no a jakie masz wyniki DL i UL?MEDICUS pisze:A ciekawe jaką antenę byście tutaj proponowali przy takich moich parametrach skoro WF830 jest za słaba ?
ZTE NET BOX WF830
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Re: ZTE NET BOX WF830
-
- Użytkownik forum
No nie są może takie złe jak na obszar wiejski gdzie wcześniej na hot spot miałem z telefonu miałem parametry 10-15razy słabsze .
Mogę być z tej perspektywy zadowolony ale oczywiście jeśli można to poprawić to ja wolę zainwestować w sprzęt dający mi maksymalne możliwości .
Parametry jakie uzyskuję :
Mogę być z tej perspektywy zadowolony ale oczywiście jeśli można to poprawić to ja wolę zainwestować w sprzęt dający mi maksymalne możliwości .
Parametry jakie uzyskuję :
-
- Stały użytkownik forum
powyżej średniej krajowej jesteś :-) ale ...zakres 60-100 byłby super na tych częstotliwościach z "twojego"nadajnika.
Chyba ,że ci to wystarcza ,więc po co wydawać pieniądze na lepszy sprzęt który zazwyczaj poprawia jakość
Chyba ,że ci to wystarcza ,więc po co wydawać pieniądze na lepszy sprzęt który zazwyczaj poprawia jakość

-
- Użytkownik forum
Tak to prawda masz rację , nie mogę narzekać teraz na prędkości uzyskiwane tutaj na wsi szczególnie kiedy pamiętam jaki jeszcze niedawno był zasięg do czasu jak postawił Play ten maszt 3km odemnie kilka miesięcy temu :-) .
No nie wiem czy to jest wydawanie pieniędzy większe inwestując w inny sprzęt myśląc o przyszłości kiedy np. przechodzimy na coraz lepszej jakości filmy które potrzebują więcej przepustowości i prędkości sieci .W każdym razie nie tak może wiele więcej trzeba by było wydać . Ten np.:
Huawei 4G Router 3 Prime (kat. 19) B818-263
czytam ,że może polepszyć paramentry z anteną dodatkową zewnętrzną i koszt jest 750zł. na Allegro ( bez routera wewnątrz domu i bez anteny zewnętrznej - które trzeba by było dokupić ) a za zestaw ZTE NET BOX WF830 koszt w Play 1029zł.
https://allegro.pl/oferta/router-huawei ... YTY5ZjY%3D
Albo może ten najnowszy od Huawei : Huawei 5G i 4G zewnętrzny Router 5G CPE Win H312-371
https://pl.aliexpress.com/item/40009155 ... web201603_
Poprostu tak głośno się zastanawiam . Zamówiłem właśnie na testy ten Huawei B818 .Będzie możliwośc porównania z tym ZTE WF830.
Wie ktoś może jaką antenę zewnetrzną do tego B818 można by dokupić ? Sprzedawcy Allegro tego Huawei B818 nie mają jakoś anten zewnętrznych do tego.
No nie wiem czy to jest wydawanie pieniędzy większe inwestując w inny sprzęt myśląc o przyszłości kiedy np. przechodzimy na coraz lepszej jakości filmy które potrzebują więcej przepustowości i prędkości sieci .W każdym razie nie tak może wiele więcej trzeba by było wydać . Ten np.:
czytam ,że może polepszyć paramentry z anteną dodatkową zewnętrzną i koszt jest 750zł. na Allegro ( bez routera wewnątrz domu i bez anteny zewnętrznej - które trzeba by było dokupić ) a za zestaw ZTE NET BOX WF830 koszt w Play 1029zł.
Albo może ten najnowszy od Huawei : Huawei 5G i 4G zewnętrzny Router 5G CPE Win H312-371
Poprostu tak głośno się zastanawiam . Zamówiłem właśnie na testy ten Huawei B818 .Będzie możliwośc porównania z tym ZTE WF830.
Wie ktoś może jaką antenę zewnetrzną do tego B818 można by dokupić ? Sprzedawcy Allegro tego Huawei B818 nie mają jakoś anten zewnętrznych do tego.
