę obecną można by było wykorzystać biorąc pod uwagę moją lokalizację? Może dodam że w tej chwili (wiadomo covid) głównie pracuje zdalnie i internet to moje źródło utrzymania ;) (przesyłam pliki, łącze się z jakimiś serwerami, vpny, video konferencje itd itd) dlatego też potrzebuje czegoś stabilnego (to na pierwszym miejscu) i szybkiego, najlepiej bez limitu danych, albo jakiś limit co nie zwolni mnie do 16kb/s. Dzięki z góry za pomoc.
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Re: Internet Domowy - Namysłów

Post autor: piotrzet »

W przypadku klientów prywanych max co możesz mieć to 500 GB w Play. Jeśli masz możliwość wzięcia oferty dla firm to T-Mobile oferuje internet bez limitu. Jednak podaj dokładną lokalizację wtedy zobaczy się co warto wziąć i przetestować.
Rozumiem, że żadnego "kabla" w twojej lokalizacji nie ma?
chomik-00

Dokładna lokalizacja jest taka: 51.073379, 17.736075
Niestety żadnego kabla w przeciągu kilku następnych lat raczej się nie spodziewam. Szkoda też, że nie znam tutaj nikogo, bo w mieście jest światłowód i jakbym dorwał kogoś znajomego to most można by było zrobić.. no ale jest jak jest.
krychxagg
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: krychxagg »

Play i Plus w okolicy najlepsze BTS'y mają.
Kwestia ile potrzebujesz danych. Jeśli faktycznie bardzo dużo danych to Play i oferta 500GB, a jeśli nie ma wielkiej potrzeby do lajt Mobile na nadajnikach Plusa ma 100GB w dzień a do większego ściągania jest 200GB w nocy.
T-Mobile No-Limit 60mb/s, Huawei B535, Cybertech 17dBi + Play, Huawei E5573
piotrzet
Guru bezprzewodowy

To, że Plus ma najlepsze nadajnki w sensie częstotliwości niestety nie oznacza, że dobrze działa no chyba, że jesteś jasnowidzem. Po za tym nie wiadomo co ma N! w bazie btsearch jest informacja o L1800 w ramach N! co prawdą nie jest, bo refaming zakończony. Więc dane są mocno nieaktualne.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Plus z wiadomych względów odpada, chociaż na Drzewieckiego ma LTE2600+1800+900. Play ma stację z 4 pasmami LTE na Łączańskiej24. Stacje NetWorks Drzewieckiego i Tarnopolska działają w agregacji 4 pasm LTE2600+2100=1800+800 dla Orange więc mozliwe ze też i T-mobile ma tam te pasma. Oferta Orange 999GB dla firm w Orange jest tania ale pamietajmy o lejku technicznym. Zaczałbym od testów na kartach Orange i T-mobile na telefonie z https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl i screeny z aplikacji.Sprawdziłbym tak samo Play.
krychxagg

Tak naprawdę możesz sprawdzić wszystkie sieci. Pokupuj startery po 5zł wszystkich sieci Plus, Play, Orange, T-Mobile zrób Speedtesty zarówno w domu jak i przed budynkiem, najlepiej zrób je zarówno z rana jak i w godzinach wieczornych. Później będziemy myśleć co dalej.
matek451
Guru bezprzewodowy

A po co mu testy Plusa, oferta jest dla niego za słaba, szkoda czasu na jej testowanie. FUP nie pozwoli mu na normalne korzystanie z internetu a oferta Plusa dla firm to kpina z klienta.
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Dokładnie. Testy tylko Play, T-Mobile i Orange. Jeśli ktoś potrzebuje dużego pakietu to Plusem nawet nie ma co sobie głowy zawracać.
krychxagg

Dlatego tak jak mówię, kwestia ile mniej więcej danych on spala. Jak większa ilość to na firmę T-Mobile najlepiej, żadnych lejków FUP, wyłączania pasm w nocy itp. Jedynie cena wysoka, ale no kwestia potrzeb użytkownika to już jest.
piotrzet
Guru bezprzewodowy

W T-Mobile jak i Orange wyłączanie pasm w nocy szczególnie L2600 ma miejsce więc nie wiem czemu wprowadzasz w błąd.
krychxagg

@piotrzet
T-Mobile zaleznie od lokalizacji. Lekkie BTS'y owszem wyłączają, bardziej obciążone lokacje chodzą w nocy z tego co zauważyłem. W Słupnie 2100 na NS! chodzi całą noc, a Play mi potrafi zniknąć po 1 w nocy zarówno 2100 i 2600.
chomik-00

To jeszcze dopytam, jako totalny leszcz w tym temacie. Jak przekroczę limit danych to do jakich prędkości zwalnia taki internet u różnych operatorów? Albo jak wyłączą jakieś pasmo? Jak to wygląda wtedy? Bo ciągle się waham i może taka wolna ale stała radiówka ma większy sens, zależy właśnie jak bardzo mogą mnie zwolnić.
matek451
Guru bezprzewodowy

Plus nic nie gwarantuje poza limitem podstawowym a potem lejki w ramach FUP, więc odpada. Play ma NP. 500GB a potem lejek 1Mb/s, ORANGE 250GB a potem tez 1Mb/s, T-mobile 300GB i też potem 1Mb/s. Oferty T-mobile dla firm sa bez limitu danych i z różnymi ograniczeniami na Dl , najdrozsza oferta nie ma zadnych ograniczeń. Orange dla firm 999GB ale mozliwość załączenia do końca doby lejka technicznego 10Mb/s. Najpierw to zrób testy bo martwisz się na zapas a radiówki i ich "działanie" to temat rzeka.
chomik-00

