Internet PLAY. Niskie prędkości, dobór anteny...
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet PLAY. Niskie prędkości, dobór anteny...
Dzień dobry.
Piszę tego posta z prośbą o poradę nieco już zrezygnowany.
Jestem laikiem w tych kwestiach ale postaram się wszystko opisać najlepiej jak mogę.
Otóż mam spory problem z internetem biurowym LTE Play.
Przez ostatnie dwa lata nie było większych problemów, były chwile, że internet zwalniał ale to przecież czasami normalna sprawa.
Umowa została przedłużona w lipcu tego roku a jakoś od września zaczęły się problemy. Średnie prędkości internetu w ciągu dnia znajdują się w przedziale 2 do 6 Mbps pobierania i 0,5 do 3 Mbps wysyłania - a są takie momenty, że w ciągu dnia nie da się kompletnie nic zrobić. Jedynie wieczorami i w nocy prędkości poprawiają się do ok 20/30 Mbps pobierania oraz 15/20 Mbps wysyłania.
Nadmieniam iż używamy tego samego sprzętu w tym samym miejscu od ponad dwóch lat ale problemy zaczęły się dopiero niedawno.
Wiem, że ze względu na 'kwarantannę' obciążenia są większe ale to nie tłumaczy takich tragicznych prędkości.
Zasięg pokazywany na routerze to przeważnie 3 lub 4 kreski na 5 dostępnych.
Jednego razu prędkości oscylowały w ciągu dnia w w okolicy 2/0,5 Mbps a na infolini powiedziano mi, że w mojej okolicy nadajniki są obciążone w max 70% i nie powinno być problemów.
Zgłaszałem problemy do Play dwukrotnie ale twierdzą, że wszystko jest ok po ich stronie.
Po ostatnim zgłoszeniu otrzymałem taką odpowiedź:
''W celu poprawy jakości świadczonych usług nałożyłem tzw. mechanizm utrzymania preferencji sieci, które ustabilizuje sygnał między kartą SIM a nadajnikiem. Proszę o przełączenie telefonu w sposób ręczny, aby niedogodności były jak najmniejsze. Aktywowany przeze mnie mechanizm ma za zadanie ustabilizowanie pracy między kartą SIM a stacją bazową. Uniemożliwi też częste zmienianie przez kartę SIM nadajników, z których pobiera sygnał. Maksymalny czas poprawy działania usługi wyniesie 24 godziny. Proszę o ponowne uruchomienie urządzenia. Po stronie operatora sieci Play nie ma żadnych blokad ani ograniczeń."
Pogrzebałem troszkę w internecie. Wczoraj przełożyłem kartę SIM do telefonu Samsung Note 10 + i zainstalowałem aplikację "NETWORK CELL INFO LITE"
Aplikacja pokazuje, że karta łączy się z jakimś odległym nadajnikiem pomimo tego, że w naszej miejscowości mamy dwa nadajniki Play w tym jeden w odległości niecałego kilometra według strony BTSEARCH. Dziwne jest też to, że w tej aplikacji pokazuje że karta łączy się z nadajnikiem w miejscowości Zapowiednik ale wiem, że nie ma tam żadnego nadajnika. Jest to albo błąd albo chodzi o nadajnik w miejscowości Trzcińsk gdyż jest tam spora wieża.
Przechodząc do sedna.
Wynajmujemy dwa lokale położone jeden nad drugim. Na dole usługowy, na górze mieszkalny. Niestety nie mam możliwości wiercenia żadnych dziur pod kable ani montowania anten na zewnątrz. W ścianie jest jedynie kabel do instalacji anteny satelitarnej z wyjściem gdzieś na dachu ale to chyba mi w niczym nie pomoże? Jedyna opcja to małe poddasze - może tam dałoby się zamontować jakąś antenę i potem wzmocnić sygnał wifi ,,po całym budynku. Poddasze jest w sumie symboliczne bo to pomieszczenie o przekroju trójkąta o bokach ok 1,5m ale też jest to najwyżej położone miejsce gdzie ewentualnie mógłbym cokolwiek zamontować w miarę bezinwazyjnie.
