modem zewnętrzny vs. router +antena

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bonanza13
Początkujący użytkownik forum

modem zewnętrzny vs. router +antena

Post autor: bonanza13 »

Cześć,
z góry dzięki za pomoc.

Tło sprawy jest takie:
1.mam spory limit internetu w telefonie (orange, 1000GB na rok, na moje potrzeby wystarcza)
2.do kwietnia w domu korzystałem głównie z dostawcy internetu radiowego Raxel(odbiornik na kominie,kabel lan do taniego routera umieszczonego na parapecie).
3.rozwiązałem umowę z raxel bo ani prędkości ani ciągłości dostawy a abonament nie mały
4. od kwietnia moim źródłem internetu jest hotspot z telefonu
5. pracuję zdalnie i firmowe IT stale dokłada zabezpieczeń, które dławią połączenie z VPN przez co mam utrudnioną pracę, a zrzucają winę na jakość mojego połączenia
6. do użytku domowego-przeglądarka itd w zupełności wystarcza hotspot ale praca staje się coraz bardziej utrudniona.

Opcje jakie ja widzę:
I.
1.załatwienie dodatkowej karty do danych na ten sam numer Orange
2. montaż modemu zewnętrznego na kominie i kabel LAN do routera- czyli podmianka nieczynnego odbiornika radiowego na modem LTE
II.
1.załatwienie dodatkowej karty do danych na ten sam numer Orange
2. zakup routera do LTE + anteny- raczej sprzęt używany.

Dodatkowa kwestia jest taka, że za rok już tu nie będę mieszkał, więc jakby wasze wskazania padły na opcję II to mogę dorzucić trochę funduszy żeby kupić lepszy sprzęt i zabrać go ze sobą.

proszę o roztrzygnięcie która opcja jest lepsza i polecenie godnego sprzętu z odzysku (byłby miło wyrobić się do 300 zł).

Trochę danych i info jak to teraz wygląda :
woj.mazowieckie, powiat nowodworski, gmina Zakroczym, miejscowość Smoły, wspólrzędne 52.494814, 20.594085

Najczęściej jest połączenie z nadajnikiem w Błogosławiu, jest drugi z Strubinach i z nim się łączy po wymuszeniu 3G zamiast LTE.
dB waha się od 9 do 16
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: modem zewnętrzny vs. router +antena

Post autor: matek451 »

Za 300 zł to kupisz co najwyżej B535 z agregacją 2 pasm LTE. W twojej lokalizacji korzysta się z BTS-a NetWorks Sturbiny w agregacji 4 pasm LTE2600+2100+1800+800 w Orange, ale do tego to B18 plus antena Dual LTE1800-2600MHz ale to zupełnie inny koszt, podobnie jak CPE LTE. Na B535 skorzystasz z agregacji LTE2600+2100 /LTE2600+1800 lub LTE2100+1800 , antena taka sama jak do B18, koszt około 200 zł. Telefon aczy się z LTE800 w Strubinach, sygnał słaby, na pasmach pojemnościowych LTE zapewne dużo gorszy. BTS Błogosławie cię nie interesuje bo to nędza only LTE800 do której dołozono ratunkowo LTE1800.
ODPOWIEDZ