LTE Agregacja pasm 4x4 mimo i router Mikrotik

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
vnu007dl
Stały użytkownik forum

LTE Agregacja pasm 4x4 mimo i router Mikrotik

Post autor: vnu007dl »

Cześć
Sprawa wygląda następująco. W mojej okolicy jedynie sensowym BTS to play, BTS jest ode mnie w lini prostej 2,5 km. Niestety na linii mam jednak taka dużą halę która mi zasłania nadajnik. Musiałbym na kominie zamontować 3 metrowy maszt żeby nadajnik z anteną się widział. Antenę mam zewnętrzną panelową i w sumie chyba tak źle nie jest bo tak w ciągu dnia mam średnio około 20 mbts, w nocy jak nie ma ruchu, mam koło 50 mbts, a teraz wieczorem jak jest szczyt godzina 20.00 mam koło 8-10 mbts.
Pomyślałem że może udało by się jeszcze coś z tego wyciągnąć poprzez agregację pasm. Niestety mój router Huawe B592, nie daje takiej możliwości, aplikacja Hmanager nie łączy się z moim routerem, więc dlatego nie podam wam jakie mam parametry LTE, no bo nie mam jak tego sprawdzić.
Tak czy siam mój router jest mega gówniany, pewnie wiecie to lepiej odemnie. Jestem na jego wymianie a potrzebuje bardziej profesjonalny sprzęt, dlatego nie chcę żadnych huawei dlinków tplinków i inyych marketowych wynalazków. Postawiłem na Mikrotik, a dokładniej na model Chateau LTE12
https://allegro.pl/oferta/mikrotik-chat ... 9829936768
Nie jest to może najtańszy sprzęt ale ma możliwości które mnie interesują, a przede wszystkim obsługuje LTE, ma wejście na zewnętrzne anteny LTE i obsługuje agregację pasm.
Teraz dochodzimy do głównego pytania. Wiem że jest coś takiego jak LTE 4x4 mimo. Czy dobrze rozumiem, że to chodzi o to że można wpiąć 4 kable SMA do routera? mikrotik który zamierzam kupić ma możliwość doinstalowania jeszcze 2 takich wtyków. Mam drugą antenę LTE, kierunkową, która mi działała zanim wybudowali to cholerną halę. Ale chciałbym spytać czy jeśli tą kierunkową antenę skierują na inny BTS, który jest ode mnie o 4,8 km i wszystko to podłącze do routera czyli 2 anteny po 2 kable z 2 różnych BTSów to czy da sie to agregować i to będzie tak działać?:)
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: LTE Agregacja pasm 4x4 mimo i router Mikrotik

Post autor: matek451 »

Co za stek bzdur.
vnu007dl
Stały użytkownik forum

Bardzo byłbym wdzięczny za jakieś konkrety? Napisałem ten post bo się na tym nie znam. Na pewno nie wiem jak działa ten system 4x4 mimo. Byłbym wdzięczny za pomoc, przyznam że jestem zszokowany odpowiedzią w stylu "stek bzdur" Nigdy się nie spotkałem z taką odpowiedzią na jakimkolwiek forum.
matek451
Guru bezprzewodowy

Jak się nie ma pojęcia to nie wypisuje się bzdur na temat sprzetu, to po pierwsze. Po drugie skad informacja ze do Mikrotika można podłaczyć 4 anteny zewnętrzne LTE, no i brak informacji jakie to anteny. Kolejna sprawa to pomysł z ustawieniem anten na dwa różne BTS-y. Całość dopełnia fakt braku testów u siebie więc nie wiadomo czy stacja Dybówka ma 4X4 na LTE2600, tak samo jak stacje Cieniawa i N.S -Magazynowa 7.
A na koniec trochę informacji na temat tego Mikrotika, agreguje maksymalnie 3 pasma LTE w QAM256, MIMO4X4 obsługuje tylko na pojedyńczym paśmie LTE.
vnu007dl
Stały użytkownik forum

