Zwracam się o pomoc w dobraniu sprzętu do instalacji mobilnego internetu w nowym miejscu zamieszkania. Będzie to Balczewo, pod Inowrocławiem. Niestety w okolicy nie mam dostępu do usług stacjonarnych. Pozostaje mi internet mobilny / być może jakaś radiówka lub internet satelitarny. Zależy mi oczywiście na stabilnym i możliwie szybkim połączeniu.
Najbliże BTSy, które mam do dyspozycji to te znajdujące się w Inowrocławiu, na który mam odsłonięty widok, pozostałe są osłonięte lasem. Maszt PLAY na Transportowca widzę gołym okiem, więc myślę że to dobry wybór. Jest jeszcze BTS NetWorks oraz PLAY na kościele ul. Świętego Ducha. Wykonałem testy w obu lokalizacjach wymuszając kolejno każde pasmo (Huawei E3372 na USB). NetMonster pokazuje LTE-A, a więc jak rozumiem BTSy obsługują agregację pasm.
Rozpatruję umowę z Play lub Orange (tutaj przewagą jest publiczny adres IP). Póki co mój pomysł to router Huawei B818 oraz antena kierunkowa, obsługująca agregację pasm 1800-2600 (czy takie istnieją?) skierowana na maszt na Transportowca. W Balczewie planuję słup na anteny wysokości 4-6 m lub umieszczenie anten na dachu budynku (wys. ~ 8m).
Załączam link od folderu MEGA, gdzie znajdują się: wyniki z LTEInspectour, speedtest, poglądowa mapka oraz profil wysokościowy do obu lokalizacji - https://mega.nz/folder/BZpVxAzQ#SJKHoTS7U705l-65DB6gVg
Kilka dodatkowych pytań:
- Czy na Samsung S9 speedtest pokazuje większe prędkości dlatego, że agreguje pasma, a Huawei E3372 nie?
- Czy lepsza będzie antena kierunkowa skierowana na konkretny BTS, czy może dookólna, która pozwoli w razie potrzeby na przełączenie się na drugi BTS?
- Czy w odległości 6km od nadajnika, mogę liczyć na jakieś sensowne prędkości i stabilne połączenie w LTE1800-LTE2600? Czy powinienem iść w kierunku LTE800?
- Jakie szacunkowe prędkości mogę uzyskać z 6km z B818 i odpowiednią anteną, biorąc pod uwagę jakie wyniki otrzymałem na smarfonie pod nadajnikiem?
Będę wdzięczny za porady. Z góry dziękuję!