Cześć, mam nadzieję, że temat umieściłem w dobrym dziale.
Chciałbym się dowiedzieć, czy możliwe jest - a jeśli jest, to w jaki sposób, żeby telefon, który zazwyczaj łączy się z nadajnikami odległymi od miejsca zamieszkania 2/3 km kilka razy w trakcie miesiąca przeskakiwał ma nadajnik oddalony o 12 i 9 km? Czy jest to coś niemożliwego, czy raczej dość często spotykanego w tym temacie? Bardzo dziękuję za odpowiedzi, jest to bardzo istotna soraway, choć wygląda zabawnie.
Łączenie z BTS, bardzo proszę o pomoc
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Łączenie z BTS, bardzo proszę o pomoc
Może tak być, ponieważ telefon będzie cały czas szukał najlepszego sygnału, dające teoretycznie największe prędkości. Problem tylko w tym, że najlepszy sygnał dla niego może mieć się w ogólności nijak do prędkości, bo te zależą również od obciążenia BTS-a i możliwych agregacji pasm na nim. I jesli przełączy się na obciążony BTS, to masz "kaplicę".
Musiałbyś mieć telefon z wymuszeniem BTS-a (sektora), żeby pozbyć się tego problemu. Albo znaleźć miejsce w domu, gdzie telefon będzie się łączył tylko (albo głównie) z interesującym cię BTS-em. Czasami się udaje.
Musiałbyś mieć telefon z wymuszeniem BTS-a (sektora), żeby pozbyć się tego problemu. Albo znaleźć miejsce w domu, gdzie telefon będzie się łączył tylko (albo głównie) z interesującym cię BTS-em. Czasami się udaje.
-
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Nie interesuje mnie zasięg, prędkość. Chodzi o fakt, ze mój telefon połączył sie z tbsem oddalonym od mojego domu o 9 km. Teraz jest mi wmawiane, ze bylem w tym miejscu... A to jedyny dowód w sprawie, połączenie z tbsem.
Nie interesuje mnie zasięg, prędkość. Chodzi o fakt, ze mój telefon połączył sie z tbsem oddalonym od mojego domu o 9 km. Teraz jest mi wmawiane, ze bylem w tym miejscu... A to jedyny dowód w sprawie, połączenie z tbsem.
-
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Nie interesuje mnie zasięg, prędkość. Chodzi o fakt, ze mój telefon połączył sie z tbsem oddalonym od mojego domu o 9 km. Teraz jest mi wmawiane, ze bylem w tym miejscu... A to jedyny dowód w sprawie, połączenie z tbsem. Więc reasumując, mój telefon może logować sie w tbsie, przy którym mnie nie ma, a bliżej jestem innego?
Nie interesuje mnie zasięg, prędkość. Chodzi o fakt, ze mój telefon połączył sie z tbsem oddalonym od mojego domu o 9 km. Teraz jest mi wmawiane, ze bylem w tym miejscu... A to jedyny dowód w sprawie, połączenie z tbsem. Więc reasumując, mój telefon może logować sie w tbsie, przy którym mnie nie ma, a bliżej jestem innego?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Oczywiście telefon nie musi korzystać z zasięgu tylko z najbliższej stacji bazowej i może logować się do odległych stacji, jest to szczególnie widoczne na terenach o dużej różnicy wysokości lub miejscach o słabym zasięgu i daleko położonych wieżach. Nawet w dużych miastach gdzie jest gęsta sieć BTSów to również nie zawsze telefony są w zasięgu najbliższych stacji, szczególnie na wysokich piętrach. Nawet jak stacja jest blisko i zapewnia znacznie silniejszy sygnał niż inne to i tak wiecznie telefon nie może być do niej zalogowany bo zdarzają się awarie zasilania, prace serwisowe, wyłączane pasma itp.
Telefon też sprawdza na podstawie jednego z parametrów jak mniej więcej daleko jest zlokalizowany przekaźnik a operator też może sprawdzić w jakiej mniej więcej odległości jest zalogowany telefon do danej stacji.
Telefon też sprawdza na podstawie jednego z parametrów jak mniej więcej daleko jest zlokalizowany przekaźnik a operator też może sprawdzić w jakiej mniej więcej odległości jest zalogowany telefon do danej stacji.
Pozdrawiam