Jaki router do internetu domowego, proszę o pomoc.

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
KamilRm
Początkujący użytkownik forum

Jaki router do internetu domowego, proszę o pomoc.

Post autor: KamilRm »

Wiem, że pewnie już macie dosyć takich świeżych i zielonych użytkowników jak ja, ale proszę Was o pomoc w wyborze routera do mojego kolejnego nowego internetu... Jeśli chodzi o operatora wybór padł na Play, mam u nich telefon, internet w miarę chodzi, większych problemów brak. Obecnie mam internet od T-mobile z routerem Huawei B252s-23a, ale mimo umowy bez limitu na dane i prędkość zakładają mi lejek i szlag mnie trafia :wsciekly: Ta umowa się niedługo kończy więc mówię im do widzenia. Plus odpada, miałem dużo wcześniej - porażka. Orange był, na początku OK, później bez rewelacji. W domu ze sprzętu mam jeszcze Huawei B593s-22, jakąś antenę pod ten router, wybaczcie, nie znam się na nich więc nie wiem co dokładnie :facepalm: Obecnie bez lejka, w dobrych porywach osiągam ok 7 - 10Mb/s, ale przeważnie oscyluje w granicach 2Mb/s. Bez rewelacji, ale ważne, że coś tam daje radę zrobić. Poniżej kilka zrzutów ekranu z telefonu z sieci Play, zasięg, jakość sieci, prędkość w pokoju gdzie będzie router. Teraz najważniejsze, jaki sprzęt?
Rozważam następujące:
-Huawei 4G Router 3 Prime (B818);
-Huawei 5G CPE Pro2;
-ZTE NETBOX WF830;
-Huawei NETBOX B2368-F20 + WA8021V5.
Moja lokalizacja, Makowiec ok.Radomia, blisko szkoły ;)
Co polecacie? Ja nie znam się na tym, a jedynie zależy mi na osiągnięciu "stabilnej" prędkości na poziome DL 15Mb/s, na moje potrzeby starczy, ale wiadomo, będzie więcej nie będę marudził ;) Jeśli potrzeba więcej info śmiało, będę wiedział to podam. Dziękuję i przepraszam za strasznie długi post.
KamilRm

Re: Jaki router do internetu domowego, proszę o pomoc.

Dobra, zapytam inaczej. Podłączyłem tą antenę która mam (Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO) do obecnego B525s w T-Mobile, wymusiłem pasmo 1800MHz, sygnał się poprawił:
Screenshot_2020-12-01-14-56-36-281_pl.thecoder.huactrl.jpg
Jednak wczoraj router zmienił nadajnik na inny, dalszy i w żaden sposób nie mogę wymusić w nim podłączenia do tego BTS-a. Obstawiam, że jest problem z anteną. Do najbliższego BTS-a T-mobile mam niecałe 2km, nadajnika nie widzę, zasłaniają go inne domy. Jaką antenę kupić aby poprawić sygnał: Antena Dualna LTE-A/4G 17dBi MIMO 1800-2600MHz; czy "Antena wielozakresowa MIMO 800-3000MHz LTE/HSPA+/GSM"
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Podaj konkretne linki do anten a nie tylko nazwy.
Nie pomagam na PW!
KamilRm

Antena którą posiadam: https://www.cybertech.com.pl/p115,anten ... -mimo.html
Zamiana na:
Antena 1: https://www.cybertech.com.pl/p173,anten ... 00mhz.html
Antena 2: https://www.cybertech.com.pl/p70,antena ... a-gsm.html
VAHANARA

Post autor: VAHANARA »

KamilRm pisze:Podłączyłem tą antenę która mam (Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO) do obecnego B525s w T-Mobile, wymusiłem pasmo 1800MHz, sygnał się poprawił:
Poziom (RSRP) dobry, SINR tragiczny. A to oznacza niskie prędkości (niezaleznie od obłożenia BTS-a) i chęć przeskoczenia na sygnał z innego BTS-a, jeśli jego sygnały miałyby lepsze parametry.
KamilRm pisze:Jednak wczoraj router zmienił nadajnik na inny, dalszy i w żaden sposób nie mogę wymusić w nim podłączenia do tego BTS-a.
I przeskoczyło.
KamilRm pisze:i w żaden sposób nie mogę wymusić w nim podłączenia do tego BTS-a.
Czyli co robiłeś?
KamilRm pisze:Obstawiam, że jest problem z anteną.
To głównie problem z sygnałami i bliskością wielu BTS-ów. I do takich warunków potrzebne bywają albo specjalne anteny, albo sporo szczęścia w lokalizacji i ustawieniu standardowej anteny. Antena, którą masz jest OK, nic specjalnie lepszego w tego typu antenach (zyski 12...15dBi) nie wymyślisz. Chyba, że potrzebowałbyś jeszcze pasmo 2600 i/lub 800, no to wtedy faktycznie zmiana anteny.
KamilRm

Dziękuję za odpowiedź. Przez próbę wymuszenia na routerze połączenia z tym konkretnym BTS-em, na który jest skierowana antena, próbowałem zmieniać pasma, wtedy "przeskakuje" na inne nadajniki, ale na tego konkretnego nie. Dzisiaj lepsza prędkość jest gdy router stoi odłączony od anteny, lepsza, znaczy, że cokolwiek działa ;)
Screenshot_2020-12-04-10-57-44-902_pl.thecoder.huactrl.jpg
Próbowałem kierować antenę na Radom i inne BTS-y (mniej przeszkód, ale większe odległości), ale mimo lepszego sygnału, prędkości dużo gorsze. Jutro podejmę kolejną próbę skierowania anteny na różne BTS-y, może będzie poprawa, jak nie kupię nową antenę (tylko którą?) i sprawdzę na innych pasmach.
astroneb
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: astroneb »

Wierz o tym że B525 nie agreguje B1 2100 Mhz + B7 2600 Mhz lub B1 2100 MHz + B3 1800 MHz ?
Huawei B525 Agreguje tylko
B7 2600 MHz + B3 1800 MHz
B7 2600 MHz + B20 800 MHz
B1 2100 Mhz + B20 800 MHz
B3 1800 MHz + B20 800 MHz

Więc żeby musisz mieć conajmniej B535 LUB B818
KamilRm

Hmm, tego nie wiedziałem. Dziękuję za info. Czyli z racji ograniczeń agregacji pasm w routerze, plus ograniczeń anteny, mogę jedynie testować prędkości na 1800 MHz lub 2100 MHz. Pół roku może wytrzymam do końca umowy, później będzie zmiana na B818.
ODPOWIEDZ