Huawei B818 LTE Cat19
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Re: Huawei B818 LTE Cat19
tak, chcę mieć jeszcze wifi - po jednym urządzeniu na piętro, czyli dhcp ma być zarówno na 818 w trybie bridge jak i na tendzie??
- wojteks
- *** Administrator ***
Tryb bridge można zwykle obejść DMZ na IP drugiego routera (tenda), DHCP z B818 przyzna tylko IP dla tendy. W trybie bridge B818 tenda otrzyma IP operatora.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Na razie porażka... To nie jest mój dzień chyba. Na 818 ustawione ip 192.168.8.1, włączone dhcp i tryb mostka - póki co brak połączenia z 818...
Na razie podłączyłem tylko tendę - jeśli wybieram opcję statyczne ip to tenda nie zgadza się na inną konfigurację ip niż na zdjęciu, w efekcie nie ma netu. Można wybrać dynamiczne ip, pobiera ustawienia automatycznie, ale nadal nie ma netu... Komunikat: stan połączenia brak odpowiedzi zdalonego serwera.
Ustawienia lan pozwalają wpisać ip i ustawić dhcp - już chyba wszystkie kombinacje przerobiłem i nic...
Jak się teraz połączyć z 818 żeby to odkręcić?
Na razie podłączyłem tylko tendę - jeśli wybieram opcję statyczne ip to tenda nie zgadza się na inną konfigurację ip niż na zdjęciu, w efekcie nie ma netu. Można wybrać dynamiczne ip, pobiera ustawienia automatycznie, ale nadal nie ma netu... Komunikat: stan połączenia brak odpowiedzi zdalonego serwera.
Ustawienia lan pozwalają wpisać ip i ustawić dhcp - już chyba wszystkie kombinacje przerobiłem i nic...
Jak się teraz połączyć z 818 żeby to odkręcić?
- wojteks
- *** Administrator ***
Reset B818 do ustawień fabrycznych i połączenie się bezpośrednio kablem.
Tenda na WAN powinna mieć dynamiczny adres IP (DHCP), na LAN w tendzie ustaw 172.16.1.1 i resztę odpowiednio, wpisz też więcej DNSów o ile musisz mieć je ustawione ręcznie.
KOnfiguruj po kolei, najpierw B818 z DHCP po stronie LAN i DMZ na IP jakie przyzna dla tendy (bez DMZ internet teżpowinien działać po kablu i WiFi z tendy.
Tenda na WAN powinna mieć dynamiczny adres IP (DHCP), na LAN w tendzie ustaw 172.16.1.1 i resztę odpowiednio, wpisz też więcej DNSów o ile musisz mieć je ustawione ręcznie.
KOnfiguruj po kolei, najpierw B818 z DHCP po stronie LAN i DMZ na IP jakie przyzna dla tendy (bez DMZ internet teżpowinien działać po kablu i WiFi z tendy.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
@kamil666, @wojteks wielkie dzięki za pomoc
Po restarcie wszystkiego do fabrycznych, na razie działa tak jak pisaliście;
818 ma ip 192.168.8.1 i tryb mostka
tenda ma dynamiczny ip, łączy się z 818 i daje dostęp do netu, ma ustawiony ip 192.168.1.1 i włączony dhcp
jest dostęp do tendy, jest dostęp do 818, no i do netu
pozostaje podłączenie tp linka

818 ma ip 192.168.8.1 i tryb mostka
tenda ma dynamiczny ip, łączy się z 818 i daje dostęp do netu, ma ustawiony ip 192.168.1.1 i włączony dhcp
jest dostęp do tendy, jest dostęp do 818, no i do netu

pozostaje podłączenie tp linka
-
- Użytkownik forum
Witam, prosiłbym o pomoc . Kupiłem właśnie na wieś tego Huawei B818 z anteną zewnętrzną ATK504 DUAL i zaczałem dzisiaj robić testy.
