Światłowód od Nexery
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Re: Światłowód od Nexery
Tez bardzo bym chciał ,ale zobaczymy.Nie bede narzekał jak bedzie to nawet wiosna 2022.Trzeba troche zaczekac i mysle ze do wakacji bęziemy juz widzieli jakies efekty pracy Nexery.
-
- Użytkownik forum
Cytat z pewnego portalu TC:
"Niezbyt dobrze wypada pod względem stopnia realizacji inwestycji Nexera, joint venture funduszu Infracapital i Nokii. Na budowę sieci internetu w Polsce otrzymała ona około 600 mln zł. W tej chwili w zasięgu sieci wybudowanej przez tę firmę jest 35 tys. gospodarstw domowych i 1500 placówek edukacyjnych. Tymczasem – według pierwotnych planów – do 2021 r. zasięg sieci Nexery miał objąć 530 tys. gospodarstw domowych, z czego 311 tys. ze środków unijnych. Obecnie plan jest ambitniejszy i mówi o 670 tys. gospodarstw domowych i 3 tys. szkół. Nexera wierzy, że koniec 2022 roku ten plan zrealizuje. "
Niecałe 7% wykonanego planu i prawie dwuletni lag...
"Niezbyt dobrze wypada pod względem stopnia realizacji inwestycji Nexera, joint venture funduszu Infracapital i Nokii. Na budowę sieci internetu w Polsce otrzymała ona około 600 mln zł. W tej chwili w zasięgu sieci wybudowanej przez tę firmę jest 35 tys. gospodarstw domowych i 1500 placówek edukacyjnych. Tymczasem – według pierwotnych planów – do 2021 r. zasięg sieci Nexery miał objąć 530 tys. gospodarstw domowych, z czego 311 tys. ze środków unijnych. Obecnie plan jest ambitniejszy i mówi o 670 tys. gospodarstw domowych i 3 tys. szkół. Nexera wierzy, że koniec 2022 roku ten plan zrealizuje. "
Niecałe 7% wykonanego planu i prawie dwuletni lag...
-
- Stały użytkownik forum
Te 35tys to stan bodajze na kwiecień .Teraz na pewno bedzie sporo wiecej co nie zmienia faktu że sa strasznie w plecy z czasem.
- wojteks
- *** Administrator ***
Tu można śledzić postępy różnych inwestycji https://capap.gugik.gov.pl/mapa/cppc/CPPC-internet/
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Przydatność tej mapy jest zerowa, nie oddaje żadnej rzeczywistości, w przypadku Łodzi nie zmienia się od 2 lat. Ten cały program to jedna wielka porażka.
-
- Stały użytkownik forum
Kilkadziesiat tysiecy łacz w ostatnich 2 latach nazywasz porażką? Jak widac to dopiero poaczatek i osoby ,ktore nie maja nawet kable miedzianego po tpsa bedą mogły mieć cywilizowany internet ,a nie lte działajace tylko z normalna predkoscia w nocy.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Fakt faktem, że w Polsce światłowody są rzadkością, tylko większe miasta, pojedyncze wsie. Taki Płock chociażby okrojony w światłowodach jest, dominuje Solorz ze swoim Petrotelem wiadomo, UPC coś tam ma też ale nie na większą skalę. A cała masa bloków i domków w Płocku ma co najwyżej miedź do 10mb. Zobaczymy jak będzie wyglądał stan prac Nexery za pół roku.
T-Mobile No-Limit 60mb/s, Huawei B535, Cybertech 17dBi + Play, Huawei E5573
- wojteks
- *** Administrator ***
Trochę po PL podróżuję i się z tym nie zgodzę, w wielu miejscach prężnie działają dostawcy rozwijający sieć światłowodową, wiele wiosek/miasteczek jest już oplecionych światłowodami.krychxagg pisze:że w Polsce światłowody są rzadkością, tylko większe miasta, pojedyncze wsie.
Nie pomagam na PW!
-
Być może trafiałeś na jakieś bardziej rozwinięte wsie. U mnie z perspektywy Płocka, Zachodniego Mazowsza i czasem Północnego Łódzkiego to jest bieda. Większość znajomych ma tylko miedź, pojedyncze osoby w Płocku mają światełko od Solorza. Orange i inne firmy leżą całkowicie w moim całym rejonie, conajwyżej miedź 10-20mb która chodzi często na poziomie 3G. Mam nadzieję że POPC albo Solorz wyciągną rejon Płocki ze Skansenu technologicznego.
