Internet domowy LTE - koniec z plusem, jakie alternatywy
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet domowy LTE - koniec z plusem, jakie alternatywy
Dzień dobry, aktualnie jestem nieszczęśliwym posiadaczem internetu domowego LTE w plusie z ich jakże wspaniałym zestawem ODU-IDU-200. Problemem, poza ich lejkiem kiedy się podoba, jest problem z komunikacją z routerem - zasilanie z modemem jest, jednak próba połączenia się przez 192.168.0.1 często kończy się niepowodzeniem (mimo, że internet potencjalnie jest). Podejrzewam właśnie problemy z modemem.
Jako, że zbliża się koniec umowy, rozważam zmianę i operatora i sprzętu. Na internet kablowy nie mam co raczej liczyć, więc zostaje LTE. Moja lokalizacja to 08-210 Platerów, około 3,4 km do nadajnika T-Mobile/Orange w Lipnie, 3.7 do nadajnika Orange/T-mobile w Ostromęczynie. Do plusa w Sarnakach 4,8 km. Zależy mi na sporym pakiecie/wysokiej wartości lejka (te 5mb od orange brzmi dużo lepiej niż plus). Aktualnie z odu-idu 200 mam takie parametry:
RSRP -114 dBm
RSRQ -11 dB
RSSI -93 dBm
SINR 19 dB/5 db zależy od chwili
Informacja o lokalizacji 176
Pasmo 3 (1800 MHz)
prędkość DL/UL jak zawieje (albo jak modem pozwoli - i tak stoi na podkładce chłodzącej, bo się grzeje, w środku czysto).
Poza pomocą w wybraniu operatora, chciałbym jeszcze prosić o poradę co do wyboru sprzętu, wstępnie może być sam router współpracujący z antenką od plusa, na przeczekanie, bądź od razu zestaw gotowy do działania z nowym operatorem. Antena plusa umieszczona jest wysoko (nad linią drzew), a telefon umieszczony poniżej jej (virgin mobile, skierowane w stronę ostromęczyna) pokazuje parametry DL/UL 4/5x wyższe momentami i przynajmniej nie przerywa. Dziś mogę kupić kartę innych operatorów na próbę. Jest godzina 11, a zrywa połączenie, obciążenie sieci niewielki, w sumie przeglądam oferty operatorów i yt 144/240p w tle.
Co do ilości internetu, potrzebuję aktualnie go sporo (w plusie ostatnio nawet nie dobijałem do limitu (rzadko w domu byłem), ale zdalna edukacja się zaczęła i będzie kilka x więcej).
Jako, że zbliża się koniec umowy, rozważam zmianę i operatora i sprzętu. Na internet kablowy nie mam co raczej liczyć, więc zostaje LTE. Moja lokalizacja to 08-210 Platerów, około 3,4 km do nadajnika T-Mobile/Orange w Lipnie, 3.7 do nadajnika Orange/T-mobile w Ostromęczynie. Do plusa w Sarnakach 4,8 km. Zależy mi na sporym pakiecie/wysokiej wartości lejka (te 5mb od orange brzmi dużo lepiej niż plus). Aktualnie z odu-idu 200 mam takie parametry:
RSRP -114 dBm
RSRQ -11 dB
RSSI -93 dBm
SINR 19 dB/5 db zależy od chwili
Informacja o lokalizacji 176
Pasmo 3 (1800 MHz)
prędkość DL/UL jak zawieje (albo jak modem pozwoli - i tak stoi na podkładce chłodzącej, bo się grzeje, w środku czysto).
Poza pomocą w wybraniu operatora, chciałbym jeszcze prosić o poradę co do wyboru sprzętu, wstępnie może być sam router współpracujący z antenką od plusa, na przeczekanie, bądź od razu zestaw gotowy do działania z nowym operatorem. Antena plusa umieszczona jest wysoko (nad linią drzew), a telefon umieszczony poniżej jej (virgin mobile, skierowane w stronę ostromęczyna) pokazuje parametry DL/UL 4/5x wyższe momentami i przynajmniej nie przerywa. Dziś mogę kupić kartę innych operatorów na próbę. Jest godzina 11, a zrywa połączenie, obciążenie sieci niewielki, w sumie przeglądam oferty operatorów i yt 144/240p w tle.
Co do ilości internetu, potrzebuję aktualnie go sporo (w plusie ostatnio nawet nie dobijałem do limitu (rzadko w domu byłem), ale zdalna edukacja się zaczęła i będzie kilka x więcej).