-
- Stały użytkownik forum
Zasadnicze pytanie jest takie - co dasz radę wyciągnąć z tego nadajnika ? bo skoro nie ma tam agregacji pasma 2600 to Ja bym odpuścił inny sprzęt , ponieważ za wiele to nie zmieni.MEDICUS pisze:Tak to prawda masz rację , nie mogę narzekać teraz na prędkości uzyskiwane tutaj na wsi szczególnie kiedy pamiętam jaki jeszcze niedawno był zasięg do czasu jak postawił Play ten maszt 3km odemnie kilka miesięcy temu :-) .
Ja też mieszkam na wsi i ponad roku temu również postawili nadajnik play ( wcześniej od innych operatorów jak złapałem 20Mb/s to cieszyłem się jak dziecko ) ale jak u ciebie tzw. typowy "wiejski" bez pasma 2600 i nie liczę ,że dodadzą kiedykolwiek. Moje prędkości troszkę większe ale ja mam 700 m od nadajnika ale przede mną trochę dachów , wysoki kościół ale czubek nadajnika widzę

-
- Użytkownik forum
A jakie uzyskujesz prędkości te 700m od nadajnika ?
Ja zauważyłem ciekawą tendencję : czym wyżej podnosiłem zewnętrzną antenę tym dostawałem lepszy sygnał/prędkości.
Tak,że jak przyjechał technik z Play i zamontował zestaw ZTE MC7010 na wysokości do jakiej jego drabinka sięgała to miałem prędkości dochodzące do czasami 30Mbps.Ponieważ mam las wokół wsi na drodze do nadajnika to sobie wykombinowałem,że może z moją drabiną to podniosę na jakimś wysięgniku wyżej. Podniosłem o 3m wyżej i prędkości skoczyły do 70Mbps -ale to oczywiście tylko poza szczytem .
Inna sprawa że technik skierował antenę na przeciwny nadajnik i nie ten najbliższy - to takie mają pojęcie Ci technicy . Sam potem się dowiedziałem,że nadajnik jest bliżej inny i skierowałem antene na ten .
Podnoszenie na tym kierunku zmieniało prędkości na wyższe.
Z tym Play ZTE NETBOX 5G MC7010 było trochę lepiej w porównaniu do ZTE WF830.Prędkości dochodziły częściej do 70Mbps Download - to poza szczytem.
Pracowały wszystkie trzy częstotliwości w automacie : 800, 1800 i 2100 .Ja nic nie agregowałem bo tutaj na tym nadajniku nie ma 2600 więc raczej nic nie można poszaleć .Zresztą nie miałem hasła do smartadmin .
Prawdopodobnie jakbym był bliżej nadajnika na przykład te 700m tak jak Ty to bym miał większe prękości prawda ?
Myślę ,że tutaj w ciemno można odpowiedzieć ,że " tak " .
A zatem moje pytanie jest takie : jeśli będę miał sprzęt który agreguje więcej niż dwa pasma - mógłbym dodać do tego 1800 i 2100 które mam teraz jeszcze to 800 to zapewne juz samo to poprawi trochę bo nie za wiele domyślam się sygnał/prędkości .
Ale dodając do tego antenę kierunkową powinno być jeszcze lepiej bo to ta antena kierunkowa zbliża mnie można powiedzieć do tego nadajnika .
Czy ja dobrze tutaj kombinuje ?
To jest mój cel teraz by przetestować ten nowy sprzęt który dostanę dzisiaj Huawei B818 z anteną kierunkową zewnętrzną by sprawdzić jak to działa .
Nie mam jednak pojęcia jaką antenę do tego dokupić. Ktoś może mógłby coś doradzić ?
Ja zauważyłem ciekawą tendencję : czym wyżej podnosiłem zewnętrzną antenę tym dostawałem lepszy sygnał/prędkości.
Tak,że jak przyjechał technik z Play i zamontował zestaw ZTE MC7010 na wysokości do jakiej jego drabinka sięgała to miałem prędkości dochodzące do czasami 30Mbps.Ponieważ mam las wokół wsi na drodze do nadajnika to sobie wykombinowałem,że może z moją drabiną to podniosę na jakimś wysięgniku wyżej. Podniosłem o 3m wyżej i prędkości skoczyły do 70Mbps -ale to oczywiście tylko poza szczytem .