To znaczy nie do końca martwię się na zapas. Nie mam firmy więc musiałbym wybrać abonament dla zwyklaków, do tego jestem przekonany, że w ciągu miesiąca przekraczam 300GB transferu (głównie z związku z pracą). To oznacza, że wybierając którąkolwiek z ofert w pewnym momencie będę miał super wolny transfer a tego najbardziej chce uniknąć. Na radiówce którą testuje siedzę od miesiąca - prędkość nie zabija ale jest w miarę stabilna, no może w złe deszczowe dni jest gorzej (czasami dużo gorzej). Stąd tak na prawdę waham się czy robić w ogóle jakieś podejście do sieci komórkowych. Sprawdzałem ofertę plusa wcześniej (mam abonament u nich więc internet w ramach smart dom byłby dużo tańszy) i mają jakąś ofertę z ładnymi nagłówkami "Internet LTE/5G" gdzie w opisie jest "Po wykorzystaniu pakietu LTE bez końca". Ale w opisie dalej ciężko dowiedzieć się co to oznacza... zakładałem że będę miał szybszy internet niż na radiówce ciągle nawet po wykorzystaniu całego transferu. No ale widocznie tak tylko łapią ludzi na ładne hasła i czułem, że to tak nie jest do końca jak się może wydawać.
matek451
Guru bezprzewodowy

W Play masz 500GB i mozesz sobie dokupić w razie czego kolejne 100GB za 20 zł. Widzę ze jesteś potencjalnym, kolejnym niewolnikiem Plusa i jego SmartDom, ocena internetu mobilnego z perspektywy Plusa bywa zawodne. Plus nic nie gwarantuje bo nie ma zadnego regulaminu FUP, to wolna amerykanka wg. widzi mi się operatora. Dziwi mnie ze nie sprawdzasz Play, od 3 m-cy wykorzystuję ile chcę GB na pre-paidzie, płacąc za 100GB 3zł, miesięcznie aktywne minimum 5 kart wiec 500GB za 15 zł, promocja w innej formie ale trwa nadal. Do tego TB danych pobieranych w nocy za 8 zł/m-c, oczywiście tez na pre-paid. U mnie Play osiaga 100-200Mb/s, aż zal nie skorzystać. No i pochwal się ceną i osiagami tej radiówki, szczególnie gdy jest dużo gorzej.
chomik-00

Ceną i osiągami chwaliłem się w postach wyżej. Nie jestem niewolnikiem Plusa, po prostu mam u nich abonament i chciałem się rozeznać co oferują. Nie urządza mnie też pre-paid zwłaszcza trochę przekombinowany (serio masz 5 kart i co wymieniasz je jak w którejś kończy się limit???). Chciałbym mieć dobry stabilny internet, najlepiej bez limitu danych albo z odpowiednio dużym, płacić za to raz w miesiącu i nie musieć się przejmować że w którymś momencie ktoś mi coś zwolni, utnie czy w inny sposób przeszkodzi mi w pracy. Mam za dużo obowiązków, żeby pilnować jeszcze transferu. Myślałem, że wybór będzie trochę bardziej oczywisty ale wcale tak nie jest.
matek451
Guru bezprzewodowy

Przy twoich wymaganiach wybór Plusa to jak strzał w kolano, Play ma 500GB w abonamencie dla indywidualnych więc jego testy a potem decyzja jesli okaze się ze działa u ciebie OK.
chomik-00

Faktycznie Play z ofertą bez firmy chyba jest na przedzie. Co polecalibyście ze sprzętów mogę mieć B818 lub 5G CPE Pro 2 choć B818 wychodzi dużo taniej. Czekam na karty i jakieś testy, ale jestem ciekaw czy będzie mi potrzebna antena zewnętrzna.. teoretycznie nadajniki mam bardzo blisko siebie niecałe 0.5km no i wydaje mi się, że widzę je z tarasu - masz antenowy miałby czystą drogę do nich.
chomik-00

To jeszcze dopytam, może ktoś odpowie. Czy jest jakiś modem zewnętrzny na maszt antenowy zasilany np. poe po skrętce, który wart by był uwagi? Bo niestety nie przewidziałem kabli dla anteny zewnętrznej, chyba, że dałoby się to jakoś pogodzić z antenami tv na koncetryku?
matek451
Guru bezprzewodowy

Test Play to podstawa, przy 0,5km od BTS-a moze okazać się ze antena zew. będzie zbędna. Brak sensownych zew. punktów dostępowych CPE LTE, tylko WF830 ale to 6 kat. LTE, WF860 z agregacją 4 pasm którego mam nie trafił do oferty Play. Jedyny wybór na dziś to https://pl.aliexpress.com/item/40012091 ... web201603_, działa na wszystkich Pasmach LTE ,agreguje 4 pasma. Na 5G działa na N41/n77/N78
chomik-00

Dostałem modem od Play, dzisiaj karta aktywowana. Po pierwszym odpaleniu w dzień było całkiem spoko speedtest pobieranie około 130 Mbps. Niestety teraz pod wieczór jest kiepsko, takie mam wyniki:
800.png
1800.png
2100.png
2600.png
Co o tym sądzicie??
ODPOWIEDZ