-
- Użytkownik forum
Kwestia raczej firmy wykonującej instalację a nie samego programu. Bynajmniej jest nadzieja, że swiatełko kiedyś do Ciebie zawita prędzej czy później.matek451 pisze:Przydatność tej mapy jest zerowa, nie oddaje żadnej rzeczywistości, w przypadku Łodzi nie zmienia się od 2 lat. Ten cały program to jedna wielka porażka.
Fakt mapę mogli by częściej aktualizować...
Jak miedź mają to nie taka bieda. Niby XXI wiek a są miejsca gdzie o 2G mogą sobie pomarzyć.krychxagg pisze:U mnie z perspektywy Płocka, Zachodniego Mazowsza i czasem Północnego Łódzkiego to jest bieda. Większość znajomych ma tylko miedź, pojedyncze osoby w Płocku mają światełko od Solorza.
-
Miedź ujdzie, ale we współczesnych czasach nie da się tym zaspokoić pełni pragnień.
Mi osobiście 30-40mb wystarcza do codziennego użytku spokojnie, ale jak cała rodzinka w domu poodpala Netflixy to już niestety miedź tego nie zaspokoi, a internet mobilny skończy limit GB.
Wierzę że ten światłowód zawita do wielu miejsc od Nexery, kwestia tylko kiedy bo bardzo wątpię że do końca tego roku dotrzymają terminy POPC.
Mi osobiście 30-40mb wystarcza do codziennego użytku spokojnie, ale jak cała rodzinka w domu poodpala Netflixy to już niestety miedź tego nie zaspokoi, a internet mobilny skończy limit GB.
Wierzę że ten światłowód zawita do wielu miejsc od Nexery, kwestia tylko kiedy bo bardzo wątpię że do końca tego roku dotrzymają terminy POPC.
-
Posprawdzałem na stronie POPC ostatnią aktualizację, i już wydłużają terminy Nexerze, dla Płocka miało być do grudnia 2021, teraz już zmienili na kwiecień 2022. Najgorsze w tym jest to że sama nexera nic nie chce podać kiedy coś się będzie działo w różnych miejscach.
-
- Użytkownik forum
podpinam sie pod temat
na mapie inwestycji POPC https://capap.gugik.gov.pl/mapa/cppc/CPPC-internet/ ja i mój sąsiad nie będziemy mieli dostępu do swiatlowodu? wie ktos czym moze byc to spowodowane? na całej ulicy kazdy domek jest oznaczony pomaranczowa kropka i po kliknieciu jest napisane ze swiatlowod jest w trakcie realizacji natomiast ja i sąsiad nie jestesmy w zaden sposob oznaczeni, mial ktos podobny problem?
edit: strona getfibre mówi zupelnie cos innego, ze sa plany na swiatlowod, której informacji mam wierzyć?

na mapie inwestycji POPC https://capap.gugik.gov.pl/mapa/cppc/CPPC-internet/ ja i mój sąsiad nie będziemy mieli dostępu do swiatlowodu? wie ktos czym moze byc to spowodowane? na całej ulicy kazdy domek jest oznaczony pomaranczowa kropka i po kliknieciu jest napisane ze swiatlowod jest w trakcie realizacji natomiast ja i sąsiad nie jestesmy w zaden sposob oznaczeni, mial ktos podobny problem?
edit: strona getfibre mówi zupelnie cos innego, ze sa plany na swiatlowod, której informacji mam wierzyć?

- wojteks
- *** Administrator ***
Dzwonić do dostawcy który realizuje podłączenie na ulicy i się dowiadywać czemu tych domów nie ujął w swoim planie.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
@wojteks
Będe dzwonil w poniedzialek, wiem co jest prawdopodobną przyczyną. Sprawdzilem na stronie https://mapbook.uke.gov.pl/ i jestem czarną dziurą tzn. jest w mojej lokalizacji internet o predkosci powyzej 100Mbps, jest to radiówka i predkosc na stronie radiówki to 28Mbps za 109zł, prawdopodobnie przez taki błąd nie otrzymam dostępu do swiatlowodu
Będe dzwonil w poniedzialek, wiem co jest prawdopodobną przyczyną. Sprawdzilem na stronie https://mapbook.uke.gov.pl/ i jestem czarną dziurą tzn. jest w mojej lokalizacji internet o predkosci powyzej 100Mbps, jest to radiówka i predkosc na stronie radiówki to 28Mbps za 109zł, prawdopodobnie przez taki błąd nie otrzymam dostępu do swiatlowodu
- wojteks
- *** Administrator ***
Zadzwoń i się dowiesz, gdybanie nic nie daje. Jedno i drugie źródło jest mało aktualne, są duże opóźnienia przez covida.
Nie pomagam na PW!
