Problem z internetem na obrzeżach Wrocławia

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
LentilPerko
Początkujący użytkownik forum

Problem z internetem na obrzeżach Wrocławia

Post autor: LentilPerko »

Dzień dobry Forumowicze
zwracam się do was z prośbą o pomoc, ponieważ stawiam tutaj swoje pierwsze kroki ( a staram się oczytać jakoś od kilku tygodni).
Posiadam aktualnie internet z NC+. Wiem jakie to złe ale niestety umowy kilka lat temu podpisywali rodzice, a przedłużyli ją na kolejne dwa lata w ubiegłym miesiącu; o czym, niestety, dowiedziałem się dość niedawno :gwiazdki: Do rzeczy;
<dostępu do światłowodu nie ma i prędko nie będzie>
moje koordynacje; 51,165737 16,921112
Mieszkam w dwupiętrowej szeregówce, gdzie; na parterze ulokowane są telewizja i dekoder z dostępem do Netflixa,
I piętro; sypialnia i pokój siostry gdzie co drugi dzień ma zajęcia w formie zdalnej,
II piętro (antresola) PS4(dopiero kupiłem) i też, jako student, mam zajęcia zdalne.
oprócz tego jakiś robot kuchenny, osobno telewizor i 4 telefony, razem koło 16 urządzeń.

Router to TP-LINK TL-MR6400 LTE N300, wisi na I piętrze w klatce schodowej i strasznie zamula,
Pakiet to 100gb potem lejek albo 10gb za 20zł.
100gb kończy się w okolicach 20 dnia miesiąca bez ps4. na którym trochę bede grał.

W nocy daje to to taki wynik; Download 26.45Mb/s, Upload 8.79 Mb/s i 45ms pingu
w dzień ping podobny natomiast download i upload spadają w okolice 5/6 Mb/s

Dla testów połączenia wyniosłem router poza okno dachowe na antresoli i po rozłączeniu z innymi urządzeniami wyniki są takie;
Dn 55.01/Up 27.85 / 40pingu

Wyciągnąłem kartę z routera i zrobiłem test telefonem;
Obrazek
eNB po sprawdzeniu w uke pokazuje maszt oddalony o ok 400km? Szczebrzeska 35, Zamość

Pytanie 1. Coś robię źle, proszę o wskazówkę.

Znalazłem maszt Playa w odległości 0.77km od domu w linii prostej i z nim wiążę moje plany. (Play (26006) ID: WRO1045
Wrocław, ul. Brodzka 10e)

Wydaje mi się, że najlepiej byłoby założyć antenę zewnętrzną na dachu, bo zarówno w telefonie w innej sieci(może też można temu zaradzić przy okazji?) jak i routerze na parterze nie mają kompletnie zasięgu, chyba grube mury i zakłócenia przez sąsiadów.

Pytanie 2. Więc z czego wybieram?
Przeczytałem już o ofercie Playa z huaweiem b818, (oni opisują go jako Huawei 4G Router 3 Prime (kat. 19) i mam nadzieje że to to samo), do tego 100gb na karcie eplaya internetu podpięte z anteny do tego b818 na antresoli, kablem eth do ps4 i dalej mesh wifi (TP-Link Deco M4) (używa się jeszcze technologii powerlinea do rozprowadzenia sygnału po domu? bo jeszcze o tym myślałem)przez cały dom, a jak skończy się 100b z Playa to wrzucę sobie kartę z nc+ i, mam nadzieje, dalej będzie hulać ;) Pyt. 3; Prosiłbym o pomoc w doborze anteny bo w tym jestem zielony, ale znalazłem coś takiego; https://allegro.pl/oferta/antena-dual-tajfun-3g-4g-lte-40dbi-zte-huawei-6147289891?fromVariant=7207646700

Znalazłem też w ofercie Playa coś takiego jak internet poza miastem i ofertę na sprzęt; Router Huawei NETBOX B2368-F20 + WA8021V5 kat. 12 + System Wi-Fi TP-Link Deco M4 (2 pack). Nie ukrywam, że nie chciałbym sam montować tej anteny jak przy poprzedniej opcji, a nie znam kogoś kto mógłby mi pomóc.

