Co wybrać do domu na następcę zte mf286
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Co wybrać do domu na następcę zte mf286
Witam wszystkich,
Po krótce opiszę swoją sytuację, a mianowicie mam 3,2km do nadajnika oddzielonego lasem i do wakacji przez 1,5 roku korzystałem z router-a w pokoju, lecz w końcu po przeczytaniu paru postów na niniejszym forum uznałem, że zamontuję antenę zewnętrzną. Zasięg i prędkości wzrosły z czego byłem zadowolony, gdyż było to rzędu 40Mb/s down i 15 Mb/s up. Niestety ostatnio były mrozy i router zaczął niestabilnie pracować, tzn. rozłączać się zawieszać (niby połączony z internetem, lecz brak połączenia), co znacząco utrudniało mi korzystanie z niego. Próbowałem już wł/wył. i resetowania, lecz bez skutku. Zniosłem router już do pokoju, lecz obecnie prędkości transferu są znacznie gorsze nawet od tego co kiedyś miałem, tzn. max 8Mb/s down i 3Mb/s up.
Dlatego też zacząłem rozglądać się za router-em, lec znie wiem co wybrać, bo teraz są router-y z cat.19 jak Huawei 4GRouter 3 Primo, czyli B818, który z tego co czytam w wątku o nim nawet dobrze się sprawuje, lecz muszę wziąć pod uwagę, że nie jest przeznaczony do pracy w warunkach ujemnych (widzę, że niektórzy podają te -10*C, które jest z tego co znalazłem temp. przechowywania, a nie użytkowania), więc tylko do pokoju i czy to coś w mojej sytuacji da, że będzie mógł uzyskać lepsze parametry niż mój obecny jak był sprawny, tzn. 25Mb/s down i 10Mb/s up w pokoju?
A może rozejrzeć się za modelami, które są przeznaczone do pracy w niższej temp. jak TELTONIKA RUT 955, który niestety ma cat.4 niestety, lecz za to będę mógł go zastosować na strychu do zewnętrznej anteny?
Czy ktoś może mi doradzić, bo mam ciężki orzech do zgryzienia?
A może jakiś inny model wziąć pod uwagę?
Z góry dzięki za pomoc!
Po krótce opiszę swoją sytuację, a mianowicie mam 3,2km do nadajnika oddzielonego lasem i do wakacji przez 1,5 roku korzystałem z router-a w pokoju, lecz w końcu po przeczytaniu paru postów na niniejszym forum uznałem, że zamontuję antenę zewnętrzną. Zasięg i prędkości wzrosły z czego byłem zadowolony, gdyż było to rzędu 40Mb/s down i 15 Mb/s up. Niestety ostatnio były mrozy i router zaczął niestabilnie pracować, tzn. rozłączać się zawieszać (niby połączony z internetem, lecz brak połączenia), co znacząco utrudniało mi korzystanie z niego. Próbowałem już wł/wył. i resetowania, lecz bez skutku. Zniosłem router już do pokoju, lecz obecnie prędkości transferu są znacznie gorsze nawet od tego co kiedyś miałem, tzn. max 8Mb/s down i 3Mb/s up.
Dlatego też zacząłem rozglądać się za router-em, lec znie wiem co wybrać, bo teraz są router-y z cat.19 jak Huawei 4GRouter 3 Primo, czyli B818, który z tego co czytam w wątku o nim nawet dobrze się sprawuje, lecz muszę wziąć pod uwagę, że nie jest przeznaczony do pracy w warunkach ujemnych (widzę, że niektórzy podają te -10*C, które jest z tego co znalazłem temp. przechowywania, a nie użytkowania), więc tylko do pokoju i czy to coś w mojej sytuacji da, że będzie mógł uzyskać lepsze parametry niż mój obecny jak był sprawny, tzn. 25Mb/s down i 10Mb/s up w pokoju?
A może rozejrzeć się za modelami, które są przeznaczone do pracy w niższej temp. jak TELTONIKA RUT 955, który niestety ma cat.4 niestety, lecz za to będę mógł go zastosować na strychu do zewnętrznej anteny?
Czy ktoś może mi doradzić, bo mam ciężki orzech do zgryzienia?
A może jakiś inny model wziąć pod uwagę?
Z góry dzięki za pomoc!
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Co wybrać do domu na następcę zte mf286
Jeżeli na strychu jest sucho to praktycznie każdy router będzie pracował poprawnie, jak bardzo się boisz to wstaw go do kartonu albo styropianowego pudełka, sam się ogrzeje.
Nie pomagam na PW!
-
W miarę sucho, więc mogę tak z styropianem spróbować z nowym routerem.
Co nie zmienia faktu, że zte mf286 coś mi się uszkodził w te mrozy.
W skrócie polecasz w takim razie Huawei B818?
Co nie zmienia faktu, że zte mf286 coś mi się uszkodził w te mrozy.
W skrócie polecasz w takim razie Huawei B818?
