zwracam się do was z prośbą o pomoc, ponieważ stawiam tutaj swoje pierwsze kroki ( a staram się oczytać jakoś od kilku tygodni).
Posiadam aktualnie internet z NC+. Wiem jakie to złe ale niestety umowy kilka lat temu podpisywali rodzice, a przedłużyli ją na kolejne dwa lata w ubiegłym miesiącu; o czym, niestety, dowiedziałem się dość niedawno

<dostępu do światłowodu nie ma i prędko nie będzie>
moje koordynacje; 51,165737 16,921112
Mieszkam w dwupiętrowej szeregówce, gdzie; na parterze ulokowane są telewizja i dekoder z dostępem do Netflixa,
I piętro; sypialnia i pokój siostry gdzie co drugi dzień ma zajęcia w formie zdalnej,
II piętro (antresola) PS4(dopiero kupiłem) i też, jako student, mam zajęcia zdalne.
oprócz tego jakiś robot kuchenny, osobno telewizor i 4 telefony, razem koło 16 urządzeń.
Router to TP-LINK TL-MR6400 LTE N300, wisi na I piętrze w klatce schodowej i strasznie zamula,
Pakiet to 100gb potem lejek albo 10gb za 20zł.
100gb kończy się w okolicach 20 dnia miesiąca bez ps4. na którym trochę bede grał.
W nocy daje to to taki wynik; Download 26.45Mb/s, Upload 8.79 Mb/s i 45ms pingu
w dzień ping podobny natomiast download i upload spadają w okolice 5/6 Mb/s
Dla testów połączenia wyniosłem router poza okno dachowe na antresoli i po rozłączeniu z innymi urządzeniami wyniki są takie;
Dn 55.01/Up 27.85 / 40pingu
Wyciągnąłem kartę z routera i zrobiłem test telefonem;

eNB po sprawdzeniu w uke pokazuje maszt oddalony o ok 400km? Szczebrzeska 35, Zamość
Pytanie 1. Coś robię źle, proszę o wskazówkę.
Znalazłem maszt Playa w odległości 0.77km od domu w linii prostej i z nim wiążę moje plany. (Play (26006) ID: WRO1045
Wrocław, ul. Brodzka 10e)
Wydaje mi się, że najlepiej byłoby założyć antenę zewnętrzną na dachu, bo zarówno w telefonie w innej sieci(może też można temu zaradzić przy okazji?) jak i routerze na parterze nie mają kompletnie zasięgu, chyba grube mury i zakłócenia przez sąsiadów.
Pytanie 2. Więc z czego wybieram?
Przeczytałem już o ofercie Playa z huaweiem b818, (oni opisują go jako Huawei 4G Router 3 Prime (kat. 19) i mam nadzieje że to to samo), do tego 100gb na karcie eplaya internetu podpięte z anteny do tego b818 na antresoli, kablem eth do ps4 i dalej mesh wifi (TP-Link Deco M4) (używa się jeszcze technologii powerlinea do rozprowadzenia sygnału po domu? bo jeszcze o tym myślałem)przez cały dom, a jak skończy się 100b z Playa to wrzucę sobie kartę z nc+ i, mam nadzieje, dalej będzie hulać

Znalazłem też w ofercie Playa coś takiego jak internet poza miastem i ofertę na sprzęt; Router Huawei NETBOX B2368-F20 + WA8021V5 kat. 12 + System Wi-Fi TP-Link Deco M4 (2 pack). Nie ukrywam, że nie chciałbym sam montować tej anteny jak przy poprzedniej opcji, a nie znam kogoś kto mógłby mi pomóc.
Mam nadzieję, że wszystko jasno opisałem, trochę mnie przytłacza zrywające się połączenia na zajęciach, więc proszę o możliwie szybką pomoc!
Z góry dzięki za każdą odpowiedź.