Pomoc dla laika. Router LTE + ewentualnie antena
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pomoc dla laika. Router LTE + ewentualnie antena
Witam Szanownych użytkowników
Mieszkam na obrzeżach miasta Jelenia Góra, ul. Elewów.. Sieć T-Mobile. Dotychczas korzystałem z routera Huawei E5180, lecz podczas dzisiejszych testów chyba sie spalił bo przestał całkowicie łapać sieć T-moblie. Zmieniłem kartę dla próby na Orange i również brak zasięgu , wiec chyba padł na dobre.
Zatem mam dylemat z wyborem routera lte. Testy wykonane HW Menager w dniu dzisiejszym o godzinie 10.00 przedstawiam poniżej dla wszystkich dostępnych częstotliwości. Jak na nich widać maksymalnie co osiągnąłem to 17,2 mb/s. Średnia prędkość dzienna to z reguły kilkanaście mb/s. Wg. mnie najlepiej sprawdzało się pasmo 2100.
Co ciekawe, jak dla testów przełożyłem kartę sim do telefonu Samsung Galaxy S8+ to czasami prędkość dochodziła w tym samym miejscu w mieszkaniu do 60 mb/s a i kiedyś osiągnąłem 90 mb/s. Na telefonie nigdy nie spada poniżej 30 mb/s.
Prośba do doświadczonych, gdyż jestem w temacie całkowitym laikiem.
1. Jaki modem będzie optymalny?
2. Czy jest sens kupić dodatkowo antenę, która moge umieścić na parapecie, gdyż mieszkam w bloku i dach nie wchodzi w grę. Jeżeli tak to jaką?
Z góry dziękuje.
Mieszkam na obrzeżach miasta Jelenia Góra, ul. Elewów.. Sieć T-Mobile. Dotychczas korzystałem z routera Huawei E5180, lecz podczas dzisiejszych testów chyba sie spalił bo przestał całkowicie łapać sieć T-moblie. Zmieniłem kartę dla próby na Orange i również brak zasięgu , wiec chyba padł na dobre.
Zatem mam dylemat z wyborem routera lte. Testy wykonane HW Menager w dniu dzisiejszym o godzinie 10.00 przedstawiam poniżej dla wszystkich dostępnych częstotliwości. Jak na nich widać maksymalnie co osiągnąłem to 17,2 mb/s. Średnia prędkość dzienna to z reguły kilkanaście mb/s. Wg. mnie najlepiej sprawdzało się pasmo 2100.
Co ciekawe, jak dla testów przełożyłem kartę sim do telefonu Samsung Galaxy S8+ to czasami prędkość dochodziła w tym samym miejscu w mieszkaniu do 60 mb/s a i kiedyś osiągnąłem 90 mb/s. Na telefonie nigdy nie spada poniżej 30 mb/s.
Prośba do doświadczonych, gdyż jestem w temacie całkowitym laikiem.
1. Jaki modem będzie optymalny?
2. Czy jest sens kupić dodatkowo antenę, która moge umieścić na parapecie, gdyż mieszkam w bloku i dach nie wchodzi w grę. Jeżeli tak to jaką?
Z góry dziękuje.
-
Re: Pomoc dla laika. Router LTE + ewentualnie antena
Załączam jeszcze raz zdjęcia, poprzednie nieczytelene
-
- Guru bezprzewodowy
Na szybki internet ze stacji NetWorks na kominie EC nie masz co liczyć, T-mobile działa tam w agregacji LTE2100+1800+800 a stacja jest zatkana nawet o 10 rano, LTE2600 z BTS-a na 1Maja 78, sygnal na 2600MHz bardzo słaby ale pasmo przynajmniej nie zatkane.
-
To co radzisz w zakresie sprzętu? Router lte i tak muszę kupić. Radzono mi Huawei B818,ale nie chce wydać ponad 700 zł i nie mieć pewności , iż to coś poprawi.
-
- Guru bezprzewodowy
bez anteny kierunkowej wiele nie zrobisz, trzzeba wymusić połaczenie z BTS-em mającym LTE2600 a te sa na kierunku 1MAJA, wybór B818 ok, jaki to abonament z T-mobile i do kiedy?
-
Oferta to Magneta Biznes bez limitu danych. Do 2022 r.
Zastanawiam sie jeszcze nad Huawei B535, cena to 50 % tego b818, wiec czy jakość tego routera faktycznie dużo gorsza?