Ed77 a Option Icon II i videorozmowa przez EDGE.

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Darecky
Stary wyga bezprzewodowy

Ed77 a Option Icon II i videorozmowa przez EDGE.

Post autor: Darecky »

Miałem wczoraj do dyspozycji dwa wyżej wymienione modemy (Ed77 mój, Option znajomego) i podłączyłem raz jeden, raz drugi.

Wyniki były dla mnie zadziwiające:

Ed77 - prędkość trochę skakała od 16 do 18 KB/s, ale co najlepsze: prowadziłem videorozmowę przez Skype i przycięło się tylko kilka razy, poza tym super jakość! Byłem normalnie w szoku, w wakacje próbowałem pogadać przez skype bez kamerki i nawet to nie było zbytnio możliwe...

Option Icon II - prędkość około 7-9KB/s (i niby EDGE class 10), niemożliwe gadanie przez Skype... stronki wczytywały się dosyć szybko.

I zasięg: Ed77 4 kreski za 7, Option 4 kreski na 5 z literką E (czyli zasięg EDGE).

No więc jestem pozytywnie zaskoczony swoim sprzętem! I niby option powinien być o wiele lepszy (edge class 10, ed77 - class 6).

Następna sprawa: videorozmowy przez EDGE w Orange! Jestem zachwycony, że wreszcie mi to działą na necie bezprzewodowym, chociaż niedawno nie było możliwe żeby w ogóle pogadać...

[ Dodano: 2008-01-01, 11:41 ]
PS: napiszcie czy i jak Wam działa videoromowa na EDGE? I jaka jakość?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Ed77 a Option Icon II i videorozmowa przez EDGE.

Post autor: ja.michal »

Ja prowadziłem videorozmowę bez fonii na tlenie z tym, że na hsdpa i było ok. U współrozmówcy rozmówcy się tylko obraz ciął czasami.
Korzystam z tlenofonu czasami i przez duże pingi jakby dźwięk trochę leci. Opóźnienie dość sporem. Może przez to, że mam ledwo co zasięgu.

No i pytanie do Ciebie DarQ jak z jakością fonii? Opóźnieniami itp?

Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
Darecky
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darecky »

Jeżeli chodzi o mnie to tak:
na najnowszej wersji skype ja widziałem i słyszałem wspaniale, natomiast drugi rozmówca dobrze mnie widział, ale przerywało jak mówiłem,
na wersji 2.0 wszystko było ok, fakt faktem były opóźnienia, ale nie przerywało, czyli w normie...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

No chyba w starszym oprogramowaniu coś jest. Mi na starym Skype-ie tez nie przerywało na optionie combo edge przy zasięgu 60%. Bez video oczywiście tylko fonia. :)
ODPOWIEDZ