Do napisania tego postu skłonił mnie zakup anten SIGNAFLEX TAJFUN II

Uprzedzając zanim wyleje ktoś kubeł pomyj na moją głowę:
- wiem że prezentowane parametry dla anten SIGNAFLEX TAJFUN II są wydumane i wyssane z palca
- wiem, że reklamowe testy anten z tej rodziny pozostawiają wiele do życzenia i nie można ich nazwać rzetelnymi (nie piszę o testach tu na forum)
- wiedziałem co kupuję - taką miałem fanaberię: chciałem sprawdzić ile z tych anten można wyciągnąć i jak są zbudowane
- chciałem podzielić się nabytą wiedzą z użytkownikami forum bez-kabli.pl
CZĘŚĆ PIERWSZA: POST ZOSTANIE UZUPEŁNIONY
Z góry zaznaczam, że nie będę namawiał lub zniechęcał do zakupu anten - decyzję pozostawię Wam
Od Początku
1. Sekcja:

Naszym oczom ukazuje się antena logarytmiczno-periodyczna zajmująca (jesli chodzi o długość) niemal całą obudowę.
Antena świeżo wyjęta - warto zwrócić uwagę na element tłumiący ruchy anteny i trytytki mocujące kabel do jednego z ramion i podtrzymujący dystanse.

2. Pacjent z bliższa:

Ah te nity...

3. Końcówka anteny

zaraz czy tam na końcu elementy się zwierają?!?

Tak!

4. Sprawdźmy średnicę rdzenia kabla koncentrycznego dołączonego do anteny

Pomiar mostkiem LCR wykazał dla rdzenia rezystancję 10m odcinka kabla na poziomie 1,03 Ohma. Niby nie dużo ale rezystancja dobrej jakości kabla typu RF-240 zarówno dla rdzenia jak i oplotu oscyluje w zakresie 10-11Ohm na km długości. Tutaj wychodzi nam ponad 100Ohm na km

5. Widok końcówki po wylutowaniu kabla

Zwróćcie proszę uwagę na nierównoległość sąsiednich elementów anteny w tym miejscu - to też wpływa na pogorszenie uzysku z anteny
5. W trakcie poprawek...

Górny element został skrócony, dolny delikatnie odgięty. Następnie wywiercony został nowy otwór na rdzeń kabla koncentrycznego tak aby zapewnić równe odległości pomiędzy elementami anteny
6. Widok po poprawkach

Wykrzywione elementy zostały wyprostowane, poprawiona została równoległość wszystkich elementów. Skrócony do 4m i od nowa wlutowany kabel do anteny. Po przemyśleniu sprawy czarne gumowe elementy dystansujące zostaną podzielone na pół i będą utrzymywały stały dystans w 4 zamiast w 2 miejscach anteny.
7. Deserek

Konektor

CO DALEJ ?
-Testy anteny po poprawkach
-W drugiej kabel zostaje skrócony do 4m i testy bez poprawek (spodziewam się, że w drugiej jest to samo ale rozbiorę i sfotografuję)
- Wymiana Kabla na TRI-LAN 240 (4m) + pomiary nowego i starego kabla ze zdjęciami
Post będzie sukcesywnie uzupełniany