Antena - czy warto?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
SQ2ODE Mariusz
Początkujący użytkownik forum

Antena - czy warto?

Post autor: SQ2ODE Mariusz »

Witam.
Chciałbym poradzić się w sprawie kupna anteny.
Przetestowałem sieć Play i Plus.
Najlepszy okazał się Play.
Najbliższy BTS ok 600m i z widzialnością masztu.
Sprzęt to Huawei B818 stoi w domu na parapecie.
Załączyłem speed test aby trochę protestował obecny stan.
Ten bts jest pierwszym w linii a bts, którego pobiera sygnał to w Świeciu ok 7km. Maszt także widzę bezpośrednio z domu bez jakichkolwiek przeszkód.
I teraz pytanie czy warto próbować kupić i skierować antenę na ten bts w Świeciu z którego bierzemy początek?
Czy to polepszy szybkość internetu?
Jeśli tak to jaką antenę wybrać?
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
VAHANARA

Re: Antena - czy warto?

Post autor: VAHANARA »

SQ2ODE Mariusz pisze:Sprzęt to Huawei B818 stoi w domu na parapecie.

...z którego pobiera sygnał to w Świeciu ok 7km.
Jesteś tego pewien?

Bo poziom sygnału i SINR z tego routera na parapecie masz właśnie taki, jakby odbiór był z masztu oddalonego o kilkaset metrów.

I jeśli już, to nie rób pomiarów na Auto, tylko dla poszczególnych pasm osobno.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A gdzie on napisał ze korzysta z BTS-a w Świeciu? Korzysta z Chełmna-Polna8 która to stacja ma dosył radiolinią 1107Mb/s z BTS-a węzłowego w Świeciu , oddalonego o 7km , to 5GR na światłowodzie. Chce anteną kierunkową wymusić ten ze Świecia. Można spróbować z anteną kierunkową Dual LTE1800-2600MHz, skoro jest widoczność tego masztu .
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jak jest blisko inny BTS to antena nie pomoże raczej.
Nie pomagam na PW!
SQ2ODE Mariusz

Ok Panowie te moje pobliskie btsy chcę pominąć i sięgnąć po ten węzłowy BTS w Świeciu jak napisał "matek451".
I tu było pytanie właśnie czy przy takiej odległości to zadziała a jeśli tak to jaka antena. Gdzieś tam czytałem, że najlepszą była by paraboliczna ale ponoć jest trudna w ustawieniu
Np taka

http://www.signaflex.pl/antena-paraboli ... g-lte.html

Nie wiem jakie jeszcze ewentualnie inne tak by pokonać te 7 km
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Jaki jest kąt między tymi stacjami bazowymi? Jeżeli mały to żadna antena nie pominie bliższych stacji.
Nie pomagam na PW!
SQ2ODE Mariusz

Tak ok 90 stopni
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

To Chełmno moim zdaniem jest zbyt blisko, nie masz wielkiego wyboru, kup antenę, zamontuj i jak nie będzie działać to ją zwróć.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Użyj sprzętu na którym możesz wymusić konkretny BTS

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
VAHANARA

Dobry kąt, ale wszystko i tak zależy od warunków odbiorczych, w tym stosunku mocy obu stacji. Nie ma możliwości powiedzieć z góry, czy się uda. NA standardowych antena (panel / log) może być kłopot. Dużo większa szansa na paraboli / offsecie.

A największa szansa to raczej przy użyciu routera z wymuszeniem konkretnego BTS-a / komórki.

Jak byś próbował, trzeba sprawdzić zarówno kierunek na wprost BTS-a, jak i przy odkręcaniu anteny w obie strony, do kilkudziesięciu stopni. Dodatkowo, dobrze robi czasami taki montaż anteny, kiedy jest ona osłonięta od stacji bliskiej - czyli na odpowiedniej ścianie domu. Choć tu z kolei mogą się pojawić sygnały odbite.

To tylko wskazówki, jeśli nie będzie wychodziło, trzeba kombinować i sprawdzać wszelkie opcje, nawet te nieprawdopodobne...
SQ2ODE Mariusz

Witam
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Już troszkę więcej informacji w tym temacie wiem.
Jeszcze jedno pytanie o konkretną antenę do wybrania

https://www.dipol.com.pl/antena_atk-log ... 044_10.htm

lub tę

https://new-electric.pl/1282-komplet-an ... results=16

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Tych z Dipola potrzebujesz 2 sztuki to drugie to drugie to w zasadzie elektrośmieć o absurdalnym zysku z nieznanym kablem.

Weź pod uwagę że anteny logarytmiczne ze względu na konstrukcję mają znacznie mniejszy zysk niż anteny dedykowane na wąskie pasmo czy często wykonane w innej technologii (np. panelowe).
Nie pomagam na PW!
SQ2ODE Mariusz

wojteks pisze:Tych z Dipola potrzebujesz 2 sztuki to drugie to drugie to w zasadzie elektrośmieć o absurdalnym zysku z nieznanym kablem.

