od kilku miesięcy borykam się z problemem wolnego internetu w okolicach Koszalina a dokładniej wieś Niekłonice.
Aktualnie używam routera Huawei B715s-23c z anteną zewnętrzną o której niewiele wiem bo nie sam ją zakładałem oraz kupowałem, lecz prędkości są poniekąd zadowalające.
W programie LTEWatch ustawiam częstotliwość 2100Mhz (band 1) i osiągam wyniki z reguły 15mb/s down stałe 20mb/s up. Z uwagi na to iż wiem że będąc w Koszalinie na telefonie uzyskuje wyniki rzędów 100mb/s down chciałem się pokusić o spróbowanie osiągnięcia lepszych prędkości.
Jutro z rana mam zamiar przeprowadzić testy z nową anteną:
https://www.cybertech.com.pl/p173,anten ... 00mhz.html
Jednak z tego co się teraz orientuje na mapie btsearch to jedyne nadajniki LTE 2600Mhz znajdują się ok. 3,5k ode mnie. Stąd moje pytania:
-dlaczego gdy nie ma w Koszalinie żadnych nadajników 1800Mhz oraz 2100Mhz a ja utrzymuje takie dobre wyniki na 2100? Czy korzystam po prostu z sieci 3g?
-w nocy internet na 1800Mhz osiąga wyniki rzędu 20/30mb/s down więc skąd ten zasięg??
-jaka jest szansa na poprawienie wyników przy kierowaniu anteny na nadajnik przy ul. Szczecińskiej 32 częstotliwość 2600Mhz?
-czy nie lepiej będzie kupić anteny typowo pod lte 800Mhz i kierować ją na Stare Bielice lub Podmiejska?
-czy w ogóle przy takich odległościach (3/4km) mogę liczyć na wyniki rzędu 40mb/s down (bo takie mniej więcej powinny być dla mnie wystarczające)?
-czy ewentualna agregacja pasm przez program HManager na telefon ma jakikolwiek sens?
Zagłębiam się w temat sieci od dłuższego czasu i próbuje znaleźć rozwiązanie jednak aktualnie to jest moja ściana. Podrzucam jeszcze aktualne odczyty z programu LTEWatch, mogę dorzucić pozostałe częstotliwości po jutrzejszych testach z nową anteną lub na ewentualną prośbę. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam!!