Co do mikrotika to jest infirmacja ze są to złącza sma. Znalazłem gdzies recenzje tego routera ze zdjęciami wewnatrz i jest pokazane ze sa 2 wolne miejsca gdzie mozna samemu fokrecic wtyki...ale czy sma czy moze chodzi o jakieś inne to tego mi sie nie udalo juz utalic.
widzialem tez gdzies filmik jak do hakiejs antenty mikrotika ktora ma jedno wejscie sma, gosc dokreca drugi wtyk sma....wiec
Myslalem ze 4x4 to chodzi o 4 kable, zasugerowalem sie ta antena:
https://www.wisp.pl/p7574,qupanel-lte-mimo-4x4.html
w takim razie po co te wtyki 4,?
odnosnie jeszxze BTSow to np na btserach w ktorym miejscu mozna sprawdzic czy dany nadajnik ibsluguje np to 4x4 mimo, albo jak sprawdzuc ktory jest mniej obciazony i bedzue lepszym wyborem? czy nie da sie tego zrobic i zostaje tylko krecenie antena?
matek451
Guru bezprzewodowy

Ogladaj mniej głupawych filmów, przy B818 czy HUAWEI 5g PRO ten Mikrotik pod wzgledem modemu LTE to zabawka, a kombinacje z antenami to już inna sprawa i akurat Huaweie na tym forum maja to rozpracowane przez kilku kolegów. Mikrotik w 4x4 nie agreguje pasm LTE, a stacje do zweryfikowania samemu.
vnu007dl
Stały użytkownik forum

No to jaki router jest nsjlepszy do LTE? te co podales to z rego co widze to nie maja wyjscia na anteny zewnetrzne, a ja bez xewnetrznych nie pojade.
doqtor
Stały użytkownik forum

Post autor: doqtor »

B818 ma możliwość podłączenia anteny zewnętrznej.
vnu007dl
Stały użytkownik forum

Faktycznie, ma wejscia na antene, niestety trzeba koezystac z przejsciówki T9 bodajze.
Moglbys mi tak prosto wyjasnic czym sie różnia modemy LTe ( nie routery) miedzy mikrotikiem a huawei o ktorym wspomniales? czy chodzi o yo ze jeden obuguje standard LTE 12 a drugi 19 i w Huawei moge agregowac 4 pasma?
matek451
Guru bezprzewodowy

12 kat to agregacja 4 pasm LTE MIMO2X2 z QAM256 lub 2 pasma w MIMO4X4.W specyfikacji tego Mikrotika brak informacji o 4CC CA, tylko 3 pasma i z QAM256 a na MIMO4X4 tylko na paśmie pojedyńczym B7/B3/B1 czyli ogólnie słabo jak na sprzet za 900 zł, niewatpliwa zaleta to ze to Mikrotik więc zaawansowane ustawienia sieciowe ale modem LTE wypada słabo podług B818 czy Huawei 5G Pro( ten ma tez złacza TS9), 19 kat to agregacja 4 pasm LTE w MIMO4X4 i QAM256, sam dysponuję WF860 czyli CPE LTE z modemem 12 kat. i w agregacji 2CC CA 4X4 na b7+b3 Play LUB 4CC CA QAM256 2X2 osiagi sa słabsze niz na telefonie z X55 czyli 19 kat. LTE , prędkość na WF860 https://www.speedtest.pl/wynik/264043525 a na telefonie https://www.speedtest.pl/wynik/264185778, wybór B818 do Play więc oczywisty.
vnu007dl
Stały użytkownik forum

A jest cos takiego jak sam jakis super modem LTE? wtedy moglbym w niego.zsinaestiwac jie robiac tego kosztem jakosci samego routera, bo za mnuejsze pieniadze mozna by bylo kupuc tez fajnyvtouter mikrotika, a wieksza kase zainwestowac w lepszy modem lte, tylko czy jest taki modem?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

