Lepszy router LTE dla Orange na wsi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Lepszy router LTE dla Orange na wsi
Cześć, aktualnie korzystam z usług Orange, przeprowadziłem się na wieś i potrzebuje pomocy w zinterpretowaniu wyników NetMonster żeby dobrać odpowiedni sprzęt. W mieście korzystałem z Archer MR200 który wystarczał, teraz kompletnie nie daje sobie rady, brak agregacji pasm, nie można wymusić konkretnego pasma, jest tylko opcja auto. Niestety nie da się na nim też zainstalować customowego firmware. Wiem że może być lepiej, bo aktualnie za router służy mi tablet na którym sprawdzałem NetMonster i który osiąga prędkości rzędu 10-20Mb/s vs. 1-2Mb/s w MR200.
Możecie podpowiedzieć na co wymienić Archera? Router stacjonarny z opcją dołożenia anteny zewnętrznej kierunkowej, zestaw raczej budżetowy.
Możecie podpowiedzieć na co wymienić Archera? Router stacjonarny z opcją dołożenia anteny zewnętrznej kierunkowej, zestaw raczej budżetowy.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Lepszy router LTE dla Orange na wsi
W tej lokalizacji budżetowo to nie za bardzo dobry wybór, jedemn złom juz kupiłeś ale jak juz to B535 z agregacja LTE2600+1800/2100, OPTYMALNY b818 z agregacją 4 pasm LTE bo na stacjach Dobrzyń i Łomna 4 pasma LTE z agregacja dla Orange ale wynik na tablecie słaby jak na agregacje 3 pasm pojemnościowych LTE z Dobrzynia, sygnał na 1800MHz dostateczny, na 2100/2600MHz bardzo słaby. Tak samo z Łomnej. Zrób testy na tablecie na zewnatrz pokaz screeny z NetMonstera i wieczorne speedtesty. To abonament i dlaczego akurat z Orange?
/
/
-
Cześć @matek451
Orange bo mam 1TB na firmę, który wykorzystuje w dużym stopniu, mam abonament i przynajmniej na razie tak zostanie. Finalnie liczę na kabel od jednego z lokalnych dostawców w przeciągu kolejnego roku. Zrobiłem jeszcze raz pomiar teraz przed 23, na zewnątrz z poziomu gruntu, do nadajnika mam jakieś 2km w linii prostej. Mogę je jeszcze powtórzyć np. rano jezeli uważasz że to da lepszy pogląd na sytuację.
Edit: jakoś załącznika z pomiarami NetMonster trochę słaba, więc wrzucam tutaj http://imgur.com/a/1CNqiWk
Orange bo mam 1TB na firmę, który wykorzystuje w dużym stopniu, mam abonament i przynajmniej na razie tak zostanie. Finalnie liczę na kabel od jednego z lokalnych dostawców w przeciągu kolejnego roku. Zrobiłem jeszcze raz pomiar teraz przed 23, na zewnątrz z poziomu gruntu, do nadajnika mam jakieś 2km w linii prostej. Mogę je jeszcze powtórzyć np. rano jezeli uważasz że to da lepszy pogląd na sytuację.
Edit: jakoś załącznika z pomiarami NetMonster trochę słaba, więc wrzucam tutaj http://imgur.com/a/1CNqiWk
-
Pomiar dziś o ósmej rano:
http://imgur.com/a/lSTIW5T
http://imgur.com/a/lSTIW5T
-
- Stały użytkownik forum
Mieszkam na wsi BTS 4,5km i 1ha lasu przedemna był huawei b525 i anteny kierunkowe NS Orange i Tmobile wychodziło 20/30mb. Teraz mam b818 jeszcze bez zewnętrznych anten i jest 2x tyle, pasma te same 1800/2600. Rano jak nie ma obiazen to jest nawet 80mb.przy samym BTS 100mb z komórki i agregacja 3pasm.rewelacja weź b818
-
Widzę że są dwa, modele częściej B818-263 ale też B818-260, jest między nimi jakaś znacząca różnica?Caminero pisze:Mieszkam na wsi BTS 4,5km i 1ha lasu przedemna był huawei b525 i anteny kierunkowe NS Orange i Tmobile wychodziło 20/30mb. Teraz mam b818 jeszcze bez zewnętrznych anten i jest 2x tyle, pasma te same 1800/2600. Rano jak nie ma obiazen to jest nawet 80mb.przy samym BTS 100mb z komórki i agregacja 3pasm.rewelacja weź b818
Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy jest sens się jeszcze pchać w B593, kolega z tego korzysta w Orange, ma jakiś modyfikowany soft i stabilne 30-40mb bez anteny kierunkowej. Koszty są znacznie mniejsze od B818. Ma to sens w mojej lokalizacji?
- wojteks
- *** Administrator ***
-
- Guru bezprzewodowy
Kolega niech sobie korzysta tego złomu, na Allegro idą jak świeze bułeczki i to jeszcze wersje u-12/s-12 z niemieckiego demobilu, kupowane w ramach utylizacji elektrośmieci, maja po 8 lat. I ...ów nie sieją sami sie rodzą i to kupują a Janusze biznesu robia na nich interesy zycia, miejsce tego routera to kosz z elektrozłomem, jego wartość jest dziś symboliczna nie nadaje się do obsługi wspólczesnych sieci LTE polskich operatorow.
-
Czyli B818. Do tego jakaś antena?