Witam zastanawiam się nad zakupem oferty Radiówki 5 Ghz od firmy RFC LTE w moich regionie bardzo obciążone
oferta
8Mb/s - 41zł brutto
10Mb/s - 47zł brutto
15Mb/s - 53zł brutto
20Mb/s - 59zł brutto
30Mb/s - 69zł brutto
- Koszt aktywacji/instalacji internetu to jednorazowa opłata w wysokości 1,23zł brutto przy umowie zawieranej na okres 24 miesięcy
- router wraz z konfiguracją w momencie podpisywania umowy kosztuje 150zł brutto (opcja dodatkowa)
- zwiększenie prędkości wysyłania:
-do 1Mb/s koszt miesięczny 1,23zł
-do 2Mb/s koszt miesięczny 2,46zł
Czy jest to korzystna oferta ? Interesują mnie też opóźnienia takiego internetu
pytając dostawce dostałem taka odpowiedz
"Szanowny Panie, Informuję, iż ping do naszych serwerów wynosi ok 5ms"
Wiec realnie czego mogę się spodziewać ?
Antena Dostawcy jest Umieszczona 3KM od mojego domu brak bezpośredniej widoczności
RFC Instalacja radiowa 5GHz czego oczekiwac
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: RFC Instalacja radiowa 5GHz czego oczekiwac
Opoznien na tej lini nikt Ci nie powie - brak widocznosci moze znaczyc wszystko: od braku polaczenia do bardzo dobre polaczenie (n.p. w odbitej wiazce).
Mozesz przesumulowac Twoje polaczenie, n.p. tutaj, ale zwroc uwage jaki sprzet wybierasz oraz na jakiej wysokosci umieszczasz transmitery. Wez pod uwage, ze symulacja ta nie bedzie nigdy w 100% zgodna z rzeczywistoscia.
Informacja na temat ping wewnatrz sieci nie daje Ci zadnych informacji co sie dzieje po wyjsciu do internetu.
Jesli istnieje mozliwosc, spytaj sie czy mozesz przetestowac polaczenie, najlepiej z miejsca gdzie docelowo bedzie umieszczony odbiornik.
Mozesz przesumulowac Twoje polaczenie, n.p. tutaj, ale zwroc uwage jaki sprzet wybierasz oraz na jakiej wysokosci umieszczasz transmitery. Wez pod uwage, ze symulacja ta nie bedzie nigdy w 100% zgodna z rzeczywistoscia.
Informacja na temat ping wewnatrz sieci nie daje Ci zadnych informacji co sie dzieje po wyjsciu do internetu.
Jesli istnieje mozliwosc, spytaj sie czy mozesz przetestowac polaczenie, najlepiej z miejsca gdzie docelowo bedzie umieszczony odbiornik.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
key pisze:Opoznien na tej lini nikt Ci nie powie - brak widocznosci moze znaczyc wszystko: od braku polaczenia do bardzo dobre polaczenie (n.p. w odbitej wiazce).
Dostałem taką odpowiedz
"jeżeli jest Pan zainteresowany to możemy umówić technika na wykonanie bezpłatnego pomiaru technicznego na miejscu i jak będzie Pan zadowolony z osiąganej prędkości to na miejscu może Pan podpisać z technikiem umowę"
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
- Stały użytkownik forum
Byłem bardzo sceptycznie nastawiony do radiówki, w dawnych czasach miałem taką na 2.4ghz. Działała słabo i byłem wniebowzięty jak przesiadłem się na Neostradę.
Po przeprowadzce korzystałem z LTE, ale BTSy zapchane, ping wysoki. Pracowało się zdalnie kiepsko.
Po długich poszukiwaniach z braku alternatywy kablowej znalazłem u siebie trzy firmy oferujące radiówkę.
Po wizji lokalnej jedna była w stanie dostarczyć usługę.
Odległość od nadajnika w linii prostej to 3km, sygnał leci przez całe miasto. Pasmo nielicencjonowane 5ghz.
U siebie na kominie mam nieinwazyjnie zamontowany maszt 3m (był problem z widocznością) do którego zamontowana jest antenka Ubiquiti, zasilanie POE. Dalej mój sprzęt.
Działa jak należy oferując cały czas zamówioną prędkość.
Co do cen - zależą od uwarunkowań lokalnych.
W moim przypadku zdecydowałem się na pierwszą umowę na rok, za montaż zapłaciłem 100zł. To tak na wszelki wypadek, gdyby działało kiepsko po roku mógłbym zrezygnować.
Abonament 65zł za 30mbps download / 5mbps upload. Później był upgrade do 32mbps/5mbps w tej samej cenie.
Obecnie za 74zł mam 40mbps download / 10mbps upload.
Pingi jednocyfrowe. Tutaj masz przykładowy sprzed chwili:
https://www.speedtest.net/result/c/cb50 ... f398b9a218
Jeżeli będziesz pracował zdalnie - pytaj o wyższy upload. 5mbps to według mnie minimum.
Dodatkowo, możesz zajrzeć na forum Trzepak i tam popytaj o dostawców ze swojej okolicy oraz opinie o nich.
Po przeprowadzce korzystałem z LTE, ale BTSy zapchane, ping wysoki. Pracowało się zdalnie kiepsko.
Po długich poszukiwaniach z braku alternatywy kablowej znalazłem u siebie trzy firmy oferujące radiówkę.
Po wizji lokalnej jedna była w stanie dostarczyć usługę.
Odległość od nadajnika w linii prostej to 3km, sygnał leci przez całe miasto. Pasmo nielicencjonowane 5ghz.
U siebie na kominie mam nieinwazyjnie zamontowany maszt 3m (był problem z widocznością) do którego zamontowana jest antenka Ubiquiti, zasilanie POE. Dalej mój sprzęt.
Działa jak należy oferując cały czas zamówioną prędkość.
Co do cen - zależą od uwarunkowań lokalnych.
W moim przypadku zdecydowałem się na pierwszą umowę na rok, za montaż zapłaciłem 100zł. To tak na wszelki wypadek, gdyby działało kiepsko po roku mógłbym zrezygnować.
Abonament 65zł za 30mbps download / 5mbps upload. Później był upgrade do 32mbps/5mbps w tej samej cenie.
Obecnie za 74zł mam 40mbps download / 10mbps upload.
Pingi jednocyfrowe. Tutaj masz przykładowy sprzed chwili:
https://www.speedtest.net/result/c/cb50 ... f398b9a218
Jeżeli będziesz pracował zdalnie - pytaj o wyższy upload. 5mbps to według mnie minimum.
Dodatkowo, możesz zajrzeć na forum Trzepak i tam popytaj o dostawców ze swojej okolicy oraz opinie o nich.