Inna sprawa że technik skierował antenę na przeciwny nadajnik i nie ten najbliższy - to takie mają pojęcie Ci technicy . Sam potem się dowiedziałem,że nadajnik jest bliżej inny i skierowałem antene na ten .
Podnoszenie na tym kierunku zmieniało prędkości na wyższe.
Z tym Play ZTE NETBOX 5G MC7010 było trochę lepiej w porównaniu do ZTE WF830.Prędkości dochodziły częściej do 70Mbps Download - to poza szczytem.
Pracowały wszystkie trzy częstotliwości w automacie : 800, 1800 i 2100 .Ja nic nie agregowałem bo tutaj na tym nadajniku nie ma 2600 więc raczej nic nie można poszaleć .Zresztą nie miałem hasła do smartadmin .
Prawdopodobnie jakbym był bliżej nadajnika na przykład te 700m tak jak Ty to bym miał większe prękości prawda ?
Myślę ,że tutaj w ciemno można odpowiedzieć ,że " tak " .
A zatem moje pytanie jest takie : jeśli będę miał sprzęt który agreguje więcej niż dwa pasma - mógłbym dodać do tego 1800 i 2100 które mam teraz jeszcze to 800 to zapewne juz samo to poprawi trochę bo nie za wiele domyślam się sygnał/prędkości .
Ale dodając do tego antenę kierunkową powinno być jeszcze lepiej bo to ta antena kierunkowa zbliża mnie można powiedzieć do tego nadajnika .
Czy ja dobrze tutaj kombinuje ?
To jest mój cel teraz by przetestować ten nowy sprzęt który dostanę dzisiaj Huawei B818 z anteną kierunkową zewnętrzną by sprawdzić jak to działa .
Nie mam jednak pojęcia jaką antenę do tego dokupić. Ktoś może mógłby coś doradzić ?
-
- Guru bezprzewodowy
MC7010 ma modem LTE 19 KAT więc nie ma co porównywać do 6 kat na WF830, obsługuje MIMO4X4 i QAM256.Pasmo LTE800 Play ma tylko 5MHz szerokości więc wiele nie wnosi do agregacji i bywa z reguły zapchane Na MC7010 dostęp do zarządzania pasmami nie wymaga specjalnych uprawnień, ten i.... z Play nie miał o tym zielonego pojęcia. Jeśli stacja Play nie ma LTE2600 to do 2CC CA B3+B1 kup Dual LTE1800 o zysku 15dBi z Cybertecha lub 2x ATK-504.
-
- Stały użytkownik forum
Wcześnie rano między 5-6 rano - DL ok. 130 Mb/s ( sprawdzam na 5ghz) - agregacja pasm 1800+2100MEDICUS pisze:A jakie uzyskujesz prędkości te 700m od nadajnika ?
..
Po południu, wieczorami 60-70 DL przy tej samej agregacji
Oczywiście WF 830 - antena na wysokości ok.4m
-
- Użytkownik forum
Odnośnie technika z Play dodam ,że już później pytałem go o smartadmin .Nie wiedział o tym nic i kierował na infolinię Play .matek451 pisze:MC7010 ma modem LTE 19 KAT więc nie ma co porównywać do 6 kat na WF830, obsługuje MIMO4X4 i QAM256.Pasmo LTE800 Play ma tylko 5MHz szerokości więc wiele nie wnosi do agregacji i bywa z reguły zapchane Na MC7010 dostęp do zarządzania pasmami nie wymaga specjalnych uprawnień, ten i.... z Play nie miał o tym zielonego pojęcia. Jeśli stacja Play nie ma LTE2600 to do 2CC CA B3+B1 kup Dual LTE1800 o zysku 15dBi z Cybertecha lub 2x ATK-504.
Bardzo dziękuję za poradę odnośnie anteny

Kupiłem 2x ATK-504 . Będę testował ten cały zestaw w przyszłym tygodniu .