Porównuję do ZTE WF830 i na razie testy wychodzą gorsze . Niemniej nie mogę sprawdzić na jakich pasmach pracuje ten B818 bo jakby w tej chwili na jednym paśmie tylko. Nie mam adroida i Windowsa .Opieram się na Apple i widzę że coś ciężko na ten sprzęt z programami do agregacji i testów LTE .Nie chcę też nic wgrywać z niesprawdzonego źródła . Czy na tym programie w przeglądarce do tego modemu można to sprawdzić na jakich częstotliwościach pracuje ten router .No tutaj pokazuje dziwnie jakoś .Jakby pracował na tylko jednej jakiejś częstotliwości ? :
Porównuję do ZTE WF830 i na razie testy wychodzą gorsze . Niemniej nie mogę sprawdzić na jakich pasmach pracuje ten B818 bo jakby w tej chwili na jednym paśmie tylko. Nie mam adroida i Windowsa .Opieram się na Apple i widzę że coś ciężko na ten sprzęt z programami do agregacji i testów LTE .Nie chcę też nic wgrywać z niesprawdzonego źródła . Czy na tym programie w przeglądarce do tego modemu można to sprawdzić na jakich częstotliwościach pracuje ten router .No tutaj pokazuje dziwnie jakoś .Jakby pracował na tylko jednej jakiejś częstotliwości ? :
-
- Użytkownik forum
Na ZTE WF830 pokazywał tak :
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jest aplikacja na Apple https://apps.apple.com/my/app/hmanager/id1333943359
-
- Użytkownik forum
Robiłem dwie próby uruchomienia tej aplikacji i rozgryzienia jej mimo ,że
jest w języku krzaczków niezrozumiałym dla ludzi .
Nie działa to w ogóle . Lipa . Po drugim razie to wykasowałem .
jest w języku krzaczków niezrozumiałym dla ludzi .
Nie działa to w ogóle . Lipa . Po drugim razie to wykasowałem .
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
@MEDICUS Rsrp -103 słabo to wygląda po podłączeniu tej Atk504... musiałbyś sprawdzić na poszczególnych mhz czy wyniki podobne ale pewnie tak.
-
- Użytkownik forum
Debik pisze:@MEDICUS Rsrp -103 słabo to wygląda po podłączeniu tej Atk504... musiałbyś sprawdzić na poszczególnych mhz czy wyniki podobne ale pewnie tak.
No właściwie sam się dziwię ,że takie tylko te parametry udało się uzyskać .Mam 3km do nadajnika . Na ZTE WF830 mam lepsze.
Postaram się sprawdzić jeszcze na poszczególnych pasmach jak uda mi się jakoś dorwać telefon z androidem czy wgrać windows
na komputer bo widzę tylko do tych systemów są jakieś sensowne programy do agregacji i kontroli sieci .
Jeszcze zostały do sprawdzenia obroty anteną bo może nie celuję dobrze na nadajnik + mam jakiś zapas 1m kabla antenowego więc jeszcze wyżej o ten metr może pójść antena.
-
- Początkujący użytkownik forum
Czy aby na pewno router wykrywa antenę? Bo ja mam do BTS 4,5-5 km i mam ok -101 dBi na wbudowanej antenie i transfer na poziomie 40-60 mbps.Debik pisze:@MEDICUS Rsrp -103 słabo to wygląda po podłączeniu tej Atk504... musiałbyś sprawdzić na poszczególnych mhz czy wyniki podobne ale pewnie tak.
-
@MEDICUS Sprawdź w b818 w ustawieniach anteny czy masz ustawioną na zewnętrzna.
-
- Użytkownik forum
Czy aby na pewno router wykrywa antenę? Bo ja mam do BTS 4,5-5 km i mam ok -101 dBi na wbudowanej antenie i transfer na poziomie 40-60 mbps.[/quote]
A to ciekawa uwaga bo w sumie masz rację : jak to możliwe ,że jest antena zewnętrzna a wyniki jakby router pracował na wewnętrznych.
Zmieniłem w routerze B818 w ustawieniach paramentrów anteny na antenę zewnętrzna .Zaakceptował i przyjął więc jakby wykrywa antenę .
Niemniej parametry otrzymywane na to nie wskazują za bardzo .Dodam ,że po zmianie parametrów anteny nie restartowałem urządzenia a może warto by było to zrobić ?
Transfer na poziomie podobnym do Twojego 40-60Mbps download.Więcej dostaję na ZTE WF 830 bo tutaj dochodzi do 80Mbps download a Ping połowę niższy .
To był jednak pierwszy dzień testów . Parę godzin . Na razie nie robiłem więcej a z doświadczenia z poprzednimi routerami wiem,że one coraz lepiej pracują z biegiem czasu .Po kilka dniach lepiej niż na początku.Jakby się synchronizowały z siecią .No przynajmniej ja mam takie doświadczenia .