-
Przyczyn może być mnóstwo, jak np. zgody na linie energetyczne i inne rzeczy tego typu. W Słupnie Wójt już powiedział że termin zakończenia przyłączania to już nie koniec 2021 r., a koniec 2022 r. Zapewne na skalę Polski te opóźnienia będą jeszcze większe. Nie wiem co będzie szybciej u mnie światłowód, czy prawdziwe 5G.
- wojteks
- *** Administrator ***
"Prawdziwe 5G" co to?
5G 700MHz, 5G 3600MHz czy obecna proteza marketingowa 5G 2100MHz DSS bo o 5G 26 000MHz to nawet szkoda myśleć w bliskiej perspektywie.
5G 700MHz, 5G 3600MHz czy obecna proteza marketingowa 5G 2100MHz DSS bo o 5G 26 000MHz to nawet szkoda myśleć w bliskiej perspektywie.
Nie pomagam na PW!
-
Chodzi mi właśnie o 3.6GHz albo 700MHz. Póki co bez aukcji to melodia przyszłości, ale kto wie może po aukcji to ruszy jakoś szybciej i za 2-4 lata będziemy mieli powszechnie prawdziwe 5Gwojteks pisze:"Prawdziwe 5G" co to?
- wojteks
- *** Administrator ***
To 5G 700 jeżeli pojawi się sprzęt w normalnych cenach (tani) wysyci się jak obecne LTE800 a 5G 3.6GHz będzie wymagało zagęszczenia stacji bazowych. Potrwa to lata i najpierw nastąpi w dużych skupiskach ludzi.
Patrząc po wdrożeniach 5G 2100 DSS czy Plusowego 5G 2600 to potrwa długie lata.
Patrząc po wdrożeniach 5G 2100 DSS czy Plusowego 5G 2600 to potrwa długie lata.
Nie pomagam na PW!
-
Nexera powoli podłącza kolejne nieruchomości. W Kieleckim pojawiło się sporo adresów ze światełkiem (bardziej w ramach przejęć lokalnych operatorów), oraz w Łódzkim prace postępują. W Płocku niestety nie dzieje się kompletnie nic, więc pewnie Płock z okolicami będzie jednym z ostatnich miast Nexery.
Na ich stronce teraz można sprawdzić status prac w swojej lokalizacji.
Na ich stronce teraz można sprawdzić status prac w swojej lokalizacji.
-
- Stały użytkownik forum
Bielsk koło Płocka tak jak mowiłem ma podłaczenie do szkoły i wkrótce bedzie dzialal swiatłowód.Mam nadzieje ze wiosna cos ruszy.
-
Faktycznie, Za Gostyninem też Nexera już wisi przy drodze do Łodzi, więc jakieś postępy robią. Ale w samym Płocku kompletnie nic.
-
- Użytkownik forum
Mieszkam na granicy starostw płockiego i sierpeckiego. Przedstawiciele Iris (podwykonawca Nexery) chodzą po domach i zbierają zgody od mieszkańców którzy mają na działkach słupy niskiego napięcia, w celu udostępnienia wejścia na posesję by pociągnąć światłowód. Światłowody będą wisieć obok kabli energetycznych, a dla każdego odbiorcy będzie końcówka najbliżej domu. Na tym zakres Nexery w temacie światłowodu kończy się.
Potem to już indywidualna sprawa każdego mieszkańca czy i z kim podpisze umowę na dostawę netu. Dziś dość atrakcyjnie cenowo wygląda 300 Mbps z T-Mobile. Jeszcze pół roku na decyzję, bo zakończenie prac przewidziane na czas wakacji, no może jakiś poślizg, niech będzie jesień.
Potem to już indywidualna sprawa każdego mieszkańca czy i z kim podpisze umowę na dostawę netu. Dziś dość atrakcyjnie cenowo wygląda 300 Mbps z T-Mobile. Jeszcze pół roku na decyzję, bo zakończenie prac przewidziane na czas wakacji, no może jakiś poślizg, niech będzie jesień.
-
- Guru bezprzewodowy
T-Mobile nie ma dostępu do FTTH w domach. Przynajmniej tak było kiedyś ale nie słyszałem żeby się to zmieniło.
-
T-Mobile chyba faktycznie do domów nie przyłącza sieci specjalnie. Orange się w tym specjalizuje ale nie wiem czy oni współpracują z Nexerą.
Natomiast jeśli chodzi o Nexere, to dowiedziałem się że w Słupnie będzie UPC na pewno po nich śmigało, i większość znajomych się nastawia na UPC bo wypada najkorzystniej oferta.
Edit: Znajomy z Sierpca, powiedział że tam tylko UPC ma być na Nexerze, więc pewnie w Płockim też tak może być.
Natomiast jeśli chodzi o Nexere, to dowiedziałem się że w Słupnie będzie UPC na pewno po nich śmigało, i większość znajomych się nastawia na UPC bo wypada najkorzystniej oferta.
