Antena - czy warto?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena - czy warto?
Witam.
Chciałbym poradzić się w sprawie kupna anteny.
Przetestowałem sieć Play i Plus.
Najlepszy okazał się Play.
Najbliższy BTS ok 600m i z widzialnością masztu.
Sprzęt to Huawei B818 stoi w domu na parapecie.
Załączyłem speed test aby trochę protestował obecny stan.
Ten bts jest pierwszym w linii a bts, którego pobiera sygnał to w Świeciu ok 7km. Maszt także widzę bezpośrednio z domu bez jakichkolwiek przeszkód.
I teraz pytanie czy warto próbować kupić i skierować antenę na ten bts w Świeciu z którego bierzemy początek?
Czy to polepszy szybkość internetu?
Jeśli tak to jaką antenę wybrać?
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
Chciałbym poradzić się w sprawie kupna anteny.
Przetestowałem sieć Play i Plus.
Najlepszy okazał się Play.
Najbliższy BTS ok 600m i z widzialnością masztu.
Sprzęt to Huawei B818 stoi w domu na parapecie.
Załączyłem speed test aby trochę protestował obecny stan.
Ten bts jest pierwszym w linii a bts, którego pobiera sygnał to w Świeciu ok 7km. Maszt także widzę bezpośrednio z domu bez jakichkolwiek przeszkód.
I teraz pytanie czy warto próbować kupić i skierować antenę na ten bts w Świeciu z którego bierzemy początek?
Czy to polepszy szybkość internetu?
Jeśli tak to jaką antenę wybrać?
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
Re: Antena - czy warto?
Jesteś tego pewien?SQ2ODE Mariusz pisze:Sprzęt to Huawei B818 stoi w domu na parapecie.
...z którego pobiera sygnał to w Świeciu ok 7km.
Bo poziom sygnału i SINR z tego routera na parapecie masz właśnie taki, jakby odbiór był z masztu oddalonego o kilkaset metrów.
I jeśli już, to nie rób pomiarów na Auto, tylko dla poszczególnych pasm osobno.
-
- Guru bezprzewodowy
A gdzie on napisał ze korzysta z BTS-a w Świeciu? Korzysta z Chełmna-Polna8 która to stacja ma dosył radiolinią 1107Mb/s z BTS-a węzłowego w Świeciu , oddalonego o 7km , to 5GR na światłowodzie. Chce anteną kierunkową wymusić ten ze Świecia. Można spróbować z anteną kierunkową Dual LTE1800-2600MHz, skoro jest widoczność tego masztu .
- wojteks
- *** Administrator ***
-
Ok Panowie te moje pobliskie btsy chcę pominąć i sięgnąć po ten węzłowy BTS w Świeciu jak napisał "matek451".
I tu było pytanie właśnie czy przy takiej odległości to zadziała a jeśli tak to jaka antena. Gdzieś tam czytałem, że najlepszą była by paraboliczna ale ponoć jest trudna w ustawieniu
Np taka
http://www.signaflex.pl/antena-paraboli ... g-lte.html
Nie wiem jakie jeszcze ewentualnie inne tak by pokonać te 7 km
Pozdrawiam
I tu było pytanie właśnie czy przy takiej odległości to zadziała a jeśli tak to jaka antena. Gdzieś tam czytałem, że najlepszą była by paraboliczna ale ponoć jest trudna w ustawieniu
Np taka
http://www.signaflex.pl/antena-paraboli ... g-lte.html
Nie wiem jakie jeszcze ewentualnie inne tak by pokonać te 7 km
Pozdrawiam
- wojteks
- *** Administrator ***
Jaki jest kąt między tymi stacjami bazowymi? Jeżeli mały to żadna antena nie pominie bliższych stacji.
Nie pomagam na PW!
-
Tak ok 90 stopni
- wojteks
- *** Administrator ***
To Chełmno moim zdaniem jest zbyt blisko, nie masz wielkiego wyboru, kup antenę, zamontuj i jak nie będzie działać to ją zwróć.
Nie pomagam na PW!
- onken
- ** Moderator **
Użyj sprzętu na którym możesz wymusić konkretny BTS
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Dobry kąt, ale wszystko i tak zależy od warunków odbiorczych, w tym stosunku mocy obu stacji. Nie ma możliwości powiedzieć z góry, czy się uda. NA standardowych antena (panel / log) może być kłopot. Dużo większa szansa na paraboli / offsecie.
