- TP-Link MR600
- ASUS 4G-AC55U
- ASUS 4G-AC53U
- HUAWEI B618
Podaje linka z lokalizacją moich BTS'ow.
https://mapabts.pl/?center=50.787242%2C ... 3871138659
Będę wdzięczny za pomoc i podpowiedzi

Moderator: Moderatorzy
To trochę sprzeczne założenia są, bo możliwości dedykowanych routerów LTE do routerów standardowych są generalnie dużo słabsze, natomiast dedykowane routery LTE mają typowo o wiele większe możliwości osiągania dużych prędkości, niedostępnych dla routerów klasycznych z dodanym modemem LTE.Asteri pisze:więc wybierając router chciał bym żeby był dobry do LTE jak i również do światłowodu który jest w późniejszym planie.
W moim przypadku nie wystarczy nawet słabiej wypadający pod względem prędkości pobierania przez LTE ASUS który ma do 150Mbs ?, co w mojej miejscowości chyba nie ma szans żebym przekroczył 150Mbs więc chyba pod tym względem jest optymalny ?VAHANARA pisze:To trochę sprzeczne założenia są, bo możliwości dedykowanych routerów LTE do routerów standardowych są generalnie dużo słabsze, natomiast dedykowane routery LTE mają typowo o wiele większe możliwości osiągania dużych prędkości, niedostępnych dla routerów klasycznych z dodanym modemem LTE.Asteri pisze:więc wybierając router chciał bym żeby był dobry do LTE jak i również do światłowodu który jest w późniejszym planie.
Więc chyba optymalna kombinacja to router LTE w trybie bridge plus standardowy router. Koszty większe, ale możliwości nieporównywalne do obu składowych. Pozostaje kwestia, co tak naprawdę potrzebne, zarówno od strony LTE, jak i funkcji routera.
Wtedy byłaby możliwość płynnego przełączenia routera z LTE na ONT.
Od strony LTE w większości przypadków wystarczający mógłby być B818 w trybie bridge z anteną zewnętrzną.
Dla bardzo słabych sygnałów LTE, CPE z anteną paraboliczną.
Światłowód nie wiem dokładnie kiedy będzie dostępny ponieważ jeszcze nie jest to potwierdzona informacja że za rok, na chwilę obecną przewody światłowodu zostały rozciągnięte do połowy wsi i mają iść z nimi dalej ale nie wiadomo kiedy. Więc chciał bym taki uniwersalny router pod osiągalne możliwości LTE w mojej lokalizacji, bo bez sensu może przepłacać za typowy router pod LTE jak nie będę w stanie wykorzystać jego możliwości.wojteks pisze:Skoro za rok ma być światłowód brałbym prosty router LTE (np. B535) a jak będzie światłowód to ten sprzedał i kupił lepszy lub używał tego który dostarczy operator.
To jest pewne info że te dwie stacje mają tylko 800/900MHz ? Ponieważ na mapie BTS'ow do której podeslalem linka wszystkie stacje pokazuje że mają 900/1800/2600MHz.matek451 pisze:Tam do Orange wystarczy B535 bo najblizsze stacje NetWork to bieda only 800/900MHz do których ratunkowo dodano LTE1800, najbliższa stacja z 4 pasmami i agregacją to Sitaniec, do niej B818. Wybór anteny też zalezny od pasm i BTS-a. A co do światłowodu to jak jeszcze nic nie robią to za rok nie ma szans, u mnie już jest z rok opóźnienia, Toya w okolicy powiesiła światłowody i od lutego nic się nie dzieje.
Jaki program polecasz ? Karte obecnie mam w telefonie Xiaomi Redmi note 7wojteks pisze:Podjedź do tych stacji i zrób testy w każdym z pasm (poziom sygnału i speedtest).
Jaką prędkość i u którego operatora możesz osiągnąć to bez pomiarów nie będziesz wiedział. Wszystko zależy którego operatora byś wybrał i jakie miałbyś warunki odbiorcze. Może byś nie wyciągnął nawet kilkudziesięciu Mbps, a może grubo powyżej stu by się dawało.Asteri pisze:W moim przypadku nie wystarczy nawet słabiej wypadający pod względem prędkości pobierania przez LTE ASUS który ma do 150Mbs ?, co w mojej miejscowości chyba nie ma szans żebym przekroczył 150Mbs więc chyba pod tym względem jest optymalny ?
Dzięki za wyjaśnienie działania agregacji pasm, będę brał to pod uwagę przy zakupie routera. Zrobiłem testy programem NetMonster oraz Speed-testy. Częstotliwości jakie łapie na zewnątrz domu to 800/1800Mhz z nadajnika w Wierzbie. Robiłem również test w domu i też łapie te same częstotliwości lecz 1800Mhz bliżej okna. Poniżej wstawiam screeny z testami.VAHANARA pisze:Jaką prędkość i u którego operatora możesz osiągnąć to bez pomiarów nie będziesz wiedział. Wszystko zależy którego operatora byś wybrał i jakie miałbyś warunki odbiorcze. Może byś nie wyciągnął nawet kilkudziesięciu Mbps, a może grubo powyżej stu by się dawało.Asteri pisze:W moim przypadku nie wystarczy nawet słabiej wypadający pod względem prędkości pobierania przez LTE ASUS który ma do 150Mbs ?, co w mojej miejscowości chyba nie ma szans żebym przekroczył 150Mbs więc chyba pod tym względem jest optymalny ?
