Nawet 53km....onken pisze:Stary 40-50 km ???coś ty pił ??

Moderator: Moderatorzy
Nawet 53km....onken pisze:Stary 40-50 km ???coś ty pił ??
Bingo!duke pisze:ale w ustawieniach na samych antenach zewnętrznych jakby łapała również sygnał z anteny wewnętrznej (dla mnie to trochę logiczne bo skoro router ma 4 anteny, a podpinamy dwie to można jeszce używać dwie pozostałe)
Wcale nie, to tropo.duke pisze:Jako ciekawostka to podam, że u mnie złapałem sygnał z nadajnika oddalonego o jakieś 40-50km w linii prostej (nadajnik z sosnowca:) i to na telefonie
Wiem, że to dziwne ...
U mnie na karcie Plusa również złapałem jakiś sygnał z nadajnika z 20-30km dalej. Nie wiem czy to karta Plusa wariuje, czy faktycznie jakimś cudem złapałem szczątki sygnału.duke pisze:Nawet 53km....onken pisze:Stary 40-50 km ???coś ty pił ??
A czy poprawa SINR takim sposobem przełożyła się na większe szybkości? Czego użyłeś aby go "wygłuszyć"?duke pisze:Udało mi się po części ustalić źródło zakłóceń (tzn. niskiego parametru SINR). Zauważyłem że modem B818 pomimo wpięcia anten i wybrania tylko zewnętrznych, dalej korzysta z wewnętrznych (razem z zewnętrznymi), spróbowałem przestawić router w lepsze miejsce i "wygłuszyć" go aby nie łapał sygnału z "boku". Więc teraz SINR mam na poziomie 8-15. Czyli różnica dość spora.
Jakiś drastycznych wzrostów nie wyczułem, SINR poprawiłem o maks 5db, użyłem kartonu i folii aluminiowej - kuchennejdoqtor pisze: A czy poprawa SINR takim sposobem przełożyła się na większe szybkości? Czego użyłeś aby go "wygłuszyć"?
Masz może link do tego skryptu ?michcio123 pisze:Nie wiem czy w B818 jest to mozliwe (przypuszczam że tak) ale w B618 przy użyciu narzędzia Huawei Band Tool możemy zobaczyć siłę sygnału (RSRP) i SINR na każdej z czterech anten.
Wygląda to tak
Tak tutajastroneb pisze: Masz może link do tego skryptu ?
Opcja jest, ale działanie już nie jest takie jednoznaczne tych opcji...gt82 pisze:ale jest opcja do wyboru anten przecież.czy wewnętrzne zewnętrzne a może z obu opcji skorzystać tak?
Niestety u mnie akurat ta opcja nie działa, dostaję taki wynik:michcio123 pisze:Nie wiem czy w B818 jest to mozliwe (przypuszczam że tak) ale w B618 przy użyciu narzędzia Huawei Band Tool możemy zobaczyć siłę sygnału (RSRP) i SINR na każdej z czterech anten.
Wygląda to tak
To się tyczy tylko tego skryptu czy pozostałych też?michcio123 pisze:Z routerem musi być połączenie przez lan i do routera w tym czasie nie można sie logować przez przeglądarkę ani przez aplikacje typu HManager czy huaCtrl. Czasami po wylogowaniu trzeba odczekać kilka minut. Sam często też miewam taki komunikat ale w końcu połączy.
Prawdopodobnie tak jest, bo przecież przeciętny użytkownik nie wie, które pasmo ma ile MIMO. On włącza router, a ten powinien mu zapewnić po prostu jak najlepsze transfery. A zwiększanie MIMO to bardzo efektywny sposób na zwiększanie prędkości routerze.kamil666 pisze: nie myślicie że to trochę mogłoby mieć na celu utrzymanie mimo 4x4? Przy dwóch antenach zewnętrznych to tylko mimo 2x2. To tylko przypuszczenia
Pozostałe parametry pokazuje Aktualne - Średnie - Min - MaxVAHANARA pisze: @michcio123 - a wiesz jak jest z pokazywaniem pozostałych parametrów sygnałów w 618 - też średnie czy może min / max?
Z tego co zaobserwowałem tylko tego skryptu.duke pisze: To się tyczy tylko tego skryptu czy pozostałych też?
Bo mi nie działa tylko ten...
Ja łącze się dowolnymi z wymienionych programów i skryptów przez WiFi(przez androida również po WiFi śmiga) ale tak gwoli podpowiedzi czy Kolega(jesli tak mogę się zwrócić) po wypakowaniu tego skryptu w folderze dla swojego systemu operacyjnego(np.Windows) w odpowiedniej dla niego wersji x64/x32 edytował plik "huawei_band_tool_config.txt" celem wpisania prawidłowego adresu IP routera(dla B818 powinien być bodaj 192.168.8.1) oraz swojego do niego hasła? Myślę, że tu może być problem, bo ja przez WiFi działam bez problemu. Używam obecnie H122 i również skrypty,apki itp śmigają po WiFi, a wcześniej miałem B618 i omawiany B818 i również zero problemów po WiFi oczywiście po odpowiednim zedytowaniu podanego pliku konfiguracyjnego.duke pisze:To się tyczy tylko tego skryptu czy pozostałych też?michcio123 pisze:Z routerem musi być połączenie przez lan i do routera w tym czasie nie można sie logować przez przeglądarkę ani przez aplikacje typu HManager czy huaCtrl. Czasami po wylogowaniu trzeba odczekać kilka minut. Sam często też miewam taki komunikat ale w końcu połączy.
Bo mi nie działa tylko ten...