A największa szansa to raczej przy użyciu routera z wymuszeniem konkretnego BTS-a / komórki.
Jak byś próbował, trzeba sprawdzić zarówno kierunek na wprost BTS-a, jak i przy odkręcaniu anteny w obie strony, do kilkudziesięciu stopni. Dodatkowo, dobrze robi czasami taki montaż anteny, kiedy jest ona osłonięta od stacji bliskiej - czyli na odpowiedniej ścianie domu. Choć tu z kolei mogą się pojawić sygnały odbite.
To tylko wskazówki, jeśli nie będzie wychodziło, trzeba kombinować i sprawdzać wszelkie opcje, nawet te nieprawdopodobne...
A największa szansa to raczej przy użyciu routera z wymuszeniem konkretnego BTS-a / komórki.
Jak byś próbował, trzeba sprawdzić zarówno kierunek na wprost BTS-a, jak i przy odkręcaniu anteny w obie strony, do kilkudziesięciu stopni. Dodatkowo, dobrze robi czasami taki montaż anteny, kiedy jest ona osłonięta od stacji bliskiej - czyli na odpowiedniej ścianie domu. Choć tu z kolei mogą się pojawić sygnały odbite.
To tylko wskazówki, jeśli nie będzie wychodziło, trzeba kombinować i sprawdzać wszelkie opcje, nawet te nieprawdopodobne...
-
Witam
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Już troszkę więcej informacji w tym temacie wiem.
Jeszcze jedno pytanie o konkretną antenę do wybrania
https://www.dipol.com.pl/antena_atk-log ... 044_10.htm
lub tę
https://new-electric.pl/1282-komplet-an ... results=16
Pozdrawiam
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Już troszkę więcej informacji w tym temacie wiem.
Jeszcze jedno pytanie o konkretną antenę do wybrania
https://www.dipol.com.pl/antena_atk-log ... 044_10.htm
lub tę
https://new-electric.pl/1282-komplet-an ... results=16
Pozdrawiam
- wojteks
- *** Administrator ***
Tych z Dipola potrzebujesz 2 sztuki to drugie to drugie to w zasadzie elektrośmieć o absurdalnym zysku z nieznanym kablem.
Weź pod uwagę że anteny logarytmiczne ze względu na konstrukcję mają znacznie mniejszy zysk niż anteny dedykowane na wąskie pasmo czy często wykonane w innej technologii (np. panelowe).
Weź pod uwagę że anteny logarytmiczne ze względu na konstrukcję mają znacznie mniejszy zysk niż anteny dedykowane na wąskie pasmo czy często wykonane w innej technologii (np. panelowe).
Nie pomagam na PW!
-
Oki dziękiwojteks pisze:Tych z Dipola potrzebujesz 2 sztuki to drugie to drugie to w zasadzie elektrośmieć o absurdalnym zysku z nieznanym kablem.
Też słyszałem, że ta druga to tylko ładny napis dB no ale, że jestem świeżak w temacie i pewnie gdybym nie poczytał trochę tu na forum to już bym ją wziął.
Ta z Dipola ma rzeczywiście 9dB i to jest mało.
A czy tu w moim przypadku zestawieniu łączności na 7km mógłbym użyć jeszcze innego typu anteny np. tej panelowej?
Taki typ anten ma rzeczywiście duży zysk a przynajmniej tak piszą. Tylko czy ona sur nadaje na takie połączenie?
Proszę o jeszcze konkretniejsze podpowiedzi z konkretnymi modelami
Pozdrawiam
- wojteks
- *** Administrator ***
Świeżak a SQ w nicku znikąd się wzięło? Antena to antena a czy jest dla 3.5Mhz czy dla 144MHz, 436MHz albo 2.4GHz to tylko fizyka i kwestia wymiarów oraz konstrukcji (yagi-uda czy tam inne mikropaskowe itp.)
Na 7km żeby uniknąć sygnału z bliska i z boku to w zasadzie tylko offset albo parabola i to też może nie działać. Nie sprawdzisz nie dowiesz się.
Na 7km żeby uniknąć sygnału z bliska i z boku to w zasadzie tylko offset albo parabola i to też może nie działać. Nie sprawdzisz nie dowiesz się.
Nie pomagam na PW!
