Duży dylemat przez zakupem domu

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
michrad
Początkujący użytkownik forum

Duży dylemat przez zakupem domu

Post autor: michrad »

Witam,

Temat jest dość pilny i determinuje zakup domu, więc jest dla mnie również dość ważny. Dlatego proszę o wyrozumiałość i pomoc w podjęciu decyzji, gdyż zwyczajnie nie starczy mi czasu, na poznanie wszystkich szczegółów.

Chcieliśmy z żoną kupić dom, na który byliśmy zdecydowani w 100%. Pojawił się niestety problem w ostatniej chwili. Do domu wg. ogłoszenia i pośrednika przyłączony był światłowód. Przejechaliśmy 350km i w momencie spisywania danych do umowy, zapytałem o operatora sieci. Właściciel stwierdził, że nie ma i nie było światłowodu, a jedynie wyprowadzenie z domu na przyszłość. Ze względu na pracę, jest to dla nas warunek konieczny, by mieć stabilny dostęp do internetu. Jedyna sensowna możliwość w okolicy w najbliższych być może latach, to internet LTE.

Po wstępnym zapoznaniu z tematem wykonałem pomiary smartfonem na 4 sieciach (Plus, Orange, Play, T-Mobile) w godzinach wieczornych. Najlepiej wypadł Play (screen speedtestow i netmonster w załączniku). Odległość od bts (900, 1800, 2100, 2600) wynosi ok 3km. Po drodze jedynie pola uprawne.

Niestety jestem zbyt zielony w temacie, by ocenić sensowność opierania się o internet LTE, jako element decydujący o zakupie domu. Dlatego będę niezmiernie wdzięczny o wsparcie w temacie. Pracuję jako tester aplikacji mobilnych, podłączam do sieci wifi 3-4 urządzenia mobilne jednocześnie, do tego PC, na którym również symuluję łączność z serwerami aplikacji, do tego oczywiście wideo połączenia z zespołem przez teams, czy slack. Czy w takich warunkach internet LTE będzie na tyle stabilny, by nie zakłócać codziennej pracy?

Z góry dziękuję!
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Duży dylemat przez zakupem domu

Post autor: matek451 »

NetMonstera to tutaj nie pokazałes, więc nie wiadomo na jakich pasmach korzystałeś z tej stacji Play na Północnej 1 i jak wygladały na nich parametry sygnału. Na tym kominie wiszą także NetWorks z agregacją 4 pasm LTE dla Orange i T-mobile oraz Plus z TDD LTE2600+FDD LTE2600+1800+900
michrad

matek451 pisze:NetMonstera to tutaj nie pokazałes, więc nie wiadomo na jakich pasmach korzystałeś z tej stacji Play na Północnej 1
Rozumiem. Tak, jak pisałem, jestem dość zielony. Chodzi o te screeny?

Co mógłbym jeszcze zrobić, żeby to lepiej ocenić? Jestem na miejscu jeszcze jutro, potem wracam do Warszawy... Będę mógł wrócić na jakieś extra pomiary pewnie dopiero w nowym roku.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Nie i te, test robi się na zewnatrz i pokazuje zakładkę Live.
michrad

Ok, no nic to chyba już nie ogarnę tym razem. Gdyby mi się udało, to dorzucę. Dzięki
ODPOWIEDZ