Obecny router to Huawei B525.
Udało mi się pożyczyć zestaw Huawei B2338-160 CAT 12 z anteną WVRTM-129ACN i chcę to dziś lub jutro podłączyć na poddaszu, skierować antenę w stronę najbliższych nadajników i zobaczyć jakie będą rezultaty.
W załączniku przesyłam screen z aplikacji oraz mapkę z zaznaczoną lokalizacją routera i nadajników.
Będę ogromnie wdzięczny za wszelkie sugestie co można zrobić w celu poprawy sytuacji.
Ostatecznie jeśli nic nie pomoże to będę zmuszony zerwać umowę i szukać innego dostawcy..
Ewentualnie czy można jakoś zmusić router żeby łączył się z innym nadajnikiem?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Piszę tego posta z prośbą o poradę nieco już zrezygnowany.
Jestem laikiem w tych kwestiach ale postaram się wszystko opisać najlepiej jak mogę.
Otóż mam spory problem z internetem biurowym LTE Play.
Przez ostatnie dwa lata nie było większych problemów, były chwile, że internet zwalniał ale to przecież czasami normalna sprawa.
Umowa została przedłużona w lipcu tego roku a jakoś od września zaczęły się problemy. Średnie prędkości internetu w ciągu dnia znajdują się w przedziale 2 do 6 Mbps pobierania i 0,5 do 3 Mbps wysyłania - a są takie momenty, że w ciągu dnia nie da się kompletnie nic zrobić. Jedynie wieczorami i w nocy prędkości poprawiają się do ok 20/30 Mbps pobierania oraz 15/20 Mbps wysyłania.
Nadmieniam iż używamy tego samego sprzętu w tym samym miejscu od ponad dwóch lat ale problemy zaczęły się dopiero niedawno.
Wiem, że ze względu na 'kwarantannę' obciążenia są większe ale to nie tłumaczy takich tragicznych prędkości.
Zasięg pokazywany na routerze to przeważnie 3 lub 4 kreski na 5 dostępnych.
Jednego razu prędkości oscylowały w ciągu dnia w w okolicy 2/0,5 Mbps a na infolini powiedziano mi, że w mojej okolicy nadajniki są obciążone w max 70% i nie powinno być problemów.
Zgłaszałem problemy do Play dwukrotnie ale twierdzą, że wszystko jest ok po ich stronie.
Po ostatnim zgłoszeniu otrzymałem taką odpowiedź:
''W celu poprawy jakości świadczonych usług nałożyłem tzw. mechanizm utrzymania preferencji sieci, które ustabilizuje sygnał między kartą SIM a nadajnikiem. Proszę o przełączenie telefonu w sposób ręczny, aby niedogodności były jak najmniejsze. Aktywowany przeze mnie mechanizm ma za zadanie ustabilizowanie pracy między kartą SIM a stacją bazową. Uniemożliwi też częste zmienianie przez kartę SIM nadajników, z których pobiera sygnał. Maksymalny czas poprawy działania usługi wyniesie 24 godziny. Proszę o ponowne uruchomienie urządzenia. Po stronie operatora sieci Play nie ma żadnych blokad ani ograniczeń."
Pogrzebałem troszkę w internecie. Wczoraj przełożyłem kartę SIM do telefonu Samsung Note 10 + i zainstalowałem aplikację "NETWORK CELL INFO LITE"
Aplikacja pokazuje, że karta łączy się z jakimś odległym nadajnikiem pomimo tego, że w naszej miejscowości mamy dwa nadajniki Play w tym jeden w odległości niecałego kilometra według strony BTSEARCH. Dziwne jest też to, że w tej aplikacji pokazuje że karta łączy się z nadajnikiem w miejscowości Zapowiednik ale wiem, że nie ma tam żadnego nadajnika. Jest to albo błąd albo chodzi o nadajnik w miejscowości Trzcińsk gdyż jest tam spora wieża.
