Lte od T Mobile bez limitu danych
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Lte od T Mobile bez limitu danych
Ja mam ofertę z 2016 r. pod nazwą max po przedłużeniu w 2018 r. pod nazwą max 24 na internet bez limitu prędkości i pobranych danych w LTE i 3G, cięciu prędkości po pobraniu jakiegoś pakietu i bez ograniczenia lokalizacyjnego. Umowę mam już od półtora roku na czas nieokreślony po rabatach płacę 45 zł brutto router Huawei B715 z Playa W ostatnim okresie na moim bts prędkości mi mocno spadły do nawet 2 megabita wieczorami nigdy od tylu lat nie spadały prędkości poniżej 20 megabitów wieczorami. Czy jest szansa wytargować włączenie dostępu do 5G w tak starej ofercie wiadomo nowe są beznadziejne. Lub czy nowszy router np B818 by coś poprawił. Mój BTS ma 800,1800 i 2100. 5G nie ma i pewnie z rok jeszcze nie będzie jak nie dłużej. Nadajnik w lini prostej niecały kilometr z bezpośrednim widokiem.
Ostatnio zmieniony 2021-01-04, 13:04 przez adamlub12, łącznie zmieniany 3 razy.
- wojteks
- *** Administrator ***
Pokaż poziomy sygnału na LTE 800/1800/2100/2600MHz
Nie pomagam na PW!
-
Podaję parametry huawei b715. Do nadajnika 800 metrów nadajnik widać z parapetu gdzie stoi router. Z góry dzięki za rady. Czy sens zmieniać router na b818?
- wojteks
- *** Administrator ***
SINR słaby, przydałaby się antena zewnętrzna na 1800-2600 o ile takiej nie masz. Wszyscy operatorzy zaczynają się w wielu lokalizacjach zatykać.
Powtórz testy wystawiając router na parapet zwenętrznym (nie przez szyby) i dodatkowo dodaj na każdym paśmie speedtest. B715 powinien agregować 3 pasma o ile poziomy sygnału będą wystarczające.
Powtórz testy wystawiając router na parapet zwenętrznym (nie przez szyby) i dodatkowo dodaj na każdym paśmie speedtest. B715 powinien agregować 3 pasma o ile poziomy sygnału będą wystarczające.
Nie pomagam na PW!
-
Posiadam antęnę LTE Advanced 4G 3G ATP15 MIMO DUAL SMA obecnie całkiem zdemontowana ale rok temu na niej zasięg był lepszy a prędkości słabsze niż bez niej. Różne próbowałem ustawienia routera jedna antena wewnętrzna jedna zew. tylko zewnętrzne czy tylko wewnętrzne zawsze bez niej o kilka megabitów były wyższe prędkości. Obecnie jest zdemontowana całkowicie i leży w szufladzie. Czy mam ją założyć ponownie a może kupić inna chętnie kupię inną jak pomoże. Teraz wrzucam parametry z routera na zewnątrz stojącego po kolei. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc.
-
- Guru bezprzewodowy
Brak wieczornych speedtestów na tych pasmach ale i tak wygląda ze stacja jest zapchana na maksa wieczorami, to żadna nowość w przypadku T-mobile, no limity za grosze zrobiły swoje. Trzeba by sprawdzić jak działa T-mobile z tej drugiej stacji NetWorks przy Henin 27, tam też te 3 pasma w agregacji. Skieruj antenę na niego i zrób podobne testy. W Poniatowej korzysta się z Play jak chce się mieć szybszy internet.
-
Napisałem jaką mam antenę czy dobra czy kupić inną ale jaką. Proszę o radę. Z drugiego nadajnika henin 27 zasięgu nie złapie już sprawdzane kiedyś. Play ma nadajnik obok tego drugiego t mobile w henin 27 i nie ma zasięgu u mnie bo mam tel w Playu i tylko roaming mam a ma tylko play w części północnej miasta dopiero w marcu mają montować anteny na nadajniku skąd mam t mobila i pojawi się ich zasięg.
-
Czy radzicie ponownie podłączyć antenę LTE Advanced 4G 3G ATP15 MIMO DUAL jaką posiadam a może kupić 2 sztuki ATK504 czy jest sens zmienić
- wojteks
- *** Administrator ***
Załóż tą co masz, i pokaż efekty, ATK504 wcale czymś cudownym nie jest.
Nie pomagam na PW!
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Nie chcę kraczyć, ale wygląda na to że wraz z wygaśnięciem promocji "Nielimitowanego internetu na święta" mój internet powoli wraca do żywych. Znajomi z innych miejscowości z internetem od T-M również zauważają teraz poprawę z dnia na dzień. Mam nadzieję że nie będą robili zbyt wielu takich promocji w przyszłości, bo to mordowanie ich sieci.
T-Mobile No-Limit 60mb/s, Huawei B535, Cybertech 17dBi + Play, Huawei E5573
-
- Guru bezprzewodowy
Promocja to się jeszcze nie skończyła. Aktywować można było do wczoraj bodajże.
A internet wraca do normy, bo ludzie zaczynają pracę i też nie robią tego co w święta. A nie ukrywajmy te święta były zupełnie inne.
A internet wraca do normy, bo ludzie zaczynają pracę i też nie robią tego co w święta. A nie ukrywajmy te święta były zupełnie inne.
-
To też prawda, ale fakt faktem teraz w godzinach popołudniowego obciążenia sieć już działa dobrze.

Aczkolwiek dalej zachęcam T-M mailami aby dołożyli na ten BTS L2600, bo mają pozwolenia, stacja na światłowodzie więc wydaje się to proste. 
-
Witam
Wiem ze 5g to szybsze predkosci niz w internecie domowym tmobile.
Moje pytanie jest takie czy internet domowy tez bedzie obslugiwany w 5G czy nie.
Tak samo DATA JUMP
Wiem ze 5g to szybsze predkosci niz w internecie domowym tmobile.
Moje pytanie jest takie czy internet domowy tez bedzie obslugiwany w 5G czy nie.
