Co zamiast Huawei B525s-23a do t-mobile ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Co zamiast Huawei B525s-23a do t-mobile ?
Jakiś czasu temu przeprowadziłem test polegający na przełożeniu mojej karty SIM z modemu do telefonu i zauważyłem że internet działa dużo, dużo szybciej. Na modemie mam 10-20 Mb/s i dodatkowo potrzeba czasu nim router się rozpędzi. Na telefonie 60 Mb/s. Zasugerowano mi , że ten router obecnie to już przeżytek i nie nadaje się do niczego. Potrzebuję czegoś co postawię na biurku, wyjść na anteny nie musi mieć bo nadajnik mam 300 metrów od domu. Coś godnego polecenia w jakieś ludzkiej kwocie? Teoretycznie jestem na skraju zasięgu 5g wiec może coś z 5g ?
- radius
- ** Moderator **
Re: Co zamiast Huawei B525s-23a do t-mobile ?
Jeśli dysponujesz Samsungiem to wstaw screen z *#0011#. W czasie robienia zrzutu ekranu dla parametrów puść test prędkości.
Jeżeli to inny Producent to zainstaluj tę aplikację: https://play.google.com/store/apps/deta ... l=pl&gl=US i wstaw screen z głównego okna. Załącz także wynik speedtestu.
Jeżeli to inny Producent to zainstaluj tę aplikację: https://play.google.com/store/apps/deta ... l=pl&gl=US i wstaw screen z głównego okna. Załącz także wynik speedtestu.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Widać, że telefon agreguje lepiej i więcej pasm - stąd różnica do B525. Zainstaluj jakiś program do kontroli pasm w B525 (HManager, HuaCtrl...), sprawdź parametry sygnałów na poszczególnych pasmach (800/1800/2100/2600) i wieczorne speed-testy do nich. Będziesz wiedział na czym stoisz.
A potem do decyzji B535 (agregacja dwu dowolnych pasm) lub B818 (agregacja czterech dowolnych pasm).
A potem do decyzji B535 (agregacja dwu dowolnych pasm) lub B818 (agregacja czterech dowolnych pasm).
-
- Początkujący użytkownik forum
rozwiązałem to ...Kool pisze:Jakiś czasu temu przeprowadziłem test polegający na przełożeniu mojej karty SIM z modemu do telefonu i zauważyłem że internet działa dużo, dużo szybciej. Na modemie mam 10-20 Mb/s i dodatkowo potrzeba czasu nim router się rozpędzi. Na telefonie 60 Mb/s. Zasugerowano mi , że ten router obecnie to już przeżytek i nie nadaje się do niczego.
Potrzebuję czegoś co postawię na biurku, wyjść na anteny nie musi mieć bo nadajnik mam 300 metrów od domu. Coś godnego polecenia w jakieś ludzkiej kwocie? Teoretycznie jestem na skraju zasięgu 5g wiec może coś z 5g ?
-
- Użytkownik forum
A co sądzicie o routerze ZTE MF286r z dystrybucji Plusa jako do karty t-mobile? Można z nim coś więcej podziałać?
Jak na razie iPhone 7 działa lepiej (60 mbps download) niż ten router (20 mbps) w lokalizacji której się znajduje (32-329 Bolesław, Podlipie)
Jak na razie iPhone 7 działa lepiej (60 mbps download) niż ten router (20 mbps) w lokalizacji której się znajduje (32-329 Bolesław, Podlipie)
-
- Guru bezprzewodowy
Nic, router nie nadaje się do większości lokalizacji ze względu na dziwną konfigurację złacz anten zewnetrznych. Powinien na Podlipiu 58 działać BTS NetWorks na pozwoleniu T-mobile w agregacji LTE2600+2100+1800+800, nalezy zrobić testy T-mobile na zewnątrz ale na telefonie z Android.
-
- Użytkownik forum
Podepnę się pod temat, bo pytanie to samo.
Mam 3-letni HUAWEI B525s-23a od T-Mobile i zaczyna padać. Czasem selektywnie wycina mi urządzenia, np. repeater albo telefon który pracuje za radio internetowe. Reset routera przywraca wszystko do życia. Tylko nie tak powinno to być.
Za jakieś pół roku będę miał zapewne światłowód, więc inwestowanie dużych pieniędzy w router LTE byłoby absurdem. Są w sieci używane B525s-23a, ale jakoś to do mnie nie przemawia. Mogą być takie same jakościowo jak mój.
Co kupić zamiast tego kulawego B525s-23a za akceptowalne pieniądze? Koniecznie nowego, żeby działał z kartą T-Mobile. Mam jeszcze umowę na nielimitowane 20 Mbps i jakoś chcę dotrwać do światłowodu.
Dzięki za pomoc.