W każdym razie podsunąłeś mi myśl .Sprawdzę jakie parametry mam bez anteny zewnętrznej .Jeśli takie same to znaczy,że router pracuje wciąż na tych wewnętrznych antenach najprawdopodobniej .Sprawdzałem go bez anten zewnętrznych ale router był zupełnie w innym miejscu i jedno piętro niżej więc nie ma porównania.
A to ciekawa uwaga bo w sumie masz rację : jak to możliwe ,że jest antena zewnętrzna a wyniki jakby router pracował na wewnętrznych.
Zmieniłem w routerze B818 w ustawieniach paramentrów anteny na antenę zewnętrzna .Zaakceptował i przyjął więc jakby wykrywa antenę .
Niemniej parametry otrzymywane na to nie wskazują za bardzo .Dodam ,że po zmianie parametrów anteny nie restartowałem urządzenia a może warto by było to zrobić ?
Transfer na poziomie podobnym do Twojego 40-60Mbps download.Więcej dostaję na ZTE WF 830 bo tutaj dochodzi do 80Mbps download a Ping połowę niższy .
To był jednak pierwszy dzień testów . Parę godzin . Na razie nie robiłem więcej a z doświadczenia z poprzednimi routerami wiem,że one coraz lepiej pracują z biegiem czasu .Po kilka dniach lepiej niż na początku.Jakby się synchronizowały z siecią .No przynajmniej ja mam takie doświadczenia .
W każdym razie podsunąłeś mi myśl .Sprawdzę jakie parametry mam bez anteny zewnętrznej .Jeśli takie same to znaczy,że router pracuje wciąż na tych wewnętrznych antenach najprawdopodobniej .Sprawdzałem go bez anten zewnętrznych ale router był zupełnie w innym miejscu i jedno piętro niżej więc nie ma porównania.
-
- Użytkownik forum
Debik pisze:@MEDICUS Sprawdź w b818 w ustawieniach anteny czy masz ustawioną na zewnętrzna.
Tak, wszedłem w te ustawienia i zmieniłem według zaleceń z tego filmiku :
https://www.youtube.com/watch?v=f0aLP9CUKMA
Jednak tak teraz po wpisie "Fireffox" pomyślałem, że chyba nie restartowałem routera po zmianie tych ustawień a może to dobrze było by zrobić ?
Pod koniec tygodnia będę robił dalsze testy.
-
- Użytkownik forum
Od sklepu Telkob i producenta anten od którego kupowałem antenę dostałem taką informację :
"Proszę sprawdzić jak działa router B818 z antenami i bez anten.
Czyli sprawdzić w ustawieniach routera siłę sygnału bez anten, oraz z podłączonymi antenami.
Przed sprawdzeniem proszę zrestartować router, lub przywrócić go do ustawień początkowych.
Anteny ATK504 są zwarte stałoprądowo i router automatycznie powinien je wykryć (bez potrzeby przestawiania trybu anten w ustawieniach) "
"Proszę sprawdzić jak działa router B818 z antenami i bez anten.
Czyli sprawdzić w ustawieniach routera siłę sygnału bez anten, oraz z podłączonymi antenami.
Przed sprawdzeniem proszę zrestartować router, lub przywrócić go do ustawień początkowych.
Anteny ATK504 są zwarte stałoprądowo i router automatycznie powinien je wykryć (bez potrzeby przestawiania trybu anten w ustawieniach) "
-
Wykrywa sam, pokazuje tez w ustawieniach status, a nic nie trzeba restartować. W trakcie pracy zmieniasz tryb anten to nawet nie powinno rozłączyć neta.
-
- Użytkownik forum
To ciekawa uwaga. Dzięki za potwierdzenie ,że wykrywa sam antenę zewnętrzną .kamil666 pisze:Wykrywa sam, pokazuje tez w ustawieniach status, a nic nie trzeba restartować. W trakcie pracy zmieniasz tryb anten to nawet nie powinno rozłączyć neta.

-
- Użytkownik forum
Mam takie pytanie teoretyczne :
Czy może mieć znaczenie ,że router nie jest kupiony od Play a wykorzystuje sieć Play ?