Przechodząc do sedna.
Wynajmujemy dwa lokale położone jeden nad drugim. Na dole usługowy, na górze mieszkalny. Niestety nie mam możliwości wiercenia żadnych dziur pod kable ani montowania anten na zewnątrz. W ścianie jest jedynie kabel do instalacji anteny satelitarnej z wyjściem gdzieś na dachu ale to chyba mi w niczym nie pomoże? Jedyna opcja to małe poddasze - może tam dałoby się zamontować jakąś antenę i potem wzmocnić sygnał wifi ,,po całym budynku. Poddasze jest w sumie symboliczne bo to pomieszczenie o przekroju trójkąta o bokach ok 1,5m ale też jest to najwyżej położone miejsce gdzie ewentualnie mógłbym cokolwiek zamontować w miarę bezinwazyjnie.
Obecny router to Huawei B525.
Udało mi się pożyczyć zestaw Huawei B2338-160 CAT 12 z anteną WVRTM-129ACN i chcę to dziś lub jutro podłączyć na poddaszu, skierować antenę w stronę najbliższych nadajników i zobaczyć jakie będą rezultaty.
W załączniku przesyłam screen z aplikacji oraz mapkę z zaznaczoną lokalizacją routera i nadajników.
Będę ogromnie wdzięczny za wszelkie sugestie co można zrobić w celu poprawy sytuacji.
Ostatecznie jeśli nic nie pomoże to będę zmuszony zerwać umowę i szukać innego dostawcy..
Ewentualnie czy można jakoś zmusić router żeby łączył się z innym nadajnikiem?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet PLAY. Niskie prędkości, dobór anteny...
Nie zrobiłeś nic aby normalnie móc korzystać z internetu Play, strata czasu na kontakt z Play, nie ta aplikacja na telefonie. Router B525 słabiutki tak samo jak ten B2338, szkoda czasu na testy na tym szajsie. W Skarszewach nie ma problemu z LTE Play ale trzeba mieś router z 4CC CA i antenę Dual LTE1800-2600MHz albo CPE LTE mf258K, mc7010. Stacja na kominie GEC Pracuje w agregacji LTE2600+2100+1800+800. B525 nigdy nie był w stanie wykorzystać mozliwości BTS-a a bez anteny zewnętrznej nigdy nie miał prawa działać prawidłówo na pasmach pojemnościowych LTE. Telefon ma słaby sygnał na zapchanym LTE800 i do niego agregacja pasm pojemnościowych LTE na słabiutkich parametrach sygnału, test robi się na zewnatrz na telefonie z https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl i pokazuje screena z niej i speedtest.
-
Dziękuję za odpowiedź.
Tak jak napisałem - jestem laikiem szukającym pomocy w rozwiązaniu problemu (:
Sprzęt mam jaki mi dali... Tak jak pisałem - wcześniej nie było problemów i prędkości rzędu 40-50 Mbps D i 15-20 Mbps U były normalne.
Pytanie - czy to, że moja karta łączy się z innym tak odległym nadajnikiem zamiast tym na kominie GEC jest normalne?
Zainstaluję wspomianą aplikację i dam znać co z tego wyszło.
Jaką antenę najlepiej byłoby zastosować do tego B525 - proszę mieć na uwadze, że montaż na zewnątrz budynku niestety odpada...
Tak jak napisałem - jestem laikiem szukającym pomocy w rozwiązaniu problemu (:
Sprzęt mam jaki mi dali... Tak jak pisałem - wcześniej nie było problemów i prędkości rzędu 40-50 Mbps D i 15-20 Mbps U były normalne.
Pytanie - czy to, że moja karta łączy się z innym tak odległym nadajnikiem zamiast tym na kominie GEC jest normalne?
Zainstaluję wspomianą aplikację i dam znać co z tego wyszło.
