Dobór Routera i anten - PLAY

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pazdzioch
Początkujący użytkownik forum

Dobór Routera i anten - PLAY

Post autor: pazdzioch »

Witam, znajomy poprosił mnie abym kupił mu router plus anteny zewnętrzne. Teraz korzysta z palucha wystawionego za okno podłączonego kablem USB do routera na wyskości moze 1,5 metra, internet ledwo działa, ale działa, raz lepiej raz gorzej :) 5-10 Mbps.
Planuje kupic na router Huawei b818-263 , który teoretycznie można powiedziec żę jest przyszłościowy, ma agregacje 4 pasm, mam dwa BTSy playa w okolicy 4-5km, generalanie Play tam działa najlepiej. 5G dotrze tam za 100 lat, wiec fajnie aby dobrze LTE działało.

Miejscowosc Turze, powiat Wołomiński

https://mapabts.pl/?center=52.301923%2C ... C21.482101

Prosze mi powiedzieć jakie pasma będzie agregował router z tych BTSów, który BTS lepszy w Stanisławowie czy Poświętnym ? tak naprawde jeżeli było by predkosc 30-50 Mbps to i tak by wystarczyło, wazne aby zawsze był ten zasięg, teraz to loteria. Z internetu korzystaja 3 osoby, dziecko wiadomo YT , TikToki itp, rodzicie przegladanie plus YT. Nikt nie sciagą filmów,gier itp. Ewentualnie moze dojsc Netflix

Jakich anteny do tego routera? dom ma parę metrów wysokośći wieć anteny też by wzmocnił zapewne zasięg.
Nie mam jak potestować Net Monsterem, mieszkam 40 Km od nich, dla nich przepascią bedzie gdyby transfery był do 50 Mbps.

Teoretycznie dzisiaj wieczorem umówiłem sie na odbiór B818-263

Czekam na na jakies podpowiedzi
Pozdrawiam
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Dobór Routera i anten - PLAY

Post autor: matek451 »

W Play abonament bierze się od razu z B818, KOSZT TO 229 ZŁ =24X10 czyli 469 zł. Oczywiście BTS Stanisławów bo tam są 4 pasma LTE w tym LTE2600, konieczna antena zewnętrzna na 1800-2600MHz.
pazdzioch

Abonament znajomy juz wziął prawie rok temu. Router własnie testuje, stoi przy oknie na parterze, w zabudowanym osiedlu, download w granicach 35 Mbps, upload 8 Mbps. Ale to nie jest jego prawdziwe środowisko :) wracając do tematu, jaką antene kupic zewnętrzną na częstotliwość 1800-2600 MHz ? zamówił bym jutro i na poniedziałek bym miał i zaczął bym instalacje w miejscu docelowym.
pazdzioch

matek451 pisze:W Play abonament bierze się od razu z B818, KOSZT TO 229 ZŁ =24X10 czyli 469 zł. Oczywiście BTS Stanisławów bo tam są 4 pasma LTE w tym LTE2600, konieczna antena zewnętrzna na 1800-2600MHz.
Czy ktos pomoze w dobrze anteny na to pasmo ? testy robiłem przez weekend, i gdy router był na zewnatrz transfery oscylowały w granicach 20-40 Mbps, w domu tylko Band 20 , i ledwo działał. Pasma ustawiałem w HuaCtrl , aby wybierał tylko tryb 4G, i w dalszych ustawieniach ALL FDD, po tym zreguły zestawiał pasmo 2100.
Więc gdy bedzie antena pare metrów nad ziemią, teoretycznie powinno być lepiej. tylko0 która wybrac na te pasmo ?
ODPOWIEDZ