Czy to może mieć znaczenie na szybkości internetu ,żę np. Play ogranicza takiemu użytkownikowi dostęp .
Innymi słowy : czy nie lepiej kupić B818 od Play jeżeli będzie się korzystało z Play ?
Czy może mieć znaczenie ,że router nie jest kupiony od Play a wykorzystuje sieć Play ?
Czy to może mieć znaczenie na szybkości internetu ,żę np. Play ogranicza takiemu użytkownikowi dostęp .
Innymi słowy : czy nie lepiej kupić B818 od Play jeżeli będzie się korzystało z Play ?
-
Nie ma znaczenia. Ograniczenie to mogłoby być w simlocku ale tych się już nawet nie zakłada. Ale to i tak na zasadzie, nie czyta karty, a nie że ogranicza prędkość.
Jeśli jest ustawiony na Auto.MEDICUS pisze:To ciekawa uwaga. Dzięki za potwierdzenie ,że wykrywa sam antenę zewnętrzną .
-
Cześc, czy ktoś mi pomoże rozwikłać zagadkę takiego wpisu w logach:
I tak kilkanaście razy dziennie.
Generalnie borykam się z problemem zanikającego internetu, szczególnie np rano jak odpale kompa to muszę poczekać 1-2min zanim strony zaczną się odpalać. Czasem rozhula się tak, że już nie ma problemów czasem przez pół dnia raz internet jest raz go nie ma...
Kod: Zaznacz cały
Device **:**:**:**:**:** connect H**************7
Device **:**:**:**:**:** disconnect H**************7
Generalnie borykam się z problemem zanikającego internetu, szczególnie np rano jak odpale kompa to muszę poczekać 1-2min zanim strony zaczną się odpalać. Czasem rozhula się tak, że już nie ma problemów czasem przez pół dnia raz internet jest raz go nie ma...
-
- Użytkownik forum
Rozumiem ,czyli nie trzeba się martwić tym ,że się kupi router z innego źródła niż Play .kamil666 pisze:Nie ma znaczenia. Ograniczenie to mogłoby być w simlocku ale tych się już nawet nie zakłada. Ale to i tak na zasadzie, nie czyta karty, a nie że ogranicza prędkość.
Dobrze wiedzieć . Dzięki za potwierdzenie .
-
- Użytkownik forum
Dzięki za informację . To ważne potwierdzenie ,że na pewno właściwie wszystko robię podczas testów .VAHANARA pisze:Jeśli jest ustawiony na Auto.MEDICUS pisze:To ciekawa uwaga. Dzięki za potwierdzenie ,że wykrywa sam antenę zewnętrzną .

Rzeczywiście wyjmuję i wkładam wtyki anteny i się sam router przełancza na zewnętrzną lub wewnętrzną .
-
- Użytkownik forum
Ciekawe co myślicie o tych testach ? :
Testy porównawcze między Huawei B818 / ZTE WF830 / ZTE NETBOX 5G MC7010 :
Przy na razie najlepszym jakie udało mi się znaleźć ustawieniu anteny dla B818 dostaję takie szybkości i parametry sieci na antenie zewnętrznej.Nic na razie nie wymuszam/agreguje :
I parametry sieci :
Wcześniej na ZTE WF830 : Inny dzień bo Wtorek a nie Sobota ale godziny testów podobne - wyżej niż antena zawenętrzna B818 o jakiś 1-2m :
I parametry sieci :
I wcześniejsze testy na ZTE NETBOX 5G MC7010 też mniej więcej te same godziny - ten router był jakiś 1-2m wyżej niż ta antena teraz - był dłuższy kabel :
I parametry sieci :
Testy porównawcze między Huawei B818 / ZTE WF830 / ZTE NETBOX 5G MC7010 :
Przy na razie najlepszym jakie udało mi się znaleźć ustawieniu anteny dla B818 dostaję takie szybkości i parametry sieci na antenie zewnętrznej.Nic na razie nie wymuszam/agreguje :
I parametry sieci :
Wcześniej na ZTE WF830 : Inny dzień bo Wtorek a nie Sobota ale godziny testów podobne - wyżej niż antena zawenętrzna B818 o jakiś 1-2m :
I parametry sieci :
I wcześniejsze testy na ZTE NETBOX 5G MC7010 też mniej więcej te same godziny - ten router był jakiś 1-2m wyżej niż ta antena teraz - był dłuższy kabel :
I parametry sieci :
-
Panowie jak to jest wgrywając firmware lokalnie na ten router?
