Chciałbym na wstępie prosić o wyrozumiałość ze względu na to ze jestem początkującym użytkownikiem internetu LTE.
Moja lokalizacja to 50.911694, 16.471215. Nadajnik znajduje się w miejscowości Jaworzyna Śląska a sieć to Orange. Jako sprzęt służy mi Huawei B535 oraz 2x ATK 504.
Stacja obsługuje 3 pasma: 800, 1800 i 2100 mhz. Na routerze wymuszaniem poszczególne pasma i wykonywałem testy prędkości. Było to odpowiednio: 30 mbs dla 800 mhz, 20 mbs dla 2100 mhz i poniżej 10 mbs dla 1800 mhz. Poniżej załączam screeny z parametrami odczytanym dla tych pasm. Dla częstotliwości 1800 i 2100 mhz wynik był niemal identyczny.

Po ustawieniu routera w tryb auto lub ręcznym wymuszeniu 800 +2100 lub 800 +1800 router po chwili zawsze wskakuje w wyższe pasmo i testy prędkości pokazują wartość zbliżone do pomiarów na pojedynczym paśmie 1800/2100. Nigdy nie przekraczając wartości dla 2100. Chciałbym tutaj zaczerpnąć opinii czy można coś z tym zrobić czy to wina niewystarczających parametrów sygnału i niewiele można poradzić. Jest to dla mnie trochę zaskakujące ponieważ prędkości w żaden sposób się nie sumują a dodatkowo wybierane jest wolniejsze z pasm po wymuszeniu pracy na dwóch.
Druga kwestia jest sprawa testów na smartfonie. Tutaj udaje mi się uzyskać ponad 70 mbs przy parametrach sygnału jak poniżej.

Model Smartfona to OnePlus 7t pracujący w tej samej sieci. Zastanawiam się skąd taka różnica. Czy może chodzić o obsługę 4x4 MIMO? Czy wymieniając router można zbliżyć się do wyników uzyskanych na smartfonie?