Mam nadzieję, że wszystko jasno opisałem, trochę mnie przytłacza zrywające się połączenia na zajęciach, więc proszę o możliwie szybką pomoc!
Z góry dzięki za każdą odpowiedź.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z internetem na obrzeżach Wrocławia

Post autor: matek451 »

Obecny wybór sprzętu MR6400 tragiczny, połaczenie z BTS-em PLAY Brzeska na telefonie, słaby sygnał z niewiele wartego LTE800, konieczny zakup B818 i wymuszenie agregacji LTE2600+2100+1800 na nim oraz zewnętrzna antena kierunkowa Dual LTE 1800-2600MHz a nie jakiś szajs od new-electric. Żadnego Huawei NetBOX, MESH do sieci lokalnej w ostateczności, najlepiej dodatkowe AP podpięte po LAN do B818 I switcha z GE. Na teraz jak nie abonament w Play 500GB i B818 w abonamencie to kupujesz sam i ratujesz sie pakietami 100GB na pre-paidzie za darmo, koszt to 3-5 zł za startery odNowa. Na przyszłość nie dopuszczasz aby rodzice sami podejmowali decyzje w takich tematach, jesli nie chcesz ciągnąć kabli pomiędzy kondygnacjami to PLC. Zrób test z telefonem na zewnatrz i pokaż screena z https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl
LentilPerko

Dzięki za odpowiedź, mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć dlaczego w Playu opłaca się tylko branie 500gb? Myślałem nad 200gb za b818 i wychodzi 1680 rozłożone na 24 miesiące. Dla mnie zadowalająco. Antenę wybrałem, zgodnie z twoimi wskazówkami, taką; https://www.cybertech.com.pl/p173,antena-dualna-lte-a-4g-17dbi-mimo-1800-2600mhz.html
Mógłbyś proszę mi rozjaśnić pojecie switcha? Jest to po prostu jakby przejściówka na więcej miejsc dla LANa?
Najważniejsze pytanie teraz, czy takie połączenie będzie chulało;
Między kominem z anteną, a routerem starczy kabel 5m (2 Pietro ze skosami=antresoli), tam b818 żeby dawał wifi i dalej do switcha GE, z niego podłączenie do ps4, i kabel powrotny na dach też koło 5m żeby podłączyć się do kabla koncentrycznego z którego na parterze wychodzi LAN i na LANIE acces point z PLC, i kolejne urządzenie PLC na 1 piętrze. Zamowie sobie ekipę, która mi pociągnie kabel z komina na antresole, po już istniejącym połączeniu z kominem z antresoli (dla klimatyzacji). Da to tak radę? Polecasz jakieś PLC i switcha? :D sorry że tak późno ale wydaje mi się że forum było trochę nieczynne. Niżej screeny z netmonstera.
Obrazek

PS: najpierw do monterów zadzwonie, czy ich zdaniem to hula, ale tylko po to żeby mi później, po przyjeździe albo jak coś mi na sprzęcie spartaczą, nie powiedzieli, że to nie jest kompatybilne.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

"monterów" a któż to kurcze jest?
Nie pomagam na PW!
LentilPerko

wojteks pisze:"monterów" a któż to kurcze jest?
może jest ktoś na forum, kto chciałby mi pomóc za jakąś kwotę
tak szczerze, to wpisałem po prostu "montaż anten wrocław", zadzwonię jutro i dowiem się czegoś, np. ile wołają sobie za takie zlecenie, bo nie ukrywam, że nie znam się na tym jak sprawdzić czy drugi koniec mojej skrętki, która wychodzi w salonie, jest na dachu obok anteny, a przy budowie było z tym dużo zamieszania, więc przed ostatecznym założeniem wszystkiego, chciałbym to posprawdzać i do tego wolałbym sam nie poszerzać otworów na okablowanie przez komin bo rodzice mówią, że jak coś spartole to dopiero trzeba będzie ludzi wzywać do naprawy. Podłączysz się pod temat i wypowiesz co myślisz o tym połączeniu? Może jakieś wskazówki?
ODPOWIEDZ