Kolejny temat dotyczący doboru routera i anteny
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Kolejny temat dotyczący doboru routera i anteny
Cześć.
Potrzebuję Waszej pomocy w doborze odpowiedniego sprzętu do warunków, w których się aktualnie znajduje. Stoję przed zakupem internetu LTE w Plusie z uwagi na bez limitowe LTE. Dodatkowo w przeciągu 2 lat zapewne skuszę się na ofertę LTE w orange dla firm, ale póki jestem na UoP to muszę kupić coś dla zwyklego użytkownika. Nie przekreślam też innych peratorów, ale na tę chwilę potrzebuję czegoś nolimit. W związku z czym będę musiał zaopatrzyć się w odpowiedni router i antene. Z tego co wyczytałem w innych wątkach, pomocne w tym będą staty z NetMonsetra, więc zrobiłem z dostępnych simek: T-mobile, Plus i Play. Czy możecie mi coś doradzić?
Potrzebuję Waszej pomocy w doborze odpowiedniego sprzętu do warunków, w których się aktualnie znajduje. Stoję przed zakupem internetu LTE w Plusie z uwagi na bez limitowe LTE. Dodatkowo w przeciągu 2 lat zapewne skuszę się na ofertę LTE w orange dla firm, ale póki jestem na UoP to muszę kupić coś dla zwyklego użytkownika. Nie przekreślam też innych peratorów, ale na tę chwilę potrzebuję czegoś nolimit. W związku z czym będę musiał zaopatrzyć się w odpowiedni router i antene. Z tego co wyczytałem w innych wątkach, pomocne w tym będą staty z NetMonsetra, więc zrobiłem z dostępnych simek: T-mobile, Plus i Play. Czy możecie mi coś doradzić?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Kolejny temat dotyczący doboru routera i anteny
Bezlimitowe nie oznacza, ze nie ma spowolnienia netu po przekroczeniu pewnej ilosci danych....HeavyNuts pisze:Stoję przed zakupem internetu LTE w Plusie z uwagi na bez limitowe LTE.
Router n.p. Huawei B818. Anteny po zainstalowaniu routera i przemierzeniu jak szybko on laczy sie z siecia - byc moze nie bedzie potrzebna.HeavyNuts pisze:W związku z czym będę musiał zaopatrzyć się w odpowiedni router i antene.
Nie pomagam na PW.
-
- Guru bezprzewodowy
Plus nie posiadał i nadal nie oferuje ofert bez limitu, to jest syf z FUP czyli operator robi co chce przycinając prędkość kiedy chce po limicie podstawowym i do ile chce, nawet 32Kb/s i to powinno zakończyć temat ale ty pokazałeś jeszcze cała nędz tego operatora czyli test zasięgu z Elizówki na LTE900, tego operatora nalezy tam unikać jak ognia, gorszego wybrać nie mozna było. Play ma tam agregację 4 pasm LTE ze stacji 5GR, tak samo jak Orange i T-mobile. Ogladaj mniej reklam Plusa w CP bo one nijak mają się do rzeczywistości i po prostu szkodzą, Plus to najgorszy operator mobilny a oferta tragedia.
-
Dzięki za rozwianie złudzeń, więc z ofery którego z operatorów najlepiej jakbym skorzystał w moim przypadku? W razie czego mam możliwość wzięcia oferty na firme. Aktualnie korzystam z oferty Play z limitem 200GB, który przekraczam tuż przed końcem miesiąca, więc zależało by mi na czymś bogatszym. Prędkość na ichniejszym routerze Huawei E5573 wynosi stabilne 35Mb/s i czasem dobije do 50Mb/s.
-
- Guru bezprzewodowy
Póki co żadną, jak skończy ci się te 200GB to korzystasz z kolejnych 100GB za 3-5 zł na pre-paidzie odNOWA https://www.play.pl/kampanie/100gb/#connect , kupujesz starter/startery, rejestrujesz i po tym masz 30 dni na uruchomienie tych 100GB w aplikacji P24, jak zużyjesz to kolejne 100GB i tak do końca września. Jaka masz taryfę internetowa w Play, starsza czy ta najnowszą jesli starszą INTERNET L, XL to czy korzystasz z usługi NbL za 5 zł/m-c?
-
Aktualnie mam Biznes BOX Ultra, gdzie mogę wyzerować limit za 20zł, więc też tragedii nie ma.
- onken
- ** Moderator **
za 20 zł dokupujesz kolejne 100 GB a nie wyzerujesz limit 200 GB
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Cześć ponownie, dziękuję za odradzenie Plusa i w związku z czym raczej zostanę, póki co w Play, a później może przeskoczę na Orange. Znalazłem trochę budżetu i postanowiłem wziąć się na polepszenie sygnału internetu w domu. W związku z czym chciałbym poprosić o doradzenie jaką antenę dobrać pod Play? Jeśli chodzi o router to myślę nad kupnem Huawei B525, gdyż B818 jest dla mnie trochę za drogi.
- onken
- ** Moderator **
Jak już w miarę tanio to kieruj się ku B535.
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Dzięki, może być i B535, dalej w budżecie. Hmm jako że instalacje robię u teściów to byłem przekonany że wszystkie 5 kabli na elewacji to koncentryki... okazało się, że jeden, ten od internetu, to kabel ethernetowy... pozostale są od telewizji naziemnej i są doprowadzone po jednym do każdego z pokoi.
Nie wiem czy to mocno komplikuje sprawę, czy dalej mogę pozostać przy B535 tylko będę musiał wsadzić to wszystko do szafki hermetycznej na balkonie? Mam na szczęście gniazdko elektryczne wpuszczone w elewacje, więc jest czym zasilić. Skoro router będzie w szafie to nie obędzie sie bez zewnętrznej anteny?
Chyba, że kupić antene z wbudowanym modemem LTE, puścić następnie kablem ethernetowym sygnał internetu do domu i już tutaj zastosować jakiś router.
Nie wiem czy to mocno komplikuje sprawę, czy dalej mogę pozostać przy B535 tylko będę musiał wsadzić to wszystko do szafki hermetycznej na balkonie? Mam na szczęście gniazdko elektryczne wpuszczone w elewacje, więc jest czym zasilić. Skoro router będzie w szafie to nie obędzie sie bez zewnętrznej anteny?
Chyba, że kupić antene z wbudowanym modemem LTE, puścić następnie kablem ethernetowym sygnał internetu do domu i już tutaj zastosować jakiś router.