W sprzęt do LTE się nie inwestuje, robi się zakup na dziś i przewiduje maksymalnie 2 lata użytkowania.
Nie pomagam na PW!
vnu007dl
Stały użytkownik forum

Hmmm. Chce znalexc najlepszy kompromis miedzy modemem a routerem.
A nam jeszxze takie pytanie....zalozmy ze pijde w strobe Huawei, to jak ten router ma sie do 5G? Jak myślicie bo teraz niby wchodzi 5G, za ile lat mniej wiecej bedzie to na tyle rozwiniete aby korzystac tak jak obecnie z lte za pomoca zewnętrznych,? Czy moze trzeva bylo bybudiwac nowa infrastrukturę i jak ktos mieszka na zafupiu to 5G tu nigdy nie dojdzie?

Żałosne!
matek451
Guru bezprzewodowy

W przypadku Mikrotika kluczowe jest czy na jeden z jego routerów czy płyt ze złączami mPCIe/M2 dostepny jest RouterOS w wersji 7.1beta2 , wczesniejsze wersje nie pozwalają w pełni wykorzystać z nimi modemów LTE powyzej 6 kat, z tym slotem i agregacją 4 pasm LTE, koszt modemu m2 z LTE 18/20 KAT to ponad 500$, do tego oczywiście musi być zgodny z plafrormą Mikrotika. To nie jest zabawa typu włącz i korzystaj, dodatkowo dochodzi jeszcze kwestia złacz anten zewnętrznych w takim modemie LTE-A.
vnu007dl
Stały użytkownik forum

No wreszcie mogę usiąść spokojnie przed kompem i wygodnie odpisać a nie z komórki w biegu. Na pewno chciałbym serdecznie podziękować za pomoc, ogrom wiedzy faktycznie tutaj dostałem, co nie zmienia faktu iż, po przeanalizowaniu faktów wcale nie jestem mądrzejszy, mało także i tego gdyż chyba zmienię moje zapędy i dla wyższej prędkości internetu zrezygnują chyba z tego Mikortika i zainwestuję w Huawei B818.
@matek451
Twój speed test powala, ale czy mógłbyś sprecyzować o jakiej porze był robiony test, to raz. A dwa w jakiej odległości od nadajnika i czy na samym routerze, czy na zewnętrznej antenie?
Mam jeszcze pytanie, jak sobie sprawdzić, który nadajnik w mojej okolicy ma najlepszy sygnał, który będzie gwarantował najwyższą prędkość pobierania? Korzystam z serwisu BTS Serach i po znalezieniu nadajnika nie bardzo umiem znaleźć takie informacje, no chyba że nie ma takowych i zostaje metoda ręcznych testów ustawień anteny?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Stacja bazowa ma parametry "teroetyczne", sygnał w danej lokalizacji i prędkości trzeba sprawdzić empirycznie.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Test na POCO F2 , teraz tak https://www.speedtest.pl/wynik/264306118, to X55 ale B818 zapewnia podobne prędkości, a stacje do przetestowania.
vnu007dl
Stały użytkownik forum

@matek451
a jeszxze pytanie, ten pomiar tojaka odległość od nadajnika i jaka antena?
matek451
Guru bezprzewodowy

500m , na zewnatrz bez anteny. Parametry sygnału optymalne. N a co dzień uzywam do Play WF860 z modemem LTE2600 ale moze wkrótce MC7010 na X55.
vnu007dl
Stały użytkownik forum

aha... no ja mam do najbliższego Btsa w lini prostej 2,5km, wiec pewnie bede miał gorsze osiągi. Byłem dzisiaj na kominie zobaczyć i w sumie nie jest źle, potrzebuje dokupić metr masztu żeby dać moja panelówkę wyżej i wtedy powinna widzieć bez przeszkód antenę, wię może troszkę jeszcze poprawię sygnał bo na razie mój Huawei b593 pokazuje 4 kreski.
Mam też antenę kierunkową, takie 2 tuby i tam mam dłuższy kabel, ale dziwne jest to, że ona ma gorsze osiągi od tej panelówki
matek451
Guru bezprzewodowy