Jaką antenę najlepiej byłoby zastosować do tego B525 - proszę mieć na uwadze, że montaż na zewnątrz budynku niestety odpada...
-
- Mistrz bezprzewodowy
A wewnątrz jest bez sensu. Pozdrawiam Hermogenes
-
Czyli nie ma sensu montowania jakiejkolwiek anteny? Ja nie oczekuję transferów po 150 Mbps... W zupełności wystarczy mi 30 - 40 byle by było w miarę stabilnie i dało się z tego korzystać.
Będę jeszcze rozmawiał z właścicielem - może udałoby się wynegocjować jakieś miejsce na antenę i przewiercenie się.
Będę jeszcze rozmawiał z właścicielem - może udałoby się wynegocjować jakieś miejsce na antenę i przewiercenie się.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Żeby wejść kablem do mieszkania nie trzeba wiercić żadnych dziur; wystarczy odnaleźć kanał wentylacyjny np. z kuchni i tam wyjść na komin. Rurę od anteny można zamontować na opaski wokoło komina też bez wiercenia. Do Play kup antenę na wysokie pasma 1800-2600 dual. Pozdrawiam Hermogenes
Pandemia, wzrosło obciążenie, doszło pewnie sporo nowych abonentów i jest jak jest.tomtommm pisze:Sprzęt mam jaki mi dali... Tak jak pisałem - wcześniej nie było problemów i prędkości rzędu 40-50 Mbps D i 15-20 Mbps U były normalne.
Tak, przy dużej ilości sygnałów od różnych BTS-ów i ich dużej, naturalnej zmienności, tak bywa z routerami pracującymi na dookólnych antenach wewnętrznych. Router cały czas kontroluje sytuację w powietrzu i usiłuje wybierać stacje o jak najlepszych sygnałach (wg routera) parametrach. Do tego dobiera ewentualnie agregacje. Kłopot w tym, że to co wg routera jest dobre wcale nie musi być dobre z punktu widzenia użytkownika.tomtommm pisze:Pytanie - czy to, że moja karta łączy się z innym tak odległym nadajnikiem zamiast tym na kominie GEC jest normalne?
Zrób najpierw pomiary.tomtommm pisze:Jaką antenę najlepiej byłoby zastosować do tego B525 - proszę mieć na uwadze, że montaż na zewnątrz budynku niestety odpada...
Kable antenowe można łatwo przepuścić do wnętrza w obszarze pomiędzy rmą okna a murem, poprzez piankę wypełniająca. Zwykle nie trzeba nawet wiercić. Szybkie, łatwe i mało inwazyjne. Oczywiście, przy nowych oknach, star bywają wmurowywane.
-
Porobiłem pomiary - na razie w domu - z kartą play w telefonie i aplikacją NetMonster. Na dworze w sumie nie widzę sensu, dookoła są tylko budynki a im wyżej tym lepiej. Co się okazuje to, że karta jednak łączy się z nadajnikiem na kominie GEC ale też, że pomiary są strasznie nierówne.
Teraz np wieczorem podczas dwóch kolejnych pomiarów miałem raz 50 Mbps a za chwilę tylko 3...
Myślę, że jeśli udałoby się mi zamontować jakąś antenę na kominie a router dać na poddaszu i potem tylko zainwestować w polepszenie wifi w całym budynku to sytuacja byłaby znacznie lepsza.
Wszystko rozchodzi się o to, że internet jest nam niezbędny w lokalu usługowym na dole gdzie pracuje moja partnerka i głównie po to z tym walczę - są dni że naprawdę nic się nie da zrobić i mamy już dość.
Przez poddasze przebiega komin a w nim zauważyłem dziś otwór wentylacyjny - jutro pogadam z właścicielem i spróbuję wejść na dach zobaczyć czy da się tam jakoś przecisnąć kable.
Mam jeszcze pytanie - czy jest jakiś polecany zestaw router-antena w rozsądnej cenie? Ewentualnie co byłoby warto zakupić z oferty Play żeby tam zamontować?
