Router gorszy od tetheringu?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Yashimoto
Początkujący użytkownik forum

Router gorszy od tetheringu?

Post autor: Yashimoto »

Witam,
kupiłem ostatnio tp-linka MR6400 jako zamiennik dla tetheringu którego używałem przez prawie pół roku :)
Wszystko fajnie, ale niestety łącze jest gorsze niezależnie od jakości sygnału i odbija to się na komforcie grania(ping skaczę od 45 do 5000) i pobieraniu(maks. 2Mb/s). Router jest bezpośrednio połączony do kompa przez rj45 i robiąc wczoraj testy uzyskiwałem lepsze wyniki na wifi w telefonie praktycznie zawsze. Jako ciekawostkę dodam że mieszkając jeszcze na wsi gdzie najbliższy nadajnik był ok. 8km od mojego domu, miałem stabilniejsze łącze( pobieranie potrafiło dobić nawet 10Mb/s). Według btsSearch na obecną chwilę mam 3 nadajniki t-mobile w promieniu 1.5km. Dodam jeszcze fakt iż w domu znajdują się 2 routery oddalone od siebie jakieś 5-7m. W czym jest problem?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Router gorszy od tetheringu?

Post autor: wojteks »

Oddaj tego MR6400 o ile możesz.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W szajsie który kupiłeś, MR6400 to kiepski router bez zadnej wartości, LTE 4 KAT. bez agregacji pasm LTE, LAN 100Mb/s, bez diagnostyki sygnału i mozliwości wymuszenia konkretnego pasma LTE, telefon prenie z agregacją pasm LTE. Test na telefonie z https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl i screeny z aplikacji i speedtest, no i lokalizacja. Elektrośmieć oczywiście do zwrotu.
Yashimoto

Obrazek

Obrazek

Oczywiście testy przeprowadzone na tym samym serwerze. Zielona Góra(lubuskie), Południowa strona miasta. Jaki polecacie router w tej cenie?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Miałeś pokazać screena z aplikacji a nie speedtest.
Yashimoto

faktycznie, robiłem to na szybko i nie zauważyłem tego drobnego szczegółu. wyślę wyniki wieczorem, bo mnie już w domu nie ma.
Yashimoto

matek451 pisze:Miałeś pokazać screena z aplikacji a nie speedtest.
Obrazek

rozumiem że tylko to czy jeszcze jest coś co mam wyciągnąć z tej apki?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Większy obrazek wstaw, ten zajmujący prawie 3 ekrany FHD jest za mały :(
Nie pomagam na PW!
Yashimoto

Ma ktoś jakieś propozycje odnośnie routera? Chciałbym to rozwiązać jeszcze przed świętami, więc zależy mi na czasie. Dodam jeszcze że montaż anteny zewnętrznej odpada.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

@Yashimoto masz bardzo zły sygnał, więc bez anteny się nie obejdzie. Skoro na 800 logujesz sie z RSRP rzędu -105 to na 1800, 2100 czy 2600 jest około - 115 ÷ - 120 dBm. Nie ma to prawa działać poprawnie.
Stacja ma wszystkie cztery częstotliwości: http://beta.btsearch.pl/bts/details/53091/
Zerknij na co zwracać uwagę: Obrazek
Nie wiem czy Ci telefon nie przekłamuje parametrów sąsiednich stacji, ale tam masz zdecydowanie niższe sygnały. To jakaś dziura zasięgowa?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Yashimoto

Obrazek
byłem dzisiaj pod bts'em i zanotowałem taki wynik. Według tabelki jest to wynik idealny, ale z tego co zauważyłem to np. rsrp skakało pomiędzy 80-100 i tylko na parę sekund zeszło do 70-80. Odnośnie dziury zasięgowej, rsrp w zakresie 100-110 utrzymywało się ok. 50m od mojego domu czyli ok. 880m-900m od nadajnika w linii prostej. Szczerze to nie rozumiem tego do końca czemu nagle tak drastycznie spadło, z 5 kresek do 3-2 na telefonie.
Router z agregacją pasm np. huawei b818 nie rozwiąże problemu w jakimś stopniu?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Każda stacja bazowa ma 3-4 anteny sektorowe. Każdy sektor zwykle jest tak ustawiony żeby pokrywać obszar wokół stacji bazowej ale są tam też strefy słabszego zasięgu na styku sektorów stąd może pojawiać się szybka zmiana poziomu sygnału. Tak samo dla różnych częstotliwości jest różna propagacja fal a co za tym idzie będą inne poziomy sygnałów szczególnie dla 800-1800-2600MHz.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Yashimoto pisze:...Według tabelki jest to wynik idealny...
Zwróć uwagę na SINR. Masz wartość na minusie, więc albo jakieś zakłócenia albo zapchany sektor. Jak wyglądał speedtest?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Yashimoto

radius pisze:Jak wyglądał speedtest?
zapomniałem o speedtescie :mur: jutro się wybiorę i zrobię speedtesta, a co do SINR to raczej raczej był zapchany bts(byłem tam przed 15:00).
ODPOWIEDZ