-
Re: Internet domowy LTE - koniec z plusem, jakie alternatywy
Po zmianie oprogramowania w odu idu praca zestawu unormowała się. Umowa jest już na czas nieokreślony, więc mogę ją zakończyć. Czy mapce internetu kablowego orange można ufać? Według niej mój sąsiad może mieć internet kablowy, a ma dalej do studzienki orange. Mojego domu nie ma na tej mapce (domy powstały i zostały oddane do użytku mniej więcej w tym samym czasie). Na mapce uke sąsiad ma czarną plamę, u mnie czerwona (na oko patrząc lokalizację). Na mapie google też nie widać obrysu budynku (na satelicie bezproblemowo rozpoznawalny). Z czego to może wynikać?
Czy koniecznym jest podpisanie umowy z orange by przyjechał technik ocenić możliwość podłączenia kablowego?
Czy koniecznym jest podpisanie umowy z orange by przyjechał technik ocenić możliwość podłączenia kablowego?
-
- Stały użytkownik forum
W Sarnakach i/lub w Chybowie wg pozwoleń UKE mogą być nadajniki Playa - btsearch nie zawsze jest aktualny. Jeśli nie masz kup prepaid Playa za 5zł gdzie można dostać 100GB w promocji do 5 stycznia i porób testy netmonsterem https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl oraz speedtesty.
Jeśli chodzi o internet po kablu/światłowodzie z orange to jeśli nie możesz zamówić online to raczej nie ma możliwości technicznych. O sytuacjach typu sąsiad ma światłowód a ja nie możesz wiele poczytać na forum orange.
Jeśli chodzi o internet po kablu/światłowodzie z orange to jeśli nie możesz zamówić online to raczej nie ma możliwości technicznych. O sytuacjach typu sąsiad ma światłowód a ja nie możesz wiele poczytać na forum orange.
-
- Stały użytkownik forum
Patrzyłeś na mapki UKE?
W niektórych miejscach lokalni dostawcy wzięli dofinansowanie i w ramach tzw. ostatniej mili podłączają internet radiowo. Przepustowość zgodnie z warunkami takiego dofinansowania to >=30 mbps.
Jak mają dobry sprzęt i wiedzę to można zaryzykować.
Przesiadłem się z zapchanego LTE na łącze 32/5 i działa sobie drugi rok zgodnie z zamówioną prędkością.
W niektórych miejscach lokalni dostawcy wzięli dofinansowanie i w ramach tzw. ostatniej mili podłączają internet radiowo. Przepustowość zgodnie z warunkami takiego dofinansowania to >=30 mbps.
Jak mają dobry sprzęt i wiedzę to można zaryzykować.
Przesiadłem się z zapchanego LTE na łącze 32/5 i działa sobie drugi rok zgodnie z zamówioną prędkością.
-
Kupiłem starter play jako zapas na wykłady - LTE nie łapie, a nawet jak na 3G ma pełny zasięg to parametry są tragiczne. Według netmosnter w budynku łączę się na zmianę z Ostromęczynem/ Lipnem, sprawdzę jeszcze na zewnątrz z czym się łączę. Jednak w budynku przy oknie lepiej znacząco działa virgin mobile, dlaczego, nie wiem, zasięg ten sam.doqtor pisze:W Sarnakach i/lub w Chybowie wg pozwoleń UKE mogą być nadajniki Playa - btsearch nie zawsze jest aktualny. Jeśli nie masz kup prepaid Playa za 5zł gdzie można dostać 100GB w promocji do 5 stycznia i porób testy netmonsterem https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl oraz speedtesty.
Co do sytuacji o której piszesz, czytałem już. Tu problemem jest to, że mieszkamy przy drodze dojazdowej do posesji - wspólnej i nie bardzo jest techniczna możliwość puszczenia kabla inaczej niż przez moją działkę - wydaje mi się, że to kwestia, że orange nie widzi mojego adresu na mapie.
Co do mapek UKE, jak dobrze patrzę, to mój budynek jest czerwoną plamą, a budynki sąsiadów czarnymi (jak już wspomniałem, nie widzę fizycznej opcji ominięcia mojej działki by podłączyć internet kablowy, parę lat temu podobno nie opłacało się ciągnąć przyłącza do nas, do trzech domów). W ramach tego programu działają na terenie gminy, ale nie w mojej miejscowości

-
- Guru bezprzewodowy
Zrób test Play/Virgin ale na zewnątrz i pokaż screeny z NetMonstera, analizę zostaw ludziom którzy się na tym znają i pokaż screeny , tylko wyłacz na telefonie RK żeby sprawdzić Play a nie partnerów roamingowych bo póki co to sprawdzasz T-mobile/Orange. Kluczowe jest czy Play odpalił juz BTS Sarnaki lub Chybie.Jesli nie to pozostają Orange/T-mobile z BTS-a NeWORKS Lipno lub Sarnaki gdzie maja agregację LTE2100+1800+800.