Dziwny problem Pomocy!!!

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
widmofpcs
Początkujący użytkownik forum

Dziwny problem Pomocy!!!

Post autor: widmofpcs »

Mam duuzy problem. Dziewczyna poprosila mnie zebym zrobił na jej kompie formata i zainstalowal jej Xpeka od nowa.Niestety nie pomyślałem wczesniej i nie spisałem jej konfiguracji interenetu (w ustawieniach/własciwosci TCP/IP jej adres IP,Bramka domyślna i serwery DNS)Niestety nigdzie nie miała tego zapisanego. I niesttey nie wiem jak teraz skonfigurowac jej komputer.Napisze jak wygląda jej siec w domu(z tego co udalo mi sie zauważyć:
Ma komputer(taki glowny) do ktorego dochodzi internet z kablowki,i z tego kompa idzie dalej kabel do rutera na pozostałe komputery. Jednak OD tego routera odchodzi kolejny Kabel na Router z funkcja Wifi do ktorego tylko ona jest podlaczona (jest to Router Linksys WRT 54GL)
Niesttey po wpisywaniu do przeglodarki tego glownego komputera adresu 192.168.1.1 i podobnych adresow nie laczy sie z routerem.
Komputery ine w jje domu podlaczone kablem do tego pierwszego adresu maja adresy w stylu 192.168.0.1...
Znalazłem jakas kartke tylko z Mac-klonem (nie wiem co to jest) serwerem DHCP,jest tam zapisany tez adres:
10,3,205,148
255,255,248,0
10,3,200,1
i serwery DNS. Jednek po wpisaniu ich do jej ustawien nic nie rusza:(Tzn jej komputer znajduje sieć,ale nie odbiera od niej danych:(
1.Mam pytanie czy da sie jakos znaleźć jej stare dane (Ip,bramka domyslna itp??)
2.Jak połaczyć sie ew z tym serwerem Wifi zeby skonfigurowac go jakos??
3.A jeśli zresetuje jej ten router Wifi bede mogł do niego wejsc z tego komputera głownego wpisujac adres 192.168.1.1 ??
BARDZO PROSZE O POMOC!!!
Jeśli sie okaze ze trzeba cała siec od nowa stawiac to mam przechlapane:Pjej rodzice sa uczuleni na punkcie komputerów:P plizzzz
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Dziwny problem Pomocy!!!

Post autor: zDaleKi »

widmofpcs pisze:z tego kompa idzie dalej kabel do rutera na pozostałe komputery. Jednak OD tego routera odchodzi kolejny Kabel na Router z funkcja Wifi do ktorego tylko ona jest podlaczona (jest to Router Linksys WRT 54GL)
Czyli teraz masz tak:
Kablówka----komp(którego chcesz ustawić?)----switch/router---router/Acces Point

Strasznie ta konfiguracja jest zamieszana? Po co w tym układzie jest switch/router?
Wszystko możesz zrobić przecież na tym WRT54GL. ja bym to połączył tak:
Kablówka---WRT---pozostałe kompy poprzez kabel lub WiFi.

Co do Twojego problemu, czy jak ustawisz w tym kompie który nie działa DHCP, to nie dostaje żadnego adresu, bo może właśnie DHCP przydziela adresy w tej sieci? Chociaż jak pisałem troszkę ta konfiguracja jest dziwna i dobrze byłoby, gdybyś "narysował" tak jak ja powyżej jak to jest podłączone.

[ Dodano: 2008-01-05, 11:43 ]
widmofpcs pisze:jest tam zapisany tez adres:
10,3,205,148
A nie jest to właśnie adres przyznawany przez operatora kablowego?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

widmofpcs pisze:Niesttey po wpisywaniu do przeglodarki tego glownego komputera adresu 192.168.1.1 i podobnych adresow nie laczy sie z routerem.
z głównego komputera nie wejdziesz na wrt54 bo po drodze jest jeszcze jeden router (a może to tylko switch?)
widmofpcs pisze:2.Jak połaczyć sie ew z tym serwerem Wifi zeby skonfigurowac go jakos??
podłączyć laptopa/komputer kablem do gniazdka LAN wrt54 w trybie dhcp (powinien przyznać jakiś adres) zobaczyć jaki to adres (sieć w tym momencie powinna działać).
Pozostaje problem zalogowania sie do wrt (user i hasło), czy WiFi jest szyfrowane (WEP/WPA)?
widmofpcs pisze:3.A jeśli zresetuje jej ten router Wifi bede mogł do niego wejsc z tego komputera głownego wpisujac adres 192.168.1.1 ??
Nie, patrz wyżej
Nie pomagam na PW!
widmofpcs

Zapomniałem Dodać ze nie jestem szpecem w dziedzinie łacz komputerowych :P
Bliski Tez wydaje mi sie to dziwne skoro wg mnie wszystkie komputery moglby byc podłaczone pod jeden router. No ale to nie moja sprawa i nie mieszam sie w To.Jest jak jest:P
Podlaczenie z tego co udalo mi sie zauważyc wygłada tak:

[Kabelówka----Komputer jej mamy:P(dziewczyna mowi ze musi byc uruchomiony zeby byl internet wiec wnioskuje ze tak to wyglada)----router(albo switch/moze tak byc bo on schowany tak dziwnie jest)-------router Linksys z Wifi----- Laptop dziewczyny ktorego chce ustawic zeby otrzymywal dane(Wifi)]

Mam pytanko tylko co to jest ten tryb DHCP??

1.Czyli mam podlaczyc sie jej laptopem do tego routera linksys tak?? I co dalej zrobic??W pudełku po routerze WRT była kartka z User"Admin i haslem: AdminAdmin wiec pewnie to by bylo to...
Tak prosciej. Po podłaczeniu sie kablem do tego routera jak sprawdzic ustawienia na ktore moge sie polączyc przez radio?? (nie wiem czy jest szyfrowane to radio:( )

Dzieki chlopaki w ogole za szybką odpowieź!!!!!!!!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

widmofpcs pisze:Mam pytanko tylko co to jest ten tryb DHCP??
w laptopie we właściwościach sieci zaznacz pobieranie adresu IP automatycznie (po kablu), jak przyzna IP to zobacz jaki jest adres bramy i z przeglądarki www wpisz http://x.x.x.x (x.x.x.x to adres bramy)
user i hasło pewnie jest dobre
dalej jak sie podłączysz to zakładka wireless poszukaj w FAQ jak ten router się konfiguruje
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

widmofpcs, masz cos takiego:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=57773#57773
no i przekonaj swoja kolezanke, ze jeden router (ten linksys) sprawdzi sie znacznie lepiej niz taka zamota
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

widmofpcs pisze:[Kabelówka----Komputer jej mamy:P(dziewczyna mowi ze musi byc uruchomiony zeby byl internet
Bo zapewne nikt nie wie, że można na routerze sklonoać MACa z kompa i też będzie chodziło. :ok:
Zobacz jak to np. jest w tutorialu Jo_gurta, wyżej masz link :)

Wtedy będzie:
Kablówka---WRT---pozostałe kompy poprzez kabel lub WiFi

I komp "mamy" nie będzie musiał być włączony cały czas.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
widmofpcs

Tez mi sie wydaje ze ten Linksys by wystarczył.Ale ja juz nie bede w to ingerowal:P chce tylko zrobic tak zeby jej komp działał:P Teraz musze czekac na okazje az bede mogł sie tam dostac :D Dzieki wielkie za pomoc. Mam nadzieje ze sie uda!!! Pozdrawiam!!!
ODPOWIEDZ