W załącznikach screeny z pomiarów w mieszkaniu.
Teraz np wieczorem podczas dwóch kolejnych pomiarów miałem raz 50 Mbps a za chwilę tylko 3...
Myślę, że jeśli udałoby się mi zamontować jakąś antenę na kominie a router dać na poddaszu i potem tylko zainwestować w polepszenie wifi w całym budynku to sytuacja byłaby znacznie lepsza.
Wszystko rozchodzi się o to, że internet jest nam niezbędny w lokalu usługowym na dole gdzie pracuje moja partnerka i głównie po to z tym walczę - są dni że naprawdę nic się nie da zrobić i mamy już dość.
Przez poddasze przebiega komin a w nim zauważyłem dziś otwór wentylacyjny - jutro pogadam z właścicielem i spróbuję wejść na dach zobaczyć czy da się tam jakoś przecisnąć kable.
Mam jeszcze pytanie - czy jest jakiś polecany zestaw router-antena w rozsądnej cenie? Ewentualnie co byłoby warto zakupić z oferty Play żeby tam zamontować?
W załącznikach screeny z pomiarów w mieszkaniu.
-
- Guru bezprzewodowy
Przecież napisałem ze korzystasz z BTS-a na kominie GEC bo to i tak jedyna w tej miejscowości. Nie masz podstawowej wiedzy i wysnuwasz bzdurne wnioski, telefon skacze po pasmach LTE stad takie zmiany prędkości, sygnał w domu jest niestabilny. Dostałes juz wyczerpujaca poradę router 4CC CA czyli B818 i antena Dual LTE1800-2600MHz Cybertecha albo wymienione CPE od ZTE, w przypadku CPE jeden kabel Ethernet a nie dwa sztywne kable antenowe, zasilanie ODU przez POE, wiec router ODU stawiasz gdzie chcesz i dodatkowo jakiś AP. Jak to do pracy to nie ma co oszczędzać. Zobacz jak w tym temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3758525.html gość w 24 godziny zapewnił sobie szybki internet z Play
-
Od początku nie ukrywałem, że jestem laikiem i staram się po prostu myśleć logicznie. Jeśli mi to nie wychodzi to proszę mi wybaczyć (:
Dziękuję za odpowiedź - jutro się do tego przysiądę i popatrzę. Postaram się wejść na dach i sprawdzić możliwości podłączenia anteny.
Dziękuję za odpowiedź - jutro się do tego przysiądę i popatrzę. Postaram się wejść na dach i sprawdzić możliwości podłączenia anteny.
-
Mam jeszcze jedno pytanie. Jesli do tego routera który juz mam - huawei b525 - kupiłbym porządną antenę zewnętrzną (kierunkową?) i zamontował ją np na kominie to czy poprawa jakości połączenia byłaby zauważalna? Zaznaczam, że nie zależy mi na biciu rekordów prędkości - w miarę stabilne i powtarzalne 30/40 Mbps będzie wystarczające, a jeśli byłoby więcej to oczywiscie nie zaszkodzi.
W innej miejscowości tyle, że z Orange na tym samym routerze bez żadnych anten mam bez problemu 50-80 Mbps pobierania.
Nie ukrywam, że chodzi tu też o kwestie finansowe - te lepsze routery są strasznie drogie..
W innej miejscowości tyle, że z Orange na tym samym routerze bez żadnych anten mam bez problemu 50-80 Mbps pobierania.
Nie ukrywam, że chodzi tu też o kwestie finansowe - te lepsze routery są strasznie drogie..
-
Dzień dobry.
Proszę mi wybaczyć, że piszę kolejnego posta ale nie mam już możliwości edycji.
Dziś po rozmowie z właścicielem 'odkryliśmy' komin wentylacyjny przebiegający przez cały budynek i jest on jednocześnie jego najwyższym punktem. Przebiega on przez poddasze i jest tam otwór na przeciągnięcie kabli. Właściciel zgodził się na zamocowanie anteny.