Weź pod uwagę że anteny logarytmiczne ze względu na konstrukcję mają znacznie mniejszy zysk niż anteny dedykowane na wąskie pasmo czy często wykonane w innej technologii (np. panelowe).
Oki dzięki
Też słyszałem, że ta druga to tylko ładny napis dB no ale, że jestem świeżak w temacie i pewnie gdybym nie poczytał trochę tu na forum to już bym ją wziął.
Ta z Dipola ma rzeczywiście 9dB i to jest mało.
A czy tu w moim przypadku zestawieniu łączności na 7km mógłbym użyć jeszcze innego typu anteny np. tej panelowej?
Taki typ anten ma rzeczywiście duży zysk a przynajmniej tak piszą. Tylko czy ona sur nadaje na takie połączenie?
Proszę o jeszcze konkretniejsze podpowiedzi z konkretnymi modelami
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Świeżak a SQ w nicku znikąd się wzięło? Antena to antena a czy jest dla 3.5Mhz czy dla 144MHz, 436MHz albo 2.4GHz to tylko fizyka i kwestia wymiarów oraz konstrukcji (yagi-uda czy tam inne mikropaskowe itp.)

Na 7km żeby uniknąć sygnału z bliska i z boku to w zasadzie tylko offset albo parabola i to też może nie działać. Nie sprawdzisz nie dowiesz się.
Nie pomagam na PW!
VAHANARA

SQ2ODE Mariusz pisze:Też słyszałem, że ta druga to tylko ładny napis dB no ale, że jestem świeżak w temacie i pewnie gdybym nie poczytał trochę tu na forum to już bym ją wziął.
Jak wiele innych anten ma powypisywane marketingowe głupoty, żeby łatwiej łowić klientów. Ale z opakowanych logów na rynku warta uwagi. Ma zyski w okolicach 10...11,5dBi (więc 2x11.5dBi = 23dBi ;))

Ta druga dipolowska ma średnio jakieś 8.5dBi więc trochę słabsza jest. Lepsza jest któraś z ich TransDat - 10/10 czy 10/7.5 albo ATK-504 z Telkobu. Ale to też nie tak do końca...
SQ2ODE Mariusz pisze:A czy tu w moim przypadku zestawieniu łączności na 7km mógłbym użyć jeszcze innego typu anteny np. tej panelowej?
Nie łudź się, że panelowe mają dużo większe rzeczywiste zyski... realne różnice to pojedyncze dB różnicy - ale, co kto lubi.
SQ2ODE Mariusz pisze:Taki typ anten ma rzeczywiście duży zysk a przynajmniej tak piszą.
Dual z Cybertecha czy 14HZ z Yagi. Ale nie łudź się, że zobaczysz te 17 czy 14 dBi...

Przy 7km sygnały mogą być słabe i możliwe, że sensowne rozwiąanie to parabola / offset lub CPE z parabolą byłyby pożądane. Zalezy, jakie tam są sygnały i ile można wyciągnąć z BTS-a.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

VAHANARA pisze: Ma zyski w okolicach 10...11,5dBi (więc 2x11.5dBi = 23dBi ;))
Idąc dalej 23dBi x 4 (bo 4 pasma LTE mamy) to 92dBi :rotfl: i już mamy cudowną antenę dla każdego, żaden offset tego nie przebije :rotfl:
Nie pomagam na PW!
SQ2ODE Mariusz

Witam
Dzięki za koleją porcję wiadomości.
Czyli poszukiwania kierować bardziej w parabolicznej / offset.
Jak przeglądam oferty paraboli to tylko znajduję promienniki na 900 1800 i 2100 z czego tylko 1800 jest LTE.
Nie ma pasma 2600. Jak to się ma?
Da się z tego wycisnąć dobry sygnał jeśli jest tylko jedno pasmo 1800 LTE reszta nie i brak 2600?
Oczywiście proszę o sprostowanie jeśli mój tok myślenia jest nie właściwy
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Na promienniku do offsetu trudno zbudować antenę szerokopasmową. Fizyki nie da się oszukać.

Pasmo to pasmo, jaka technologia na nim działa większego/żadnego znaczenia nie ma. Przez analogię FM/AM/SSB/CW czy tam sstv albo co do dziś wymyślono może działać w tym samym paśmie (zgodnie z podziałem pasma na konkretne technologie).
Nie pomagam na PW!
VAHANARA

SQ2ODE Mariusz pisze:Jak przeglądam oferty paraboli to tylko znajduję promienniki na 900 1800 i 2100 z czego tylko 1800 jest LTE.
Nie ma pasma 2600. Jak to się ma?
A no nie ma, trzeba ściągać z zagranicy.
SQ2ODE Mariusz pisze:Da się z tego wycisnąć dobry sygnał jeśli jest tylko jedno pasmo 1800 LTE reszta nie i brak 2600?
To pytanie do wróżbity Macieja... B818 coś na 2600 pokazuje?
SQ2ODE Mariusz

VAHANARA pisze: To pytanie do wróżbity Macieja... B818 coś na 2600 pokazuje?
Hej
Test ok 23
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Moim zdaniem takiego sygnału żadną anteną nie pokonasz żeby łączyć się z czymś oddalonym o 7km nawet jeżeli jest prostopadle.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