Wirtualni na sieci Plusa
Moderator: Moderatorzy
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Wirtualni na sieci Plusa
Ja nic nie orzekłem tylko napisałem ze u mnie Plus jest 20 razy wolniejszy od konkurencji , rankingi to ja mam w głebokim poważaniu. Większość speedtestów jest wykonywana przy jakiś szczątkach sygnału, bez agregacji pasm LTE stad wyniki sa słabe z założenia. Ranking wykonywany na aplikacjach mobilnych i telefonach mówi ogólnie niewiele, ja bardziej interesuję sie tymi przez ogólnymi i przez Web , wykonywanych przez uzytkowników korzystajacych z LTE jako internet domowy . Niestety ale od pewnego czasu speedtest.pl nie publikuje szczegółowych wyników ale w rankingu ogólnym pojawiają się operatorzy GSM i tu sytuacja uwzględniajaca 858 tys speedtestów pokazuje ze 3 operatorzy maja prędkości DL w przedziale 20,5-22Mb/s a Plus około 14Mb/s, w Łodzi jest podobnie a Plus jest na poziomie 12Mb/s. Testy na telefonach w ilości 266 tys. pokazują wyższe prędkości , w Łodzi T-mobile na poziomie 38Mb/s a Orange i Play to około 34Mb/s, Plus odstaje ale i tak nie jest żle z 30Mb/s.I tyle mówią liczby ale opieranie się na nich przy wyborze operatora w konkretnej lokalizacji bywa zgubne choć lokalizacji gdzie w ciemno można stawiać na Plusa jest w skali kraju niewiele. zapóźnienia w modernizacji sieci LTE są po prostu ogromne i nie nadążają za przyrostem ruchu sieciowego w Plusie/CP.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
wojteks pisze:Dla większości osób przeglądających internet prędkości powyżej 15-20Mbps nie są konieczne, minimalne pingi także nie mają większego znaczenia.
Z tym się prawie zgodzę... Teraz młodzi to na telefonie oglądaja nie tylko w wc lecz jedząc sniadanie i nawet grając w grę online w telefonie jest włączone yt czy inne dziadostwo.
Niski ping zawsze się przyda, grają wszyscy, młodzi i starzy, wszyscy moi znajomi w coś grają w przedziale wiekowym 38-55 ci starsi oglądają filmy jak żona pichci obiad i urzęduje na FB z kolezankami, ewentualnie ogląda na FB live sprzedaz fatałaszków z jakiegoś sklepu.
Można przyjąć że te 15Mbps-20Mbps wystarcza normalnej osobie jesli korzysta sama, teraz to nasze matki oglądaja tv czy nawet na telefonie yt, wystarczy pokazać po miesiącu obcykane jak 14 latki są

Przyjmując sytuacje, że dzieciak gra w cokolwiek i druga osoba włącza YT na komputerze, ma do dyspozycji 15Mbps... skok pingu i wrzask z pokoju dzieciaka. Chyba, żeby podzielić taki internet QOS to z pokoju możliwy był by syk jak skoczy tylko do 150ms