Mam 3-letni HUAWEI B525s-23a od T-Mobile i zaczyna padać. Czasem selektywnie wycina mi urządzenia, np. repeater albo telefon który pracuje za radio internetowe. Reset routera przywraca wszystko do życia. Tylko nie tak powinno to być.
Za jakieś pół roku będę miał zapewne światłowód, więc inwestowanie dużych pieniędzy w router LTE byłoby absurdem. Są w sieci używane B525s-23a, ale jakoś to do mnie nie przemawia. Mogą być takie same jakościowo jak mój.
Co kupić zamiast tego kulawego B525s-23a za akceptowalne pieniądze? Koniecznie nowego, żeby działał z kartą T-Mobile. Mam jeszcze umowę na nielimitowane 20 Mbps i jakoś chcę dotrwać do światłowodu.
Dzięki za pomoc.
-
- Stały użytkownik forum
Pomyśl nad B818, który agreguje 4 czy tam 5 pasm i ma modem cat.19. Mi polecali ten modem. Mam tą samą ofertę, ale z lejkiem do 60Mb/s. Obecny dlink wyciąga niestety tylko 30-40Mb/s, jak bardzo dobrze ustawię to przekracza 50Mb/s. Tel w tej samej lokalizacji osiąga 110Mb/s (inna karta sim bez lejka prędkości).
-
- Użytkownik forum
Sporo cebulionów kosztuje - odpadaMike87 pisze:Pomyśl nad B818

Dodam jeszcze, że łączność z nadajnikiem mam wyśmienitą i deklarowane przez dostawcę 20 Mbps zawsze jest. Nie potrzebna mi więc agregacja wielu pasm ani tak drogi router.
- wojteks
- *** Administrator ***
To kup B535 skoro nie chcesz wydawać dużo kasy.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Powoli pojawiają się na olx B715 z ceną równą 200PLN , to nawet taniej od B535 ,może warto takie coś poszukać...
-
- Użytkownik forum
Dzięki, ten mi pasuje.wojteks pisze:To kup B535 skoro nie chcesz wydawać dużo kasy.
-
- Guru bezprzewodowy
Kolega uzywa repeatera w sieci a winę zwala na B525, zakup B535 przy tak skonstruowanej sieci domowej bez sparawdzenia faktycznej przyczyny problemów w sieci wewnetrznej jest nieuzasadniony.
-
- Użytkownik forum
A coś więcej?matek451 pisze:Kolega uzywa repeatera w sieci a winę zwala na B525...
Repeater przerzuca mi dane z fotowoltaiki i z kamer. Zwykła Tenda. Jego nie resetowałem, tylko Huawei i wszystko wróciło do normy. Problem nie jest stary, a tak od kilku tygodni, a te dwa urządzenia pracują razem ponad 2 lata.
Jeszcze dziś nie kupuję nowego routera, poobserwuję co będzie dziać się dalej.
-
- Guru bezprzewodowy
Sieć wewnętrzna w tym monitoring i kamery po WiFi, śmiechu warte. Wiesz jak działa repeater?
-
- Użytkownik forum
Nie wiem ja działa smartfon, a używam go jakiś czas. Podobnie jest z repeaterem.matek451 pisze:...śmiechu warte. Wiesz jak działa repeater?
Jeśli możesz, to oświeć mnie. Przecież nie twierdzę, że to dobre bądź najlepsze rozwiązanie.
Nie znam innej metody by mieć w sieci to co mam.
-
- Guru bezprzewodowy
Nie znasz to poczytaj, tepeater korzysta z jednego radia do odbioru i dalszego nadawania , na dodatek komunikacja dwukierunkowa więc obcina prędkość, dodatkowo powinien być umieszczony w miejscu gdzie parametry sygnału WiFi z B525 sa na poziomie minimum -70dBm, przy gorszych bywa niestabilny i zrywa połaczenie z routerem, sieć wysypuje się co jakiś czas.
Ogólnie stosowanie monitoringu po WiFi to już jest lipa a umieszczenie w takiej sieci repeatera nie zapewnia podstawowej funkcji czyli bezpieczeństwa i stabilności działania monitoringu. A rozwiązań jest wiele, podstawowe jak juz masz parcie na to WiFi to zewnętrzny punkt dostępowy CPE połączony kablem Ethernet do B525 który zapewni prawidłówy zasięg WiFi dla urzadzeń na zewnatrz, dobór zależy od pasm na jakich pracują i ich rozmieszczenia.
Ogólnie stosowanie monitoringu po WiFi to już jest lipa a umieszczenie w takiej sieci repeatera nie zapewnia podstawowej funkcji czyli bezpieczeństwa i stabilności działania monitoringu. A rozwiązań jest wiele, podstawowe jak juz masz parcie na to WiFi to zewnętrzny punkt dostępowy CPE połączony kablem Ethernet do B525 który zapewni prawidłówy zasięg WiFi dla urzadzeń na zewnatrz, dobór zależy od pasm na jakich pracują i ich rozmieszczenia.