Orange internet biurowy + B818 ?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Gogeta
Początkujący użytkownik forum

Orange internet biurowy + B818 ?

Post autor: Gogeta »

Cześć,

Potrzebuje zamontować router z internetem mobilnym w nowym mieszkaniu. Wstępnie myślę nad B818 i internetem biurowym od Orange na firmę. Mam 150m widoczności do BTS'a "Orange (26003) ID: 5096 (N!) Warszawa - Włochy, ul. Muszkieterów 15A". Czy teoretycznie jestem w stanie wykorzystać agregację łącza oferowaną przez router, czy jednak wystarczy coś "tańszego" w tej lokalizacji?

Krzysiek,
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Orange internet biurowy + B818 ?

Post autor: matek451 »

Najpierw to sprawdź jak działa Orange w tej lokalizacji, zrób test na telefonie z aplikacją https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl ,pokaż screena z niej i speedtest z godzin 19-23.
Gogeta

@matek451
Proszę.

EDIT. Dzisiaj o 19:38, 34.4/37.0 Mb, ping 22ms, Jitter 6ms, utrata 0.0%
matek451
Guru bezprzewodowy

Stacja z agregacja 4 pasm LTE ale niestety przytkana na LTE2600 więc i na innych pasmach moze być nie za bogato ale trzeba by sprawdzic.
Gogeta

@matek451
Czy jestem w stanie to sprawdzić w warunkach domowych, bez routera ze zmodyfikowanym oprogramowaniem czy zrotowanym telefonem?
Na podstawie przesłanych screenów warto iść w B818 czy wystarczy niższy model?
crayo

Post autor: crayo »

Podepnę się pod temat, żeby nie zakładać kolejnego - rozważam podobną konfigurację. Do tej pory użytkuję Neostradę ze średnią prędkością DL 11 Mb/s / UL 0,7Mb/s.

Mieszkam w Swarzędzu na Staszica 4 - w okolicy mam trzy maszty, na których znajdują się nadajniki Orange. Mogę dodać anteny - z dachu widzę nadajnik na Granicznej 65.

Moje wyniki z dnia wczorajszego (Netmonster uruchamiałem na Xiaomi 4s , Speedtest na iPhone 8 )
krychxagg
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: krychxagg »

Orange jest chyba po Plusie najbardziej przytkaną siecią.
W ofercie biurowej jak macie dobry zasięg Orange i pasma 2600 w okolicy Networks, to polecam rozważyć T-Mobile. Owszem jest drożej, ale nie zakładają lejka na prędkość oraz ich sieć lepiej się trzyma.
Dla porównania, u mnie Orange chodzi jakoś średnio o 20mb/s wolniej od T-Mobile, a sygnał idzie z tego samego BTS i pasm. Sam używam Orange Flex w telefonie bo to najlepsza oferta jak dla mnie, i mimo świetnego zasięgu poza miastami, to ciężko uzyskać wysoką prędkość na ich LTE.
Przetestujcie u siebie Speedtestem Orange i T-Mobile i sprawdźcie który z nich mniej przytkany u was.
T-Mobile No-Limit 60mb/s, Huawei B535, Cybertech 17dBi + Play, Huawei E5573
crayo

Oczywiście przetestuję wszystkie sieci (już kupiłem kilka starterów) - mam bardzo blisko maszt PLAY (tu jest 500 GB dla firm)

Chciałem skorzystać z Orange ze względu na opusty. Sprawdziłem zużycie na Neostradzie w ostatnich 18 miesiącach i nie przekraczam 200 GB.
Na wszelki wypadek będę brał Internet Biurowy LTE z umową bezterminową, więc jeżeli będą zakładać "lejek" to w ciągu miesiąca zrezygnuję.