Dla jednej osoby wystarczy taki internet 98% osobom.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Nie czarujmy się. Akurat u moich dziadków w Komornicy, Plus ma full wypas, w każdym teście tam wygrywa z konkurencją. Szykuje im wkrótce przesiadkę z Playa na MVNO na Plusie.
Ale reszta Mazowsza, dramat... Przykładem moje miejsce zamieszkania Gmina Słupno. Plus może pokrywa 10% zasięgiem mając 1 biedny BTS na całą gminę, na którym prędkość nie przekracza 10 mb/s. Dla porównania Play ma 2 BTS'y z wszystkimi pasmami, a NS! ma 4 BTS i zasięg LTE w każdym zakątku naszej gminy. Kogo znajomego się nie pytam w pracy czy na uczelni to mówi to samo o Plusie, jadąc w trasę autem nie da się często nawet Spotify posłuchać. Solorz ma wielkie możliwości finansowe więc niech się bierze do roboty, buduje BTS z kompletem pasm. Jak postawi mi w Słupnie BTS z full wypasem to jestem skłonny tam odrazu przenieść się.
Sam zadowolony używam T-Mobile aktualnie, po modernizacji sieci u mnie w tym roku stali się naprawdę nieźli, jedynie ping w grach do poprawy.
Ale reszta Mazowsza, dramat... Przykładem moje miejsce zamieszkania Gmina Słupno. Plus może pokrywa 10% zasięgiem mając 1 biedny BTS na całą gminę, na którym prędkość nie przekracza 10 mb/s. Dla porównania Play ma 2 BTS'y z wszystkimi pasmami, a NS! ma 4 BTS i zasięg LTE w każdym zakątku naszej gminy. Kogo znajomego się nie pytam w pracy czy na uczelni to mówi to samo o Plusie, jadąc w trasę autem nie da się często nawet Spotify posłuchać. Solorz ma wielkie możliwości finansowe więc niech się bierze do roboty, buduje BTS z kompletem pasm. Jak postawi mi w Słupnie BTS z full wypasem to jestem skłonny tam odrazu przenieść się.
Sam zadowolony używam T-Mobile aktualnie, po modernizacji sieci u mnie w tym roku stali się naprawdę nieźli, jedynie ping w grach do poprawy.
T-Mobile No-Limit 60mb/s, Huawei B535, Cybertech 17dBi + Play, Huawei E5573
-
- Guru bezprzewodowy
Nie musi być wszędzie kompletu pasm, bo na pewno każdy nadajnik nie jest obciążony żeby aż trzeba mieć wszystko. Ale masz rację, że do modernizacji jest dużo.
-
Przede wszystkim dużo szarych miejsc mają na mapie. Tak jak wspomniałem, Gmina Słupno a także okolice Płocka to miejsce gdzie Plus się przespał całkowicie. Play ma wszędzie dookoła 4 pasma, tak samo NS! dodatkowo NS! w Płocku odpalił 5G 2100. Plus jest lata świetlne za całą trójką na tym obszarze. To są potencjalne dziesiątki tysięcy klientów, których oddali bez walki.
-
Tymczasem Plus w gminie Słupno wygląda tak:
Dramat całkowity. A później się dziwią czemu ludzie wolą Orange, Play czy T-Mobile. 1 biedny BTS z 900+1800 na ponad 10 tysięcy osób.T-Mobile No-Limit 60mb/s, Huawei B535, Cybertech 17dBi + Play, Huawei E5573
-
- Guru bezprzewodowy
Standard w przypadku Plusa. W Jeleniej Górze ostatnio ktoś robił testy sieci Plus również dno i metr mułu. Ale jeden użytkownik będzie zachwalał jaki to Plus super 

-
To jest dla mnie kompletnie nie zrozumiałe właśnie. Ich sieć wygląda teraz tak jak Playa jakieś 4 lata temu (bez roamingu krajowego). Kto u nich jest odpowiedzialny za rozwój sieci i infrastruktury? O ile ktoś taki jest.
Druga rzecz jak już trafię jakichś znajomych co mają Plusa to oceniają sieć tak "Jest ok, strony się w miarę szybko otwierają, a i filmiki na Youtube chodzą bez większych ścin." Także teza Matka o niewymagających klientach Plusa zdaje się być prawdziwa.
Druga rzecz jak już trafię jakichś znajomych co mają Plusa to oceniają sieć tak "Jest ok, strony się w miarę szybko otwierają, a i filmiki na Youtube chodzą bez większych ścin." Także teza Matka o niewymagających klientach Plusa zdaje się być prawdziwa.
-
- Stały użytkownik forum
No tak, sieć działa, według użytkowników, wiec dwóch nie użytkowników wypowie się również, i skrytykuje. 

-
@BKpbO
Z tym że chciałem dać uczciwie Plusowi szansę, dostał miejsce w moim B535 + Cybertech na test tak jak wszyscy inni operatorzy. Podczas gdy NS! i Play oscylowali w okolicach 30-50 mb/s na moim B535 to Plus osiągał zawrotne 1.5 mb/s. Zamieściłbym screeny z wszystkich sieci speedtestów ale nie ma co dodatkowo udowadniać nokaut Plusa. To nie jest tak że ja się cieszę że oni nie działają, chciałbym mieć dobrego jeszcze operatora w okolicy do wyboru, ale z 1-2 mb/s nie mam zamiaru niczego używać.
Z tym że chciałem dać uczciwie Plusowi szansę, dostał miejsce w moim B535 + Cybertech na test tak jak wszyscy inni operatorzy. Podczas gdy NS! i Play oscylowali w okolicach 30-50 mb/s na moim B535 to Plus osiągał zawrotne 1.5 mb/s. Zamieściłbym screeny z wszystkich sieci speedtestów ale nie ma co dodatkowo udowadniać nokaut Plusa. To nie jest tak że ja się cieszę że oni nie działają, chciałbym mieć dobrego jeszcze operatora w okolicy do wyboru, ale z 1-2 mb/s nie mam zamiaru niczego używać.
-
- Guru bezprzewodowy
Aha czyli to że nie korzystam nie upoważnia mnie do krytyki sieci na podstawie rzetelnych testów?BKpbO pisze:No tak, sieć działa, według użytkowników, wiec dwóch nie użytkowników wypowie się również, i skrytykuje.