Jak wiele innych anten ma powypisywane marketingowe głupoty, żeby łatwiej łowić klientów. Ale z opakowanych logów na rynku warta uwagi. Ma zyski w okolicach 10...11,5dBi (więc 2x11.5dBi = 23dBiSQ2ODE Mariusz pisze:Też słyszałem, że ta druga to tylko ładny napis dB no ale, że jestem świeżak w temacie i pewnie gdybym nie poczytał trochę tu na forum to już bym ją wziął.

Ta druga dipolowska ma średnio jakieś 8.5dBi więc trochę słabsza jest. Lepsza jest któraś z ich TransDat - 10/10 czy 10/7.5 albo ATK-504 z Telkobu. Ale to też nie tak do końca...
Nie łudź się, że panelowe mają dużo większe rzeczywiste zyski... realne różnice to pojedyncze dB różnicy - ale, co kto lubi.SQ2ODE Mariusz pisze:A czy tu w moim przypadku zestawieniu łączności na 7km mógłbym użyć jeszcze innego typu anteny np. tej panelowej?
Dual z Cybertecha czy 14HZ z Yagi. Ale nie łudź się, że zobaczysz te 17 czy 14 dBi...SQ2ODE Mariusz pisze:Taki typ anten ma rzeczywiście duży zysk a przynajmniej tak piszą.
Przy 7km sygnały mogą być słabe i możliwe, że sensowne rozwiąanie to parabola / offset lub CPE z parabolą byłyby pożądane. Zalezy, jakie tam są sygnały i ile można wyciągnąć z BTS-a.
- wojteks
- *** Administrator ***
Idąc dalej 23dBi x 4 (bo 4 pasma LTE mamy) to 92dBiVAHANARA pisze: Ma zyski w okolicach 10...11,5dBi (więc 2x11.5dBi = 23dBi)

Nie pomagam na PW!
-
Witam
Dzięki za koleją porcję wiadomości.
Czyli poszukiwania kierować bardziej w parabolicznej / offset.
Jak przeglądam oferty paraboli to tylko znajduję promienniki na 900 1800 i 2100 z czego tylko 1800 jest LTE.
Nie ma pasma 2600. Jak to się ma?
Da się z tego wycisnąć dobry sygnał jeśli jest tylko jedno pasmo 1800 LTE reszta nie i brak 2600?
Oczywiście proszę o sprostowanie jeśli mój tok myślenia jest nie właściwy
Pozdrawiam
Dzięki za koleją porcję wiadomości.
Czyli poszukiwania kierować bardziej w parabolicznej / offset.
Jak przeglądam oferty paraboli to tylko znajduję promienniki na 900 1800 i 2100 z czego tylko 1800 jest LTE.
Da się z tego wycisnąć dobry sygnał jeśli jest tylko jedno pasmo 1800 LTE reszta nie i brak 2600?
Oczywiście proszę o sprostowanie jeśli mój tok myślenia jest nie właściwy
Pozdrawiam
- wojteks
- *** Administrator ***
Na promienniku do offsetu trudno zbudować antenę szerokopasmową. Fizyki nie da się oszukać.
Pasmo to pasmo, jaka technologia na nim działa większego/żadnego znaczenia nie ma. Przez analogię FM/AM/SSB/CW czy tam sstv albo co do dziś wymyślono może działać w tym samym paśmie (zgodnie z podziałem pasma na konkretne technologie).
Pasmo to pasmo, jaka technologia na nim działa większego/żadnego znaczenia nie ma. Przez analogię FM/AM/SSB/CW czy tam sstv albo co do dziś wymyślono może działać w tym samym paśmie (zgodnie z podziałem pasma na konkretne technologie).
Nie pomagam na PW!
A no nie ma, trzeba ściągać z zagranicy.SQ2ODE Mariusz pisze:Jak przeglądam oferty paraboli to tylko znajduję promienniki na 900 1800 i 2100 z czego tylko 1800 jest LTE.
To pytanie do wróżbity Macieja... B818 coś na 2600 pokazuje?SQ2ODE Mariusz pisze:Da się z tego wycisnąć dobry sygnał jeśli jest tylko jedno pasmo 1800 LTE reszta nie i brak 2600?
-
HejVAHANARA pisze: To pytanie do wróżbity Macieja... B818 coś na 2600 pokazuje?
Test ok 23
- wojteks
- *** Administrator ***
Moim zdaniem takiego sygnału żadną anteną nie pokonasz żeby łączyć się z czymś oddalonym o 7km nawet jeżeli jest prostopadle.
Nie pomagam na PW!