Edit: Znajomy z Sierpca, powiedział że tam tylko UPC ma być na Nexerze, więc pewnie w Płockim też tak może być.
-
- Użytkownik forum
Z tego co zdążyłem się zorientować, to Nexera rozprowadza światłowody i w przypadku domków jednorodzinnych, działek, doprowadza końcówkę (nazywają to mufą) w pobliże abonenta. Na tym ich robota kończy się. Przyszły użytkownik łącza światłowodowego ma przyłącze z którego będzie mógł korzystać. Nie jest to obwarowane żadnymi umowami, zobowiązaniami itp. Do tego przyłącza ma prawo podłączyć się zawierając stosowną umowę z wybranym przez siebie operatorem, może to być UPC, T-Mobile lub każdy inny świadczący tego rodzaju usługi. Zależy to wyłącznie od użytkownika.
Pytałem niedawno w T-Mobile jak oni to realizują. Okazuje się, że wysyłają monterów, zapewne podwykonawców i ci monterzy podłączają się do tej "mufy", ciągną dalej światełko do domu, podłączają jakąś skrzynkę a do niej router. Na chwilę obecną w T-Mobile ta operacja nic nie kosztuje, płaci się tylko abonament w kwocie 55 PLN za prędkość DL 300. Cały sprzęt abonencki jest własnością operatora, koszty używania wliczone są w abonament. Po zakończeniu umowy operator zabiera zabawki, światłowód zostaje.
Faktycznie, UPC ma za to samo abonament 50 PLN, ale nie wiem czy podłączenie coś kosztuje, czy też wliczone w abonament.
Pytałem niedawno w T-Mobile jak oni to realizują. Okazuje się, że wysyłają monterów, zapewne podwykonawców i ci monterzy podłączają się do tej "mufy", ciągną dalej światełko do domu, podłączają jakąś skrzynkę a do niej router. Na chwilę obecną w T-Mobile ta operacja nic nie kosztuje, płaci się tylko abonament w kwocie 55 PLN za prędkość DL 300. Cały sprzęt abonencki jest własnością operatora, koszty używania wliczone są w abonament. Po zakończeniu umowy operator zabiera zabawki, światłowód zostaje.
Faktycznie, UPC ma za to samo abonament 50 PLN, ale nie wiem czy podłączenie coś kosztuje, czy też wliczone w abonament.
-
Nie każdy operator oferuje usługi na każdym obszarze. Osobiście nie słyszałem aby t mobile odpalało się w regionie płockim.
W Bielsku, Sierpcu i pierwszych miejscach Nexery na obszarze Płocko-Sierpeckim podobno jedynie UPC jest dostępne póki co. Moim zdaniem oferta UPC jest lepsza od T-Mobile a nie sądzę aby kasowali za instalacje.
W przyszłości ma być też Plus w Płocku na Nexerze ale to nie prędko, póki co tylko UPC na tym obszarze.
W Bielsku, Sierpcu i pierwszych miejscach Nexery na obszarze Płocko-Sierpeckim podobno jedynie UPC jest dostępne póki co. Moim zdaniem oferta UPC jest lepsza od T-Mobile a nie sądzę aby kasowali za instalacje.
W przyszłości ma być też Plus w Płocku na Nexerze ale to nie prędko, póki co tylko UPC na tym obszarze.
-
- Stały użytkownik forum
W Płocku i okolicach rowniez bedzie Orange t mobile (niedługo Netia) Upc i pewnie kilku innych. Oferta z Upc nie wyglada juz tak korzystnie jak doliczysz 25 zł ,ktore sobie zycza (+24,99 zł/mies. utrzymanie łączainfo_) Orange kasuje 15zł bodajże .Ja czekam na Netie chyba ze UPC sie opamieta odrobine bo nie bede za 1Gb/s płacił 135zł !!!
-
Nie słyszałem o tych 25zł/mc nic w UPC, jestem zdziwiony. Jak Orange będzie to nawet dobrze, bo oni chyba mają prawdziwy światłowód.
O Plusie coś wiadomo, ile kasują za łącze w domkach? Bo słyszałem od znajomej osoby że Plus też później po UPC będzie hulał w Słupnie po światełku. Jeszcze tylko nie wiem czy Plus pod marką Plusa u nas, czy pod Petrotelem/Netią.
O Plusie coś wiadomo, ile kasują za łącze w domkach? Bo słyszałem od znajomej osoby że Plus też później po UPC będzie hulał w Słupnie po światełku. Jeszcze tylko nie wiem czy Plus pod marką Plusa u nas, czy pod Petrotelem/Netią.