Tak więc czym większa ilość pasm agregowana przez router, tym lepiej - potencjalnie większe prędkości i większa stabilność połączeń. Same zalety. Jest jeszcze kwestia czy dany router może agregować wszystkie pasma, czy tylko niektóre kombinacje. Np. specjalizowany B535 Huaweia agreguje dowolne dwa pasma, a TP MR-600 też dwa pasma, ale nie wszystkie kombinacje. No i czasami robi się ból, bo akurat brakuje agregacji najlepszych pasm...
Więc zacząłbym na twoim miejscu od pomiarów - apka NetMonster na Androida (wersja IoS już też podobno jest) i speed-testy. Telefon o jak największej ilości agregowanych pasm, ale w ostateczności najzwyklejszy też styknie.
Pomiary przed domem na kierunkach BTS-ów, speed-testy najlepiej w godzinach 18...23..
Czyli wystarczy mi router który agreguje dwa pasma ? 1800+800Mhz ? Jest jeszcze nadajnik w Sitańcu który pracuje na pasmach 2100/1800/800Mhz i jest bliżej od nadajnika w Wierzbie ale jego w NetMonster nie wykrywało przed domem, może przyczyną jest las który dzieli nadajnik od mojego domu, jak myślicie jest sens próbować jeszcze na dachu robić testy żeby sprawdzić czy sie połączy z nadajnikiem w Sitańcu czy darować sobie i kierować się nadajnikiem z Wierzby i Złojca ?matek451 pisze:Wierzba na zewnatrz dostateczny sygnał na 800MHz i słaby na 1800MHz, w sąsiadach te same pasma na podobnym sygnale z BTS-a Złojec-Zarudzie i jeszcze gorsze ze Złojca. Czyli wybór stacji na kierunku Złojec i Wierzba anteną kierunkową
Zrobiłem testy na dachu i NetMonster wykrywał nadajnik w Wierzbie na częstotliwości 1800Mhz którą wykrywa tez przed domem dodatkowo wykrywał i łączył sie tez z nadajnikiem w Złojcu również na częstotliwości 1800Mhz.radius pisze:Jak nie spróbujesz to nie rozwiejesz wątpliwości.
Z drugiej strony planiści tak konfigurują sieć żeby sektory pokrywały jak największy obszar, a nie trzy stacje "świeciły" w ten sam klaster. Także może się okazać, że nawet nie złapiesz strzępów sygnału.
Masz rację ponieważ nie wykrywa go u mnie w Orange i Plusmatek451 pisze:Sitaniec 124 świeci sektorami w zupełnie innych kierunkach.
Dlatego pytam zanim kupięwojteks pisze:WiFi 15-20m przez ściany? Zapomnij że to uzyskasz z routera LTE.
Dobierz router z max ilością MIMO, z beamformingiem, czyli jakiś ac. Oczywiście, mobilki też powinieneś mieć dużą ilością MIMO, najlepiej w ac. Obsługa pasma kanałów 40/80MHz to oczywistość.Asteri pisze: zależy mi również na dobrym zasiegu Wi-Fi w odległości ok 15-20m przez ścianę.
Dotychczas korzystałem z routera TP-Link TD-W8901G który posiadał Wi-Fi 802.11g (gen. 3) router stał na środku domu w korytarzu, ogólnie zasięg Wi-Fi był na całej kondygnacji i nie było problemu jedynie Smart TV wolniej chodził z tego względu że w tym miejscu co stał to po linii prostej z routerem przecinały się dwie ściany. Przed samym domem tez jeszcze łapało wi-fi w niektórych miejscach.VAHANARA pisze:Dobierz router z max ilością MIMO, z beamformingiem, czyli jakiś ac. Oczywiście, mobilki też powinieneś mieć dużą ilością MIMO, najlepiej w ac. Obsługa pasma kanałów 40/80MHz to oczywistość.Asteri pisze: zależy mi również na dobrym zasiegu Wi-Fi w odległości ok 15-20m przez ścianę.
W zależności od konfiguracji pomieszczeń, materiałów budowlanych i kilku innych czynników coś doleci do tego odległego pokoju. Ale nie spodziewałbym się niczego szybkiego, nawet na 2.4GHz. Oczywiście, kwestia, jaka prędkość by cię zadowalała na tych peryferiach.
Ale, jeśli chciałbyś tam mieć szybko, czyli kilkaset Mbps to niestety, AP się kłania. Możesz wstępnie oszacować, co będzie - zrób z telefonu hotspot i sprawdź innym telefonem albo lapkiem czy PC z kartą wifi ile sygnału zostanie na peryferiach z hotspota i ile będzie bezpośrednio przy hotspocie.
Z routerów mogłoby być trochę lepiej, ale złapałbyś pogląd na co można liczyć.
Znalazłem takie AP na dachwojteks pisze:Poszedłbym w wersję 2 lub wersję 3 ale tylko posiadając zewnętrzny CPE LTE.