Witam
Sprzęt jakiego używam to Router Huawei B818 (kupiony na podstawie rad z tego forum).
Sytuacja wygląda tak - screenshot w załączniku.
X - oznaczyłem punkt gdzie się znajduje.
T1: ID Stacji: 49200 - BTS dobrze widoczny gołym okiem - na nim Oragne, Play i Tmobile - odległość 1,66km
T2: http://btsearch.pl/szukaj.php?search=69 ... GxgaV3aGvM - wklejam link, żeby łatwiej było się zlokalizować - również Oragne Play i T-Mobile. Odległość ok 1,25km
na T1 i T2 również BTSy Play - oznaczone P1 i P2
na P3 - najbliżej położony nadajnik Play - 1km - ale nie udało mi się z nim połączyć. Widoczny z poziomu komina. Ewentualna odległość antena router będzie z 9m.
Teraz pytanie - na którym z tych BTSów powinienem uzyskać najlepsze parametry?
Na T-Mobile (zarówno T1 jak i T2) uzyskuje w nocy około 110Mb/s. W szczycie od 20-30Mb/s.
Na Play - zwykle łączył się z P1 - w nocy również około 110 Mb/s. W szczycie masakra - potrafi spaść nawet do 1-2Mb/s. Zwykle w szczycie nie przekracza 10Mb/s.
Teoertycznie T-Mobile wypada więc lepiej. Ale parametry sygnału miał gorsze niż Play. Zarówno Play jak i T-Mobile mają słabe SINR - obecnie na agregacji 4 pasm z podlinkowanego BTSa mam SINR o wartości -4dB. RSRP -97dBm, RSSI -61dBm, RSRQ -15.0 dB RSCP - 145.
Router jak pisałem jest na wypasie - B818. Jakieś podpowiedzi co ewentualnie powinno się to uzyskać? Ewentualnie jaką antenę zastosować?
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc!
Play czy T-Mobile w mojej lokalizacji.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Play czy T-Mobile w mojej lokalizacji.
Może jednak ktoś pomoże? Zwłaszcza za pomoc przy wyborze anteny byłbym wdzięczny. No i jakie prędkości powinienem uzyskać poza szczytem na w tej sytuacji?