To mój pierwszy post na forum, więc na początek witam wszystkich

Do rzeczy: Od kilku dni testuje różnych operatorów. Najlepiej w mojej okolicy działa T-Mobile (zwłaszcza w godzinach szczytu). Jestem więc bliski podpisania umowy na Internet bez Limitu Magenta L. Kupiłem sobie Router Huawei B818 (z resztą na podstawie rad z tego forum). Działa to zdecydowanie lepiej niż poprzedni mobilny router. W ofercie która mnie interesuje Internet jest bez limitu danych - natomiast występuje limit prędkości. W ofercie która mnie interesuje - jest to 200Mb/s.
I teraz meritum - W jaki sposób T-Mobile limituje prędkość internetu akurat do wartości 200Mb/s? Sprawdziłem kategorie LTE i nie ma tam wartości takiej jak 200Mb/s. Jest cat. 4 gdzie mamy ok. 150Mb/s oraz 5,6 i 7 gdzie mamy 300Mb/s. Domyślam się, że technicznie można by to było ograniczyć np. działaniem maksymalnie agregacji 2 czy 3 pasm i/albo blokady określonej częstotliwości. Ale z kategorii LTE - wynika, że działa to prawdopodobnie inaczej.
Dlaczego o to pytam? W tej chwili mam router cat. 19 - umożliwiający agregację 4 pasm. I działa to całkiem dobrze - w szczycie nie spada mi Download poniżej 30-40 Mb/s w nocy dochodzi nawet do 110Mb/s. Gdyby tak to działało w ofercie Magenta Biznes L (z blokadą do 200Mb/s) - to byłaby to spoko opcja. Boje się tylko, że podpiszę umowę a nagle okaże się, że sieć dla mojej karty sim (aby ograniczyć prędkość do max. 200Mb/s) zblokuje którąś częstotliwość lub możliwości któregoś rodzaju agregacji, i nagle się okaże, że internet działa mi słabo. Dodam, że testuje na starterze "internet na kartę".
Czy ktoś jest mi wstanie pomóc? Zastanawialiście się nad tym problemem?