-
- Użytkownik forum
erni80 pisze:Wcześnie rano między 5-6 rano - DL ok. 130 Mb/s ( sprawdzam na 5ghz) - agregacja pasm 1800+2100MEDICUS pisze:A jakie uzyskujesz prędkości te 700m od nadajnika ?
..
Jak na wiejskie warunki prędkości jakie masz domyślam się super.
Prawdopodobnie o takich mogę zapomnieć u siebie .
Niemniej ciekaw jestem jak mi ten nowy sprzęt zadziała i czy coś sie zmieni .
-
- Stały użytkownik forum
zawsze może być lepiej jak to mówią, czekam na info po twoich testach na nowej antenie ....MEDICUS pisze:erni80 pisze:Wcześnie rano między 5-6 rano - DL ok. 130 Mb/s ( sprawdzam na 5ghz) - agregacja pasm 1800+2100MEDICUS pisze:A jakie uzyskujesz prędkości te 700m od nadajnika ?
..
Jak na wiejskie warunki prędkości jakie masz domyślam się super.
Prawdopodobnie o takich mogę zapomnieć u siebie .
Niemniej ciekaw jestem jak mi ten nowy sprzęt zadziała i czy coś sie zmieni .

-
- Użytkownik forum
Dam znać jakie wyniki dostanę .
-
- Użytkownik forum
Zamontowałem wszystko i zaczynam pierwsze testy.Mróz na dworzu ale jakoś udało mi się to wszystko podłączyć .
Nie wiem co o tym myśleć na razie bo wydaje mi się bardzo zbliżone wyniki są do tego ZTE WF830.
Chociaż pamiętam cały czas,że z tym ZTE i z tym 5G routerem na testach one jakby się pomału synchronizowały z sięcia i było coraz lepiej .Dostawałem coraz lepsze wyniki .
Na razie szału nie ma , no przynajmniej takiego jaki ja sobie wyobrażałem czyli , że mnie zbliży do prędkości zbliżone do takich z pod nadajnika czyli około 100Mbps i wyżej.
Niemniej jest 15ta Wtorek i to dopiero początek testów .
Dostaje takie wyniki :
Nie wiem co o tym myśleć na razie bo wydaje mi się bardzo zbliżone wyniki są do tego ZTE WF830.
Chociaż pamiętam cały czas,że z tym ZTE i z tym 5G routerem na testach one jakby się pomału synchronizowały z sięcia i było coraz lepiej .Dostawałem coraz lepsze wyniki .
Na razie szału nie ma , no przynajmniej takiego jaki ja sobie wyobrażałem czyli , że mnie zbliży do prędkości zbliżone do takich z pod nadajnika czyli około 100Mbps i wyżej.
Niemniej jest 15ta Wtorek i to dopiero początek testów .
Dostaje takie wyniki :
-
- Użytkownik forum
Kompletnie jednak nie wiem na jakich ten router częstotliwościach teraz procuje .W tym programie który się otwiera w przeglądarce Huawei te dane są podane w jakiś nie jasny dla mnie sposób :
-
- Użytkownik forum
Z tym że dlaczego tutaj na tym Huawei B818 pokazuje jakby tylko jedną częstotliwość że w tej chwili pracuje na niej .
Na ZTE WF830 były pokazane dwie częstotliwości na których pracował :
Na ZTE WF830 były pokazane dwie częstotliwości na których pracował :
-
- Guru bezprzewodowy
Na B818 pokazują się tylko dane dotyczace pasma podstawowego, w tym wypadku LTE2100, sygnał słaby. Pełną diagnostykę wykonuje się aplikacjami zewnętrznymi.
-
- Użytkownik forum
Dziwię się że jest słaby ten sygnał na antenach zewnętrznych .Kabel między anteną a routerem jest 5m.
No nic będę jeszcze obracał anteną bo może nie patrzy prosto na nadajnik + metr podniosę bo jeszcze tyle mi zostało kabla .
No i te programy do agregacji teraz jakoś ściągnąć.Czyli wyczarować jakiś telefon z Androidem lub Windows wgrać na komputer .Kurde blade .