-
- Guru bezprzewodowy
Niestety ale jest grono ludzi do których fakty i argumenty nie trafiają, Plus jaki jest każdy zorientowany w temacie doskonale widzi. To są lata nic nierobienia lub łatania bez pomysłu, planu na sieć. Te nieco ponad 8 tys. stacji w większości w wersji ubogiej szału nie robi i pewnie wiele się nie zmieni , CP podjął właśnie kroki aby sprzedać spółkę Polkomtel Infrastruktura odpowiedzialnej za budowę sieci dla Plus/CP, co pozwoli zmniejszyć koszty. Jestem ciekaw czy na "moim' BTS-ie uruchomi pozwolenie na LTE2600.
A prawo do krytyki należy się każdemu kto z abonamentu Plusa korzysta tak jak ja od wielu lat, pewnie ze działa i to jak https://www.speedtest.pl/wynik/259606729, to nic że juz o 14 jest przeciążona stacja na LTE1800, za kilka godzin z tych 15Mb/s zostanie wieczorem 1-2Mb/s. Bez wehikułu czasu cofam się dobre 10 lat wstecz jak na dawnym 3G HSPA.
A prawo do krytyki należy się każdemu kto z abonamentu Plusa korzysta tak jak ja od wielu lat, pewnie ze działa i to jak https://www.speedtest.pl/wynik/259606729, to nic że juz o 14 jest przeciążona stacja na LTE1800, za kilka godzin z tych 15Mb/s zostanie wieczorem 1-2Mb/s. Bez wehikułu czasu cofam się dobre 10 lat wstecz jak na dawnym 3G HSPA.
- onken
- ** Moderator **
@matek, na 3G byś pewnie więcej osiągnął 

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Guru bezprzewodowy
Ale są dwa ale, pierwsze to Plus na 3G po limicie podstawowym nagradza od razu lejkiem 32kb/s , drugie, karta jest w WF830 a on działa tylko na LTE. Ogólnie jest wieczorami coraz gorzej, czekam na to LTE2600 

-
@matek451
Jeszcze niedawno jak wziąłem internet na próbę z Plusa to konsultanci w salonie polecali mi w przypadku wolnych prędkości przełączyć modem ma tryb 3G
Jeszcze niedawno jak wziąłem internet na próbę z Plusa to konsultanci w salonie polecali mi w przypadku wolnych prędkości przełączyć modem ma tryb 3G