Posiadam wer.
Bieżąca wersja: 10.0.3.2(H190SP2C983), a znalazłem jakąś wer. B818-263 WEBUI 10.0.3.2 (W2SP3C7110)
Jest sens się bawić, czy czekać jak sam router sobie znajdzie?
Posiadam wer.
Bieżąca wersja: 10.0.3.2(H190SP2C983), a znalazłem jakąś wer. B818-263 WEBUI 10.0.3.2 (W2SP3C7110)

-
- Użytkownik forum
[quote="MEDICUS"]Ciekawe co myślicie o tych testach ? :
cd. testów porównawczych między Huawei B818 / ZTE WF830 / ZTE NETBOX 5G MC7010 :
Podniosłem antenę o to co zostało na kablu czyli 1m wyżej i jeszcze ustawiłem najlepszy uzyskiwany sygnał sieci :
Tak jak wcześniej z porównania z poprzednimi routerami jest to samo - podniesienie anteny w moim przypadku (może przez to ,że las jest między mną a nadajnikiem) zwiększa prędkości uzyskiwane down/upload oraz zmniejsza ping. Ciekawe .
cd. testów porównawczych między Huawei B818 / ZTE WF830 / ZTE NETBOX 5G MC7010 :
Podniosłem antenę o to co zostało na kablu czyli 1m wyżej i jeszcze ustawiłem najlepszy uzyskiwany sygnał sieci :
Tak jak wcześniej z porównania z poprzednimi routerami jest to samo - podniesienie anteny w moim przypadku (może przez to ,że las jest między mną a nadajnikiem) zwiększa prędkości uzyskiwane down/upload oraz zmniejsza ping. Ciekawe .
-
Ja tam żadnej aktualizacji nie dostałem. Ktoś z forum wgrywał nowsze Fw z jakieś strony. Zawsze jak coś pojdzie nie tak to możesz sobie uwalić sprzęt...gothic77 pisze:Panowie jak to jest wgrywając firmware lokalnie na ten router?
Posiadam wer.
-
Jest aktualizacja oprogramowania na B818 ale niedostępna w Europie, jest w niej poprawka do obsługi Mesh wifi ale z jakiegoś powodu cały czas niedostępna w Europie, dostępna w Australii (ver. 10.0.5.2) 

-
- Użytkownik forum
Miałbym prośbę :
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak to działa ,że ten router sam przestawia sobie te czestotliwości i raz widzę ,że jest połączony z nadajnikiem 2100MHz a innym razem z 1800MHz a jeszcze innym razem z 800MHz - tym jako głównym się pokazującym w tych parametryach B818 ? Niestety nie pokazuje tutaj wszystkich częstotliwości z jakim jest połączony tak jak to jest w routerze ZTE 5G MC7010.
Zmieniają się widzę wtedy prędkości tak że jak jest połączony z tym 800MHz to skacze wyżej upload ale download idzie w dół .
I drugie pytanie :
Czy w moim przypadku kiedy na nadajniku jest tylko te trzy częstotliwości czy jest w ogóle jakiś sens wymuszać te pasma /agregować je ? No bo wydaje mi się że to nie ma sensu w ogóle skoro nie ma częstotlwości czwartej czyli 2600MHz .
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak to działa ,że ten router sam przestawia sobie te czestotliwości i raz widzę ,że jest połączony z nadajnikiem 2100MHz a innym razem z 1800MHz a jeszcze innym razem z 800MHz - tym jako głównym się pokazującym w tych parametryach B818 ? Niestety nie pokazuje tutaj wszystkich częstotliwości z jakim jest połączony tak jak to jest w routerze ZTE 5G MC7010.
Zmieniają się widzę wtedy prędkości tak że jak jest połączony z tym 800MHz to skacze wyżej upload ale download idzie w dół .
I drugie pytanie :
Czy w moim przypadku kiedy na nadajniku jest tylko te trzy częstotliwości czy jest w ogóle jakiś sens wymuszać te pasma /agregować je ? No bo wydaje mi się że to nie ma sensu w ogóle skoro nie ma częstotlwości czwartej czyli 2600MHz .