No nic będę jeszcze obracał anteną bo może nie patrzy prosto na nadajnik + metr podniosę bo jeszcze tyle mi zostało kabla .
No i te programy do agregacji teraz jakoś ściągnąć.Czyli wyczarować jakiś telefon z Androidem lub Windows wgrać na komputer .Kurde blade .
LTE to radio, a radio bywa nieprzewidywalne, jeszcze nie raz możesz się nieprzyjemnie zdziwić, choć oczywiście lepiej nie.A i od tego typu anten cudów oczekiwać zawsze nie można.MEDICUS pisze:Dziwię się że jest słaby ten sygnał na antenach zewnętrznych.
-
- Użytkownik forum
Witam,
Mam takie pytanko ponieważ jestem nieszczęśliwym posiadaczem tego urządzenia w zestawie Netbox w Play i od początku kiedy go podłączyłem są z nim same problemy, a to raz się zawieszało, a to traciło zasięg na wifi. Oczywiście zgłoszone do Play i niby coś tam technicy zmieniali w nadajniku i przez jakiś moment było ok, natomiast problem powrócił net potrafi zamulić że jest masakra. Nadajnik mam od siebie 200m więc już chyba lepiej być nie może, download około 40mb w ciągu dnia, z samego rana i późnym wieczorem nawet do 130 mb. Zastanawia mnie jedno jak to jest że na necie po wifi wyciągnę np te 40mb a kiedy przełączę się na telefonie na internet mobilny to z tego samego nadajnika wyciągnę zawsze 2x tyle. O co tu chodzi? Macie jakieś pomysły jak zaradzić tym problemom czyli mało stabilnemu netowi po wifi?
Dodam tylko że wcześniej użytkowałem stary poczciwy zestaw Huawei B2238-168 i problemów nigdy nie było. A tutaj niby ma być lepiej ale wcale nie jest. Nie wiem czy to cudo oddać do naprawy bo oczywiście w Play usłyszałem że to może być karta SIM chociaż sprawdzałem i działa ok więc jak to zwykle bywa spychologia
Mam takie pytanko ponieważ jestem nieszczęśliwym posiadaczem tego urządzenia w zestawie Netbox w Play i od początku kiedy go podłączyłem są z nim same problemy, a to raz się zawieszało, a to traciło zasięg na wifi. Oczywiście zgłoszone do Play i niby coś tam technicy zmieniali w nadajniku i przez jakiś moment było ok, natomiast problem powrócił net potrafi zamulić że jest masakra. Nadajnik mam od siebie 200m więc już chyba lepiej być nie może, download około 40mb w ciągu dnia, z samego rana i późnym wieczorem nawet do 130 mb. Zastanawia mnie jedno jak to jest że na necie po wifi wyciągnę np te 40mb a kiedy przełączę się na telefonie na internet mobilny to z tego samego nadajnika wyciągnę zawsze 2x tyle. O co tu chodzi? Macie jakieś pomysły jak zaradzić tym problemom czyli mało stabilnemu netowi po wifi?
Dodam tylko że wcześniej użytkowałem stary poczciwy zestaw Huawei B2238-168 i problemów nigdy nie było. A tutaj niby ma być lepiej ale wcale nie jest. Nie wiem czy to cudo oddać do naprawy bo oczywiście w Play usłyszałem że to może być karta SIM chociaż sprawdzałem i działa ok więc jak to zwykle bywa spychologia
-
- Użytkownik forum
Czy można wycisnąć z tego zestawu więcej i żeby ta prędkość była w miarę stabilna. Czy kabel cat6 może pomóc bo mam ten stary po poprzednim netboxie tak już wisi z 4-5 lat
Ostatnio zmieniony 2020-12-03, 15:25 przez Tezet, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
VAHANARA pisze:LTE to radio, a radio bywa nieprzewidywalne, jeszcze nie raz możesz się nieprzyjemnie zdziwić, choć oczywiście lepiej nie.A i od tego typu anten cudów oczekiwać zawsze nie można.MEDICUS pisze:Dziwię się że jest słaby ten sygnał na antenach zewnętrznych.
