Porównanie zasięgu routera mobilnego(MIFI) i stacjonarnego

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
janek0401
Początkujący użytkownik forum

Porównanie zasięgu routera mobilnego(MIFI) i stacjonarnego

Post autor: janek0401 »

Potrzebuję routera LTE. Udostępniłem wifi z telefonu Redmi 5. Telefon na parterze a zasięg zarówno w piwnicy jak i na 1 piętrze. Prędkości do 40Mbit/s.
1. Czy kupując routery takie jak Huawei E5573Cs-322, Huawei E5377T mogę oczekiwać podobnej jakości działania to znaczy prędkość i zasięg wifi.
2. Czy powyższe routery, będą działały stabilnie, bez potrzeby restartów przez miesiące podłączone do ładowarki pełniąc funkcję stacjonarną? Przewiduję do 10 podłączonych urządzeń. Chciałbym kupić używany router mobilny bo może się przydać poza domem i ze względu na rozmiar i estetykę. Budżet to do 100zł.
3. Czy może lepiej kupić jakiś smartfon(np uszkodzony ze zbitym ekranem) który będzie pełnił funkcję routera lte?
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Porównanie zasięgu routera mobilnego(MIFI) i stacjonarnego

Post autor: matek451 »

Tragiczny pomysł, do zastosowań stacjonarnych 24/7 stosuje się poważne routery LTE-A a nie mobilne zabawki.
janek0401

W delegacjach korzystam z internetu udostępnionego z telefonu i nie mam nic do zarzucenia temu rozwiązaniu. Po przeprowadzce najrozsądniejszą opcją jest LTE. Zasięg Play bardzo dobry, to 40Mbit/s jakie osiągam na telefonie poza godzinami szczytu to aż za nadto. Może ktoś inny lub ty matek451 miał do czynienia z tymi routerami i może się odnieść konkretnie do punktów.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Skoro wystarcza ci 40Mbps a może i mniej to kup i używaj a nie zaczynaj bezsensownej dyskusji bo przecież i tak wiesz lepiej.
Nie pomagam na PW!
janek0401

Gdybym wiedział to właśnie tak bym zrobił. Nie wiem, więc pytam na stosownym do tego forum licząc na podzielenie się wiedzą i doświadczeniem użytkownika takiego typu routera. Wydaje mi się, że zadałem merytoryczne pytanie z podaniem konkretnych danych i oczekiwań. Odpowiedzi jakie otrzymałem można delikatnie to nazywając opresyjnymi.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Dostałeś odpowiedź, MiFi nie nadaje się do pracy 24/7 podłączony non stop do zasilania, okazyjne korzystanie z Hot Spota na telefonie nie porównuj do używania non stop MIfi w roli routera domowego.
ODPOWIEDZ