Na strychu nie powinieneś mieć ujemnych temperatur, więc router powinien sobie tam spokojnie pracować. Ale, jeśli masz tam wahania poniżej zera, to problemem może być kondensacja, choć przy urządzeniu pracującym non-stop nie powinno się nic zdrożnego w jego środku stać - jest cały czas wygrzewany elektroniką. Natomiast zasilacze potrafią nie do końca lubić takie niskie temperatury. Wysokie zresztą też.
Ja bym się bardziej bał wysokich temperatur w lato, gdzie na strychach bywa faktycznie upalnie, a tego żadna elektronika nie lubi. Tak więc, jeśli wsadzisz router w pudełko, skrzynkę, szafkę czy coś innego pamiętaj o wentylacji i upałach w lato.
Przy antenach zewnętrznych masz możliwość uszkodzenia routera poprzez wyładowania elektryczne, choć na szczęście zdarza się to sporadycznie. Jedyne pewne zabezpieczenie na okoliczność burzy - odłączenie anten od routera, co akurat w przypadku B818 jest bardzo szybkie.
Ja bym się bardziej bał wysokich temperatur w lato, gdzie na strychach bywa faktycznie upalnie, a tego żadna elektronika nie lubi. Tak więc, jeśli wsadzisz router w pudełko, skrzynkę, szafkę czy coś innego pamiętaj o wentylacji i upałach w lato.
Przy antenach zewnętrznych masz możliwość uszkodzenia routera poprzez wyładowania elektryczne, choć na szczęście zdarza się to sporadycznie. Jedyne pewne zabezpieczenie na okoliczność burzy - odłączenie anten od routera, co akurat w przypadku B818 jest bardzo szybkie.
-
Na strychu mam ujemne temperatury, natomiast w upały jakie mieliśmy pracował bez problemu. Obecnie zniosłem do pokoju i pracuje obecnie stabilnie bez różnych niespodzianek co chwilę, lecz niestety pogorszyły mu się prędkości pobierania i wysyłania.
Rozmyślam, czy po prostu nie kupić nowszego routera z cat.19. Czy taki router z cat.19 w porównaniu do cat.6 będzie mógł przy zakresie rzędu 96-102dBm wykazać przewagę? W zasięgu powinienem mieć częstotliwości 900, 1800, 2100 i 2600 MHz LTE.
Rozmyślam, czy po prostu nie kupić nowszego routera z cat.19. Czy taki router z cat.19 w porównaniu do cat.6 będzie mógł przy zakresie rzędu 96-102dBm wykazać przewagę? W zasięgu powinienem mieć częstotliwości 900, 1800, 2100 i 2600 MHz LTE.
- wojteks
- *** Administrator ***
To jakby normalne, więcej użytkowników=mniej dla pojedynczego użytkownika, lepiej już było i nie wróci.Nerka pisze:lecz niestety pogorszyły mu się prędkości pobierania i wysyłania.
Sprawdź czy masz w zasięgu, jak masz o sensownym poziome sygnału to agregacja pomoże.Nerka pisze:W zasięgu powinienem mieć częstotliwości 900, 1800, 2100 i 2600 MHz LTE.
Nie pomagam na PW!
Widać masz gorsze sygnały na dole niż na strychu, co odbija się na prędkościach. Czasami tak jest, że sprzęt "rozsypuje" się przy niskich temperaturach - np. tory RF i demodulatorów tracą parametry.Nerka pisze:Obecnie zniosłem do pokoju i pracuje obecnie stabilnie bez różnych niespodzianek co chwilę, lecz niestety pogorszyły mu się prędkości pobierania i wysyłania.
To różne kwestie.Nerka pisze:Rozmyślam, czy po prostu nie kupić nowszego routera z cat.19. Czy taki router z cat.19 w porównaniu do cat.6 będzie mógł przy zakresie rzędu 96-102dBm wykazać przewagę? W zasięgu powinienem mieć częstotliwości 900, 1800, 2100 i 2600 MHz LTE.
Od poziomów sygnału, a dokładniej pisząc, SINR i RSRQ, zależą osiągane prędkości na poszczególnych pasmach. Lepsze parametry - większe prędkości.
O parametrach sygnału decydują też parametry routera w części RF - może być tak, że dwa różne urządzenia będą miały różne czułości RF, w konsekwencji różne SINR, a więc i różne prędkości. Tylko, że zwykły użytkownik nie ma na to żadnego wpływu i nie ma jak tego sprawdzić. Ale no stress - większość urządzeń ma podobne czułości więc i prędkości na poszczególnych bandach mogą być porównywalne.
Więc patrząc od tej strony różnic może nie być.
Natomiast różnice, i to znaczące, mogą się pojawić przy ilości agregowanych pasm. Zakładając, że masz trzy takie same prędkości max na np 1800/2100/2600 to łatwo policzyć, że przy 2CA będziesz miał 66% prędkości jak dla 3CA+.
Do tego dochodzi większa elastyczność i komfort użytkowania przy trzech pasmach na wypadek osłabiania się któregoś z pasm. Przy 2CA trzeba samemu kombinować i być cały czas czujnym, przy 3CA+ modem sam sobie chodził będzie w AUTO.
Tak więc moim zdaniem warto mieć jak najwięcej pasm w CA, choć za ten komfort trzeba dodatkowo zapłacić.