Internet mobilny do nowo wybudowanego domu.

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Vasvarek
Początkujący użytkownik forum

Internet mobilny do nowo wybudowanego domu.

Post autor: Vasvarek »

Witam serdecznie. Przeprowadza się na wieś i stoję przed wyborem internetu mobilnego. W mojej wsi nie ma żadnego światłowodu i pewnie jeszcze długi czas nie będzie. W tym temacie pasm i btsów jestem kompletnie zielony. Mam telefon w Orange i internetu tutaj chodzi w miarę przyzwoicie ale chciałbym być pewien w 100 procentach mojego wyboru. Czy mógłby mi ktoś rozjaśnić, jakiego operatora wybrać a nawet już to jaki sprzęt dobrać? Co to internetu to jestem mega wymagający. Chciałbym jak najszybszy i bez limitów danych, dużo korzystam z niego, oglądam filmy w FHD ITD. Moja lokalizacja to Nowe Osipy, pow. Wysokomazowieckim, woj. Podlaskie. Z góry dziękuję za rady osób ogarniających temat.
kasza1337
Początkujący użytkownik forum

Re: Internet mobilny do nowo wybudowanego domu.

Post autor: kasza1337 »

Internetu nielimitowanego po LTE niestety nie ma. Sam jestem w bardzo podobnej sytuacji i z dzisiejszej rozmowy na czacie z T-Mobile wyniknęło, iż ich NIELIMITOWANY internet na firmę jednak ma limity, w zależności od obciążenia nadajnika.

W dużym skrócie, jeżeli chodzi o internet do domu, to każdy będzie miał limity, bardziej lub mniej ukryte i odczuwalne.

Jeżeli chodzi o twoją sytuacje to najbardziej obiecującym nadajnikiem jest nadajnik Play'a w Wysokim Mazowieckim, jednak lekką ręką jest do niego 4.5-5.5km, więc zależy jaka sytuacja z położeniem terenu. Do takiej sytuacji najlepiej router B715 również dostaniesz w Play'u, oraz antena kierunkowa obsługująca częstotliwości od 1800 do 2600MHz. Trudno powiedzieć jak na taką odległość będzie wyglądała sytuacja.

W moim przypadku mam ok. 3km do nadajnika w mieście i z takim sprzętem topowe prędkości w godzinach 15-17 to 20mb/s down, jednak po osiągnięciu około 200gb spowalnia do 2-3mb/s jak nadajnik jest obciążony.
ODPOWIEDZ