rozdzielenie łacza radiowego

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mike-1992
Początkujący użytkownik forum

rozdzielenie łacza radiowego

Post autor: mike-1992 »

witam, chcialbym się zwrócic o pomoc w sprawie rodzielenia lacza na 2 komputery:
mam antene (okragla) ze słaczem RP-SMA(żeńskie) i podlaczony do sieciówki w PC, kupiłem sobie laptopa ktory sie laczy bezprzewodowo. I teraz chcialbym rozdzilic lacze na PC przewodowo a na Notbooka bezprzewodowo, tylko mój problem tkwi w tym ze jak szukam ruterów z punktem dostepowym(bo chyba to wystarczy) to nie ma tam wejscia RP-SMA tylko zwykla RJ-11 i wyjscie na antene zewnetna z tym wtykiem , kompletnie nie wiem co zrobic z tym, wymienic antene czy jakas przejściówke zastosowac a moze cos innego. doradzcie mi cos z góry bardzo dziekuje za każda pomoc w tej sprawie
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: rozdzielenie łacza radiowego

Post autor: wojteks »

Nie pomagam na PW!
mike-1992

czytalem i w sumie to co wiedzialem to wiem , mam pytanie czy jak mam ruter typu : http://www.komputronik.pl/Sieciowka_akt ... ,id,25432/, to czy jak podepne pod jedna antenke swoja antene RP-SMA to bedzie ten ruter widział neta ? a druga antenka by słuzyła jaka punkt dostepowy w chacie??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

wrt54gl to router, żeby odbierać sieć musisz kupić AP z funkcją client czyli APC.
będzie to wyglądąło tak:
<antena na dachu>--kabel antenowy--<APC>-kabel ethernet rj45--<router wrt54gl>--(WiFi albo kabel)---komputery po kablu/wifi

ten router ma obie anteny nadawcze (można wybrać jedną), nie da się nim odbierać i nadawać równocześnie. Nie wiem jak z funkcjonalnością oprogramowania tomato dla tego routera ale ono nie do każdej wersji pasuje.
Nie pomagam na PW!
mike-1992

no dobrze to juz rozumiem , jeszcze mam jedno pytanie (wiem ze mecze ale mysle ze kto pyta nie bladzi) doteczace APC , znalzlem taki: http://idg.allegro.pl/show_item.php?item=259534275 byłby dobry?? nom i teraz rozumiem ze tam gdzie ma ta antenke podlaczam moja antene zlaczka RP-SMA gdzie byla wczesniej przykrecona ta plastikowa antenka ---> podlaczam kabelek RJ-45 do ruteraa i wszystko?? (chodzi mi o to zlacze czy to bedzie dzialac, bo gdybym mial antenke z wyjsciem RJ-45 czy tam RJ-11 to chyba bym nie mial problemu z tym) Dzieki za pomoc ;) wiele juz sie dowiedzialem
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Ten router z linku jest za drogi chyba że rezygnujesz z domowego WiFi i wszystkie komputery będą po kablu.
Jeżeli chcesz mieć WiFi w domu to musisz mieć APC i router/AP czyli 2 urządzenia.

RJ11 to złacze jak w telefonie (6 styków), RJ45 to ethernet/ISDN (8 styków) czyli to są różne złącza.
Nie pomagam na PW!
golishaq

Post autor: golishaq »

Co do tego AP z funkcją "Client" też mam w planach rozdzielenie bezprzewodowego łącza. Co do routera wybór już padł na Linksysa WRT54GL. Zastanawiam się tylko nad AP. Czy wystarczy jakiś tani sprzęt TP-Linka?. Zupełnie nie wiem co wybrać i jakimi parametrami się kierować...Poradźcie mi :/
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

golishaq pisze:Co do routera wybór już padł na Linksysa WRT54GL
Bardzo dobry wybor :)
golishaq pisze:Czy wystarczy jakiś tani sprzęt TP-Linka?
Raczej tak. Ewentualnie rozejrzyj sie za OvisLink'ami (AirLive).
golishaq pisze:jakimi parametrami się kierować
Wazbe zeby mial tryb AP Client i wymienna antene - na wszelki wypadek. Najlepiej na zlaczce RP-SMA
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: morion »

Tplinki 501 są tanie i niezawodne, jesli chcesz mieć więcej niż jeden port LAN to bierz BlackBoxa :)... oba tańsze od Ovislinków, osobiście mam w sieci kilkadziesiąt ovislinków ale obecnie przesiadłem sie na w/w sprzęt i nie żałuję...:)

[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-01-30, 11:30 ]
Usunięto cytat.
Ostatnio zmieniony 2008-01-30, 11:29 przez morion, łącznie zmieniany 1 raz.
jutro to dzis... tyle że jutro :)
ODPOWIEDZ