Jaki dostawca i sprzęt w mojej lokalizacji?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Yazgool
Początkujący użytkownik forum

Jaki dostawca i sprzęt w mojej lokalizacji?

Post autor: Yazgool »

Witam.
Muszę przeporowadzić się na kilka miesięcy na wieś, gdzie niestety jedyną opcją to LTE.
Przyznam, że nie mam pojęcia ani jaki operator ani jaki sprzęt będzie się spisywał najlepiej, więc prosiłbym o doradzenie co wybrać.

Lokalizacja to wieś Jańczyn w gminie Białośliwie 53.12100209498375, 17.14557146874273

Najbliżej znajduje się nadajnik Play około 1,5 km, kolejny to zbiorczy Orange, Plus, T-Mobile około 2,5km, kolejny T-Mobile i Orange oddalony o około 4,5 km. Kiedy ostatni raz byłem w tej wsi, zmierzyłem prędkości przesyłu danych, najelpeiej wypadł orange dając 25Mbps wewnątrz budynku, Plus i T-Mobile oscylował w granicach 10Mbps a play traginznie bo poniżej 500kbps, dodam jednak, że testy były robione przy użyciu zagranicznej karty sim więc może roaming mógł mieć wpływ na prędkości.

Niestety nie jestem w stanie tam pojechać by dokonać lepszych pomiarów, a od 1wszego lutego będę musiał pracować z tego miejsca, dlatego otrzebuję dobrego, stabinego łącza, które pozwoli na prowadzenie wideo konferenci itp. Internet w tym miejscu będę potrzebował przez 6 do 8 miesięcy, więc nie chcę wiązać się umową na rok lub dwa.

Znalazłem ofertę Orange, dającą 250GB za 69.99 zł z możliwością anulowania w każdym momencie.

Czy ktoś mógłby mi doradzić w kwestii sprzętu i w miarę możliwości dostawcy?
Bardzo dziękuję
ODPOWIEDZ