Mój tok myślenia jest taki - w załączniku rozrysowałem prosty schemat jak to widzę.
Chciałbym zostać przy routerze który mam (żeby ograniczyć koszty) - B525 - oraz mieć go na poddaszu. Do routera podłączyłbym antenę + żeby polepszyć zasięg wifi w górnej części to dołożyłbym jakiś dobry AP. Myślę, że kwestia zasięgu wifi w mieszkaniu byłaby załatwiona.
Co do lokalu na dole to z routera na poddaszu przez przewód wentylacyjny przeciągnąłbym po prostu kabel sieciowy aż do lokalu i tam zrobił osoby AP który miałby swoje osobne wifi do używania na dole.
Bardzo bym prosił o podpowiedź jaką antenę oraz przewód musiałbym kupić tak, żeby miało to jak największy sens w połączeniu z routerem B525.
Długość przewodu między anteną a routerem myślę że nie byłaby większa niż 5 - 7 metrów.
Ewentualnie w cenie 200 zł mógłbym odkupić od znajomego wspomniany wcześniej zestaw Huawei B2338-160 CAT 12 z anteną WVRTM-129ACN.
Pytanie co w tej sytuacji byłoby najlepszym rozwiązaniem?
Proszę mi wybaczyć, że piszę kolejnego posta ale nie mam już możliwości edycji.
Dziś po rozmowie z właścicielem 'odkryliśmy' komin wentylacyjny przebiegający przez cały budynek i jest on jednocześnie jego najwyższym punktem. Przebiega on przez poddasze i jest tam otwór na przeciągnięcie kabli. Właściciel zgodził się na zamocowanie anteny.
Mój tok myślenia jest taki - w załączniku rozrysowałem prosty schemat jak to widzę.
Chciałbym zostać przy routerze który mam (żeby ograniczyć koszty) - B525 - oraz mieć go na poddaszu. Do routera podłączyłbym antenę + żeby polepszyć zasięg wifi w górnej części to dołożyłbym jakiś dobry AP. Myślę, że kwestia zasięgu wifi w mieszkaniu byłaby załatwiona.
Co do lokalu na dole to z routera na poddaszu przez przewód wentylacyjny przeciągnąłbym po prostu kabel sieciowy aż do lokalu i tam zrobił osoby AP który miałby swoje osobne wifi do używania na dole.
Bardzo bym prosił o podpowiedź jaką antenę oraz przewód musiałbym kupić tak, żeby miało to jak największy sens w połączeniu z routerem B525.
Długość przewodu między anteną a routerem myślę że nie byłaby większa niż 5 - 7 metrów.
Ewentualnie w cenie 200 zł mógłbym odkupić od znajomego wspomniany wcześniej zestaw Huawei B2338-160 CAT 12 z anteną WVRTM-129ACN.
Pytanie co w tej sytuacji byłoby najlepszym rozwiązaniem?
-
- Guru bezprzewodowy
A na ....j ci urzadzenie które ma 4 kat. LTE, 12 kat nie dotyczy polskich sieci LTE, sprzet słaby, problematyczny bez agregacji nawet 2 pasm LTE, niech znajomy znajdzie innego jelenia. B525 do agregacji LTE2600+1800 wystarczy, do niego antena Dual LTE1800-2600MHz, kabel 7m. Jak ma stać na strychu to po co tam dodatkowy AP, jak już to na piętrze podobnie jak ten na parterze połaczony po LAN kablem Ethernet, jako AP można użyć jakiegoś routera , ma być tanio więc moze jakiś posiadasz.
-
Jak już wspominałem - jestem laikiem. Pytam, żeby nie błądzić. Także teraz już wiem (:
Co do AP - tak mam jeden starszy router tp-link który aię nada na dół. Będę musiał tylko dokupić coś na górę żeby wzmocnić wifi.
Co do AP - tak mam jeden starszy router tp-link który aię nada na dół. Będę musiał tylko dokupić coś na górę żeby wzmocnić wifi.