Dzisiaj jadę kupić B818 (z Play), zastanawiałem się nad H122-373 ale w Swarzędzu nie ma jeszcze 5G.
matek451
Guru bezprzewodowy

Play jest na Kirkora z 4 pasmAmai LTE, test na telefonie z Orange pokazał ze antena zewnętrzna i tak będzie potrzebna, infrastruktura Orange w ramach NetWorks i sąsiedztwo 3 stacji bazowych z agregacja 4 pasm LTE robi swoje, wieczorami fajne prędkości mimo słabszych parametrów sygnału na LTE2600 z os. Raczyńskiego czy na LTE1800 z Granicznej, poprawa sygnału na pasmach pojemnościowych LTE i ich agregacja załatwi sprawę.
crayo

To mam jeszcze pytanie - Jaka antena będzie najlepsza ?
krychxagg

Cybertech 17dBi osobiście używam i mocno chwalę.
arthooz

Post autor: arthooz »

Witajcie, to mój pierwszy post dlatego proszę o wyrozumiałość.

W tej chwili używam w mojej lokalizacji rutera Huawei B315s-22 z kartą nju podłączonego do BTSa: Gniezno, ul. Słoneczna 23. Prędkości są lepsze niż to co mogę dostać z Neostradą, ale zastanawiam się czy po zmianie sprzętu można wyciągnąć jeszcze więcej. Orange na mapce zasięgu twierdzi że jest na tym BTSie możliwa agregacja 4 pasm. Ten modem ruter potrafi zagregować tylko 2.

W tej chwili parametry połączenia z anteną na dachu ATK-504 i 10m kabla wyglądają tak:
Obrazek Obrazek Obrazek

Mieszkam niedaleko https://goo.gl/maps/7DHFXgQ98Lyd9ado7. Do BTSa w linii prostej mam niecały kilometr.

Screen z NetMonstera zrobiony w telefonie najwyżej jak mi się udało nie wchodząc na dach, przy oknie. Speedtest i screen z HManagera z aktualnie działającego rutera.

Zastanawiam się nad przejściem na LTE dla biznesu w Orange i zrezygnowanie z Neostrady. Czy taki B818 będzie się lepiej spisywał?
crayo

krychxagg pisze:Cybertech 17dBi osobiście używam i mocno chwalę.
- rozumiem, że taki model:
https://allegro.pl/oferta/antena-lte-a- ... 7032280636

Tylko widzę, że nie wspiera on pasma 800 MHz - nie wiem czy ma to znaczenie. Mieszkam około 500 m do nadajnika.
Ostatnio zmieniony 2020-10-27, 13:50 przez crayo, łącznie zmieniany 2 razy.
arthooz

Post autor: arthooz »

Ja mam ten model: https://telkob.pl/pl/p/2x-ATK-504-Pasmo ... 196-zl./60
I do niego 10m kabla LMR240 Nw-SMAw
krychxagg

Tak, jest też u nich na stronie: https://www.cybertech.com.pl/p173,anten ... 00mhz.html
Telkob też dobry, będzie miał podobne parametry do Cybertechu, u mnie akurat Cybertech sprawdził się lepiej.
Kwestia danej osoby.
A pasmo 800MHz zapewne średnio się przyda, jest to pseudo LTE najczęściej zapchane komórkami z okolicy, na którym prędkości oscylują w kilku mb/s.
marcinbt

Post autor: marcinbt »

krychxagg pisze:Orange jest chyba po Plusie najbardziej przytkaną siecią.
Masz jakieś dane na ten temat? chętnie zobaczę, czy po prostu Ty tak masz w swojej lokalizacji?
Jeżeli to 2gie to nie wprowadzaj w błąd. W różnych lokalizacjach sieć danego operatora działa lepiej lub gorzej i wynika to z wielu czynników, obciążenia BTSa, jego dosyłu, ilości obsługiwanych pasm itp.

Jednemu w danej lokalizacji działa lepiej Play drugiemu Tmobile - dlatego tak wielu poleca wziąć karty prepaid i porobić testy w różnych porach dnia - wtedy najbardziej obiektywnie da się trafić w operatora.

A gadanie - ło panie Orange nie bierz bo jest zatkany - to słabe jest. W mojej lokalizacji właśnie Orange i Plus ma najlepsze transfery.
ODPOWIEDZ