Antena LTE

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
prezes81
Początkujący użytkownik forum

Antena LTE

Post autor: prezes81 »

Szanowni,

Uprzejmie Was proszę o pomoc. Niestety jestem zmuszony do używania LTE, pomimo że mieszkam prawie w centrum Warszawy. BTSy są w odległości kilkuset metrów.

Parametry sprawdzałem w dwóch sieciach Plus i Play. Wyniki przesyłam Wam w załączniku. Czy widzicie sens użycia zewnętrznej anteny, w sytuacji gdy moja kamienica ma 3 piętra a otaczające bloki są nieco wyższe i z żadnym z BTS nie ma możliwości nawiązania "kontaktu wzrokowego". Jeśli stwierdzicie że jednak warto to jaką antenę w moim przypadku polecacie. Router to Huawei e5186

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi...
VAHANARA

Re: Antena LTE

Post autor: VAHANARA »

W takiej sytuacji niczego nie przewidzisz, bo najprawdopodobniej, sądząc z twojego opisu, masz dużą mieszaninę sygnałów wielokrotnie odbijających się. Wiec nie sposób powiedzieć, co by się stało, dając jakąś antenę zewnętrzną - mogłoby się i polepszyć, i pogorszyć. Loteria.

Nie ma też niestety jakiś "cudownych" anten, tu tylko próby z kolejnymi typami dałyby ci konkretną odpowiedź.

Prędkości w ogóle masz małe, choć parametry sygnałów są znośne, więc wygląda, że główne ograniczenie to zapchane BTs-y i brak agregacji trzech lub czterech pasm w routerze.

A gdzie w ogóle miałbyś miejsce na powieszenie anteny? Pamiętaj, że jeśli myślałbyś o szybkich wysokich pasmach to kabla powinno być jak najmniej.
prezes81
Początkujący użytkownik forum

Post autor: prezes81 »

Witam,

Prędkości są niskie i spadają wieczorami. Router agreguje na 2 pasma, ale sprawdzę też na b818.

Miejsce mam na balkonie i na dachu. Balkon na ostatnim piętrze ale dalej niżej od otaczających bloków (kabel od anteny max 5m). Z dachu będzie około 15 m kabla i też brak pewności bezpośredniego kontaktu z BTS. Niestety nie mam możliwości przetestowania kilku typów anten. Stąd też moje pytanie tu.

Pozdrawiam
VAHANARA

Post autor: VAHANARA »

prezes81 pisze:Prędkości są niskie i spadają wieczorami. Router agreguje na 2 pasma, ale sprawdzę też na b818.
Bo wieczorami rośnie ruch na BTS-ie, zwiększa się obciążenie stacji, co skutkuje mniejszymi lub większymi spadkami prędkości w stosunku do dnia.
Czyli normalnie masz.
prezes81 pisze:Miejsce mam na balkonie i na dachu.
Tu nic się nie wymyśli - tylko antena w rękę i próby. Kto wie, może znalazłbyś jakieś dobre miejsce, które podniosłoby / ustabilizowało trochę prędkości. Weź też pod uwagę, że w takich okolicznościach sygnały mogą być również niestabilne i zmienne w czasie, co mogłoby wymagać okresowej korekty ustawienia czy lokalizacji anteny.
prezes81 pisze:Z dachu będzie około 15 m kabla i też brak pewności bezpośredniego kontaktu z BTS.
Sygnały masz stosunkowo silne, więc te 15 metrów mogłoby nie szkodzić, jeśli antenie udałoby się wyizolować pożądaną stację. Kabel LMR-240 lub odpowiednik.
prezes81 pisze:Niestety nie mam możliwości przetestowania kilku typów anten. Stąd też moje pytanie tu.

No to zacząłbym od panelu - albo dual z Cybertecha na pasma 1800...2600 albo 14HV z Yagi na pełny zakres. Anteny płaskie z reguły spisują się lepiej od logów w takich warunkach, jak twoje (balkon, dach), a dodatkowo są łatwiejsze w montażu i manipulacji.
ODPOWIEDZ