Antena kierunkowa LTE SMA na dużą odległość.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
luz
Stały użytkownik forum

Antena kierunkowa LTE SMA na dużą odległość.

Post autor: luz »

Jakie anteny polecacie na dużą odłegłość (6-8km.)?
Jest coś ciekawszego od tej np. https://www.cybertech.com.pl/p70,antena ... a-gsm.html?

złącze SMA, dwa zakresy do agregacji (możliwe pasma: 800, 1800, 2100).
VAHANARA

Re: Antena kierunkowa LTE SMA na dużą odległość.

Post autor: VAHANARA »

Antenę to dobiera się do pasm i poziomów sygnałów, a nie do odległości od BTS. Skąd wiesz, czy coś w ogóle dolatuje do ciebie z tej stacji? Może jakieś pomiary, routerem albo apką NetMonster, jak nie masz modemu?
luz
Stały użytkownik forum

Dobiera się i do pasm i do odległości. Pasma przecież wymieniłem. Potrzebuję informacji o tym które anteny dadzą mi najlepsze wzmocnienia z tych pasm.
Pomiary i testy sam wykonam.
VAHANARA

luz pisze:Dobiera się i do pasm i do odległości.
Nie, antenę dobiera się do poziomów sygnałów / jakości sygnałów w miejscu montażu anteny. Nigdy do odległości. To brednie marketingowców i netu.

Przecież trochę anten w przyrodzie jest - parametry 800/1800/2100 będą podobne:

Logoperiodyczne 800...2600:
SPL-G56M
Tajfun II
SLP 4G LTE
KYZ-10/10
ATK-504

Panel 800...2600
14HV

Wszystkie są do 2600, jak dołożą pasmo 2600 będzie jak znalazł.
luz
Stały użytkownik forum

VAHANARA pisze:
luz pisze:Dobiera się i do pasm i do odległości.
Nie, antenę dobiera się do poziomów sygnałów / jakości sygnałów w miejscu montażu anteny. Nigdy do odległości.
Sugerujesz, że poziom sygnału nie zmienia się wraz z odległością?
Ciekawe założenie.
VAHANARA pisze:
luz pisze: Przecież trochę anten w przyrodzie jest - parametry 800/1800/2100 będą podobne:

Logoperiodyczne 800...2600:
SPL-G56M
Tajfun II
SLP 4G LTE
KYZ-10/10
ATK-504

Panel 800...2600
14HV

Wszystkie są do 2600, jak dołożą pasmo 2600 będzie jak znalazł.
Dzięki, przejrzę sobie te propozycje.
VAHANARA

luz pisze:Sugerujesz, że poziom sygnału nie zmienia się wraz z odległością?
Ciekawe założenie.
Nic nie sugeruję - odległość od anteny nadawczej to tylko jeden z czynników warunkujących poziom i jakość sygnału w miejscu montażu anteny. A o prędkościach LTE decyduje nie poziom, a SINR, który jest tylko po części uwarunkowany poziomem sygnału.
no1muzzy
Użytkownik forum

Post autor: no1muzzy »

To że widzisz BTS'a nie znaczy że odbierzesz z niego jakiś sygnał, mimo dobrej anteny.
Ważne też jest jakie anteny wiszą na BTSie i w którą stronę są skierowane. U mnie np jest taka sytuacja że mam 3 btsy mniej wiecej w tej samej odleglosci i tylko z jednego odbieram w miarę przyzwoity sygnał, a wynika to z tego że mają one pomontowane anteny panelowe o charakterystyce kierunkowej i są ustawione prostopadle do moich anten, tylko jedna w moim kierunku.
I tak np na 2600 mam -73dBi a na 800 z tego samego BTSa mam już -90.

W moim przypadku te panelówki na BTSach są ustawione w kierunku drogi krajowej, w jedną i w drugą stronę, a nie ma żadnej w kierunku prostopadłym.

I przez to czasami mam lepszy sygnał z BTSa oddalonego o 10km ode mnie niż z tego który jest 4,5km.

Sam używam ATK504 i Cybertecha panelowej 17dBi i mogę Tobie powiedzieć że jeśli chodzi o wstrzeliwanie się w BTSy na blizszym dystansie to panelówka wypada lepiej, natomiast btsy oddalone o +6km to już ATK504 wypada lepiej.
luz
Stały użytkownik forum

no1muzzy pisze: Sam używam ATK504 i Cybertecha panelowej 17dBi i mogę Tobie powiedzieć że jeśli chodzi o wstrzeliwanie się w BTSy na blizszym dystansie to panelówka wypada lepiej, natomiast btsy oddalone o +6km to już ATK504 wypada lepiej.
Panelowej nie biorę pod uwagę.
ODPOWIEDZ