Pokaż parametry sygnału na tym dachu w aplikacji https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl, antena musi przede wszystkim pracować na 1800-2600MHz z naciskiem na lte2600 bo to pasmo daje w Play największe prędkości, anten od All-Ant szkoda komentować.
vnu007dl
Stały użytkownik forum

No to kicha bo udało mi sie w histori znaleźć jaka mam antenę i ona jest do 2100 ;(
https://allegro.pl/oferta/antena-lte-4g ... MGJhNTI%3D
co do tych parametrow to zainstalowałem apke, ale to może jutro bo teraz po ciemku nie będę wychodził na dach.
A jest jakiś sposób zeby podać parametey LTE te ktire mam teraz na antenie zewnętrznej podpiętej z routera huawei b593? bo hmanager mi sie nie łączy z moim routerem.
co do anten to mam jeszcze taką kierunkową

https://allegro.pl/oferta/antena-lte-4g ... 9883408475
matek451
Guru bezprzewodowy

Póki co antenami się nie przejmuj, twój panel Cybertecha na 2600MHz tez da jakiś zysk, a o tych armatach z All-ant już napisałem, to tłumiki. Na B593 nie zrobisz diagnostyki.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

H4G to elektrośmieć z definicji. Szkoda każdego centymetra miedzianego drutu zużytego do jego produkcji.
Nie pomagam na PW!
vnu007dl
Stały użytkownik forum

No nie mam jak wyjść ns ten dach bo leje i zimno.
Tak czy inaczej, pewnie kupię jednak ten router Huawei B 818. Mam tylko pytanie, bo skoro mam wydać kilka stów to czy on mi sie jakoś nada przyszłościowo jakoś do obsługi 5G? ( bo w opisie ma 5G ready) Czy to zupełnie nie jest kompatybilne i będę potrzebował zupełnie nowego sprzętu?
Pytanie dodatkowe czy ten router występuje w jakiś odmianach? Bo nie chciałbym się naciąć na jakąś wersje, ze np będzie jakiś zablokowany albo zubożony firmware.
Znalazłem go pod tym linkiem:
https://allegro.pl/oferta/router-huawei ... 9522526944
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Nie, B818 to tylko LTE (4G) z agregacją pasm.
Nie pomagam na PW!
vnu007dl
Stały użytkownik forum

Ok, udało mi się wyjść na komin, nadajnik, z którego korzystam to kamionka wielka ( dybówka) jakieś 2,5 km ode mnie w linii prostej.
Pokazuję wynik ( który mam wewnątrz domu)
Obrazek

Wynik na dachu, dokładnie w miejscu, w którym jest antena ( dokupiłem jeszcze metr masztu i w sobotę założę to antena będzie już wtedy widzieć się bez przeszkód z nadajnikiem, więc myślę, że sygnał ulegnie jeszcze troszkę poprawie.
Obrazek
Jeśli ktoś spyta co z nadajnikiem playa na cieniawie to raz, że on jest drugie tyle dalej, a dwa jestem w niecce i mam z tamtej strony las, że w ogóle nie widzę nadajnika z komina i nie jestem nawet dokładnie oszacować w którym jest miejscu. Analogiczna sytuacja z nadajnikami w NS.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Oprócz widoczności powinna być czysta strefa Fresnela a tak raczej nie jest więc podniesienie masztu o 1m raczej nic nie da.
Nie pomagam na PW!
vnu007dl
Stały użytkownik forum

hmmm no rozumiem, nie wziąłem tego pod uwagę.
No ale wracając, czy router Huawei b818 współpracując z tym nadajnikiem w moich warunkach jest w stanie wpłynąć na prędkość internetu? Czy to raczej będą pieniądze wyrzucone w błoto?
ODPOWIEDZ