Od sklepu Telkob i producenta anten od którego kupowałem antenę dostałem taką informację :
"Proszę sprawdzić jak działa router B818 z antenami i bez anten.
Czyli sprawdzić w ustawieniach routera siłę sygnału bez anten, oraz z podłączonymi antenami.
Przed sprawdzeniem proszę zrestartować router, lub przywrócić go do ustawień początkowych.
Anteny ATK504 są zwarte stałoprądowo i router automatycznie powinien je wykryć (bez potrzeby przestawiania trybu anten w ustawieniach) "
Nie wpadłem na to kiedy testowałem ,że warto porównać z antenami zewnętrznymi i wewnętrznymi . To znaczy tak zrobiłem ale router był na innych poziomach budynku i w zasadzie porównanie robiłem do hotspota i do WF830 .
-
- Użytkownik forum
Ciekawe co myślicie o tych testach ? :
Testy porównawcze między ZTE WF830 / Huawei B818 / ZTE NETBOX 5G MC7010 :
Przy na razie najlepszym jakie udało mi się znaleźć ustawieniu anteny dla B818 dostaję takie szybkości i parametry sieci na antenie zewnętrznej.Nic na razie nie wymuszam/agreguje :
I parametry sieci :
Wcześniej na ZTE WF830 : Inny dzień bo Wtorek a nie Sobota ale godziny testów podobne - wyżej niż antena zawenętrzna B818 o jakiś 1-2m :
I parametry sieci :
I wcześniejsze testy na ZTE NETBOX 5G MC7010 też mniej więcej te same godziny - ten router był jakiś 1-2m wyżej niż ta antena teraz - był dłuższy kabel :
I parametry sieci :
Testy porównawcze między ZTE WF830 / Huawei B818 / ZTE NETBOX 5G MC7010 :
Przy na razie najlepszym jakie udało mi się znaleźć ustawieniu anteny dla B818 dostaję takie szybkości i parametry sieci na antenie zewnętrznej.Nic na razie nie wymuszam/agreguje :
I parametry sieci :
Wcześniej na ZTE WF830 : Inny dzień bo Wtorek a nie Sobota ale godziny testów podobne - wyżej niż antena zawenętrzna B818 o jakiś 1-2m :
I parametry sieci :
I wcześniejsze testy na ZTE NETBOX 5G MC7010 też mniej więcej te same godziny - ten router był jakiś 1-2m wyżej niż ta antena teraz - był dłuższy kabel :
I parametry sieci :
-
- Użytkownik forum
cd. testów porównawczych między ZTE WF830 /Huawei B818 / ZTE NETBOX 5G MC7010 :
Podniosłem antenę o to co zostało na kablu czyli 1m wyżej i jeszcze ustawiłem najlepszy uzyskiwany sygnał sieci :
Tak jak wcześniej z porównania z poprzednimi routerami jest to samo - podniesienie anteny w moim przypadku (może przez to ,że las jest między mną a nadajnikiem) zwiększa prędkości uzyskiwane down/upload oraz zmniejsza ping. Ciekawe .
Podniosłem antenę o to co zostało na kablu czyli 1m wyżej i jeszcze ustawiłem najlepszy uzyskiwany sygnał sieci :
Tak jak wcześniej z porównania z poprzednimi routerami jest to samo - podniesienie anteny w moim przypadku (może przez to ,że las jest między mną a nadajnikiem) zwiększa prędkości uzyskiwane down/upload oraz zmniejsza ping. Ciekawe .
Cały czas kręcisz się wokół podobnych wartości w parametrach sygnału i w prędkościach.
Z anteną w teorii jest tak, że czym wyżej zawieszona, tym lepszy sygnał powinna odbierać. Ale w realu bywa z tym różnie, zwłaszcza w przypadku anteny mocowanej w sąsiedztwie dachu i odbierającej sygnał poprzez przeszkody, jak np. las. Może być tak, że sunąc z anteną w górę jest w kratkę - wzrost - spadek - wzrost... sygnału. To samo w poziomie. A wpływ tego na prędkosci zależy oczywiście od skali zmian - jeśli SINR zmieniać ci się będzie o pojedyncze dB - to i zmiany prędkości będą zwykle niewielkie, ale jeśli skoczy ci z minusa albo z kilku na kilkanaście - o, to wtedy można poczuć i znaczący skok prędkości.