- onken
- ** Moderator **
Czemu jeszcze tego Plusa trzymasz ?matek451 pisze:...Ogólnie jest wieczorami coraz gorzej
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Guru bezprzewodowy
Sentyment, to mój pierwszy operator mobilny, teraz mam 100GB plus kolejne około 100GB na LTE za 30 zl/m-c. Operator wykorzystywany przez wnuki do oglądania bajek na YT, oczywiście w 720p. Do tego celu nadaje się w dzień, na szczęście o 20 wnuki już śpią bo nawet tego by sobie nie pooglądały.
Swoja droga to ciekaw jestem co z tą siecia jak Zygmunt przymierza się do sprzedaży Polkomtel Infrastruktura, jakie bedą dalsze plany i działania w sprawie 5G i LTE, czy prace będą kontynuowane i w jakim wymiarze , wiadomo to kolejne koszty a Zygmunt oglada każdą złotówkę, ogólnie robi się ciekawie a ja czekam na LTE2600 z "mojego" BTS-a Plusa, i czy się doczekam.
Swoja droga to ciekaw jestem co z tą siecia jak Zygmunt przymierza się do sprzedaży Polkomtel Infrastruktura, jakie bedą dalsze plany i działania w sprawie 5G i LTE, czy prace będą kontynuowane i w jakim wymiarze , wiadomo to kolejne koszty a Zygmunt oglada każdą złotówkę, ogólnie robi się ciekawie a ja czekam na LTE2600 z "mojego" BTS-a Plusa, i czy się doczekam.
-
- Guru bezprzewodowy
Moim zdaniem jeśli sprzedadzą infrastrukturę to nic się nie zmieni dalej w ślimaczym tempie będą dodawać L2600 i 5G z którego może skorzystać garstka.
-
Powoli dodają te L2600 niby. Tydzień temu załączyli koło mojej pracy na BTS te L2600. I prędkość teraz zwiększyła się 10x.
Na moje pytania o jakąkolwiek rozbudowę w Gminie Słupno, jest cisza. Maile są bez odpowiedzi.
Mając kartę Plusa w telefonie poczułem się jak w Kanadzie, gdzie musiałem dojeżdżać do miasta aby złapać zasięg na wykonanie telefonu do kogoś.
Na moje pytania o jakąkolwiek rozbudowę w Gminie Słupno, jest cisza. Maile są bez odpowiedzi.
Mając kartę Plusa w telefonie poczułem się jak w Kanadzie, gdzie musiałem dojeżdżać do miasta aby złapać zasięg na wykonanie telefonu do kogoś.
-
- Guru bezprzewodowy
Dodają od dawna jest to jednak robione w strasznie ślimaczym tempie.
Pytałeś na forum Plusa o planach rozbudowy w twojej lokalizacji? Może tam prędzej coś napiszą.
Pytałeś na forum Plusa o planach rozbudowy w twojej lokalizacji? Może tam prędzej coś napiszą.
-
Lepiej napisz co myślisz o sprzedaży Play. ;-)matek451 pisze:Swoja droga to ciekaw jestem co z tą siecia jak Zygmunt przymierza się do sprzedaży Polkomtel Infrastruktura, jakie bedą dalsze plany i działania w sprawie 5G i LTE, czy prace będą kontynuowane i w jakim wymiarze , wiadomo to kolejne koszty a Zygmunt oglada każdą złotówkę, ogólnie robi się ciekawie a ja czekam na LTE2600 z "mojego" BTS-a Plusa, i czy się doczekam.
-
- Guru bezprzewodowy
A co to zmienia, to nie pierwszy ruch ze zmianą właściciela spółki P4, póki co kupi całość lącznie z infrastrukturą sieciową, nie jest to kwestia dni bo zgodę na takie transakcje musza wydac konkretne organy. Rewolucji nie przewiduję, obecne kierownictwo Play i jego działania w wielu segmentach to nieporozumienie, co widać po wynikach. Jedyne co działa bez zakłóceń to dział sieci bo rozbudowa postępuje i jest nadzieja że w końcu będzie wygladała OK, oczywiście ruchy związne ze zmianą właściciela ograniczją teraz możliwość sprzedaży infrastruktury sieciowej P4 i decyzje bedzie w tym zakresie podejmowało nowe kierownictwo ale to jeszcze kawał czasu. To tylko moje luźne dywagacje, ty na temat Plusa powinienes wiedzieć więcej ale w historii Polkomtela było tyle pomysłów na budowę sieci, nieoczekiwanych zmian, wolt że trudno powiedzieć, teraz kolejny ze sprzedażą sieci ale bez wyraźnego przekazu czy w obecnym stanie czy dalsze prace nad nią a do zrobienia jest multum.
-
Nawet nie wiadomo co jest na sprzedaż. :-)
-
- Guru bezprzewodowy
Ale w Plusie czy w Play?
-
W Plusie. Ale Play też już wydzielił infrastrukturę do innej spółki.
-
Na forum Plusa mi udzielili informacji iż nie planują nic robić w Słupnie. Plus ma dosłownie 0-1 kresek przez jakieś 6km trasy przy Płocku w Slupnie, normalnie jak w dżungli. Podczas gdy inni mają pełen zasięg szybkiego LTE dookoła. Jeśli dla nich jest to sytuacja nie wymagająca rozbudowy, to tylko o nich świadczy bardzo źle.
Swoją drogą Play wyłączając w niektórych miejscach roaming krajowy też strzelił sobie w stopę.
Ja w telefonie do pracy muszę mieć zasięg wszędzie najlepiej LTE, dlatego komórkę mam Orange flex. Testowałem Plusa i Play jako drugi SIM i się obaj wykładali na jakichś kompletnych wsiach, gdzie Orange niemal cały czas mi łapał LTE. Zapewne T-Mobile chodziłby tak samo, ale nie testowałem ich Akurat.
Swoją drogą Play wyłączając w niektórych miejscach roaming krajowy też strzelił sobie w stopę.
Ja w telefonie do pracy muszę mieć zasięg wszędzie najlepiej LTE, dlatego komórkę mam Orange flex. Testowałem Plusa i Play jako drugi SIM i się obaj wykładali na jakichś kompletnych wsiach, gdzie Orange niemal cały czas mi łapał LTE. Zapewne T-Mobile chodziłby tak samo, ale nie testowałem ich Akurat.