B535 i znikająca agregacja

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
HeavyNuts
Początkujący użytkownik forum

B535 i znikająca agregacja

Post autor: HeavyNuts »

Hej. Kupiłem z uwagi na budżet B535 i szukam aktualnie najlepszego tymczasowego miejsca w domu do jego zamontowania. Montaż anteny zewnętrznej przewiduję w przyszłości. Używam NetMonstera do sprawdzania zasięgu i tutaj pojawia się moje pytanie. Program pokazuje mi LTE-A 2600+2100+1800 po czym po około 10sekundach tylko 2600 i znowu po 10 sekundach wskakuje agregacja trzech pasm. Czy router, tak jak telefon będzie gubił tę agregację?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: B535 i znikająca agregacja

Post autor: wojteks »

Niby jak B535 ma agregować 3 pasma?
Nie pomagam na PW!
HeavyNuts

Post autor: HeavyNuts »

A gdzie zapytałem o agregację wszystkich trzech pasm...? Pytam ogólnie o gubienie agregacji w porównaniu z telefonem. Czy jednak wewnętrzne anteny w routerze lepiej trzymają sygnał? Powtórzę pytanie czy B535 też będzie tak "gubił" agregację jak telefon co około 10 sekund? Bo nie wiem czy dalej latać i szukać lepszego miejsca.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Pokaż parametry sygnału z B535 dla każdego pasma osobno (i speedtest), pokaż obrazek ze smartfona z programu netmonster
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Agregacja jest wtedy i tylko wtedy, gdy jest aktywna transmisja danych. Gdy nie ma wymiany ruchu agregacja się wyłącza.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
kbc

Post autor: kbc »

Mam taki budżetowy sprzęt , zły nie jest , szkoda że ma tylko agregacje dwóch pasm , po włożeniu karty SIM działa bezobsługowo , mając program do agregacji , mapę nadajników wiemy wszystko oczywiście dzięki forum tylko , z antenami zewnętrznymi jest ok , z wewnętrznymi pozostaje tylko trzymać go zaraz przy oknie lub za , co do gubienia agregacji bez anten nic takiego nie zauważyłem wszystko jest stabilnie i działa , w porównaniu z telefonem to b535 jest zdecydowanie na plus , telefon zmienia i tak co chwilę agregację nawet jak mamy na sztywno zasięg bo Play w moim przypadku korzysta z nadajników innych sieci , tak zaobserwowałem , nie wiem jak jest w telefonach z LTE+ 5G
kbc

Post autor: kbc »

radius pisze:Agregacja jest wtedy i tylko wtedy, gdy jest aktywna transmisja danych. Gdy nie ma wymiany ruchu agregacja się wyłącza.
Mowa jest o telefonie ?

Przy okazji chciałem zapytać czy ustawienie anteny mimo 2w1 robimy odrazu z agregacją , czy pasmo 2600+1800 może być połączone dodatkowo z 2100, czy to coś zmienia ? skoro sprzęt obsługuje B7+B3 , po testach speed maleje prędkość zmniejsza ping
ODPOWIEDZ