Tym niemniej, zawsze warto poszukać najlepszego sygnału, bo to daje większy margines na naturalne zmiany poziomów i jakości sygnałów czyli większy komfort i pewność korzystania z netu.
Z anteną w teorii jest tak, że czym wyżej zawieszona, tym lepszy sygnał powinna odbierać. Ale w realu bywa z tym różnie, zwłaszcza w przypadku anteny mocowanej w sąsiedztwie dachu i odbierającej sygnał poprzez przeszkody, jak np. las. Może być tak, że sunąc z anteną w górę jest w kratkę - wzrost - spadek - wzrost... sygnału. To samo w poziomie. A wpływ tego na prędkosci zależy oczywiście od skali zmian - jeśli SINR zmieniać ci się będzie o pojedyncze dB - to i zmiany prędkości będą zwykle niewielkie, ale jeśli skoczy ci z minusa albo z kilku na kilkanaście - o, to wtedy można poczuć i znaczący skok prędkości.
Tym niemniej, zawsze warto poszukać najlepszego sygnału, bo to daje większy margines na naturalne zmiany poziomów i jakości sygnałów czyli większy komfort i pewność korzystania z netu.
-
- Stały użytkownik forum
czy ktoś wie jak na WF830 ustawić blokowanie konkretnych stron https ( blokada dla dzieci) oraz jakie ustawienia dla watchdoga?
-
- Użytkownik forum
Co może oznaczać podczas robienia speedtestu na WF830 info że "maksymalna prędkosc tego urządzenia to np 40mb lub 30mb - ogranicza ją router lub urządzenie mobilne ". Ale jak np wieczorem robię speedtest i jest 70mb lub wyżej to nie wyświetla się ten komunikat podczas speedtest. Mimo zmiany kabla i wymiany karty sim ten szajs WF830 ciągle gubi sygnał wifi i prędkość jest mega niestabilna, a jak pisałem wyżej tylko 200m do nadajnika...
-
- Użytkownik forum
Tezet pisze:Co może oznaczać podczas robienia speedtestu na WF830 info że "maksymalna prędkosc tego urządzenia to np 40mb lub 30mb - ogranicza ją router lub urządzenie mobilne ". Ale jak np wieczorem robię speedtest i jest 70mb lub wyżej to nie wyświetla się ten komunikat podczas speedtest. Mimo zmiany kabla i wymiany karty sim ten szajs WF830 ciągle gubi sygnał wifi i prędkość jest mega niestabilna, a jak pisałem wyżej tylko 200m do nadajnika...
Co to znaczy prędkość jest meganiestabilna ?
U mnie na testach jak miałem to urządzenie to prędkości były w przedziale 16-80Mbps. - w zależności od pory dnia .
80Mbps o szóstej rano a 16Mbps w godzinach porannych 10:00 .
Ale generalnie były wyższe niż 35Mbps .
Wifi połączenie mnie nie interesowało więc nie mogę powiedzieć .
-
- Użytkownik forum
VAHANARA pisze:Cały czas kręcisz się wokół podobnych wartości w parametrach sygnału i w prędkościach.
Urządzenie Huawei B818 widzę ,że nic nie wniosło .Nie poprawiło parametrów .Więcej , uważam ,że jest dużo bardziej niestabilne (przynajmniej kiedy pracuje na antenach zewnętrznych) niż poprzednie dwa urządzenia które testowałem czyli WF 830 i ZTE 5G MC7110 .Prędkości czesto spadają do 20Mbps a nawet niżej . Jak na razie najlepsze wyniki otrzymywałem na ZTE 5G MC7010.
- wojteks
- *** Administrator ***
Testy prędkości robimy po kablu bo WiFi może być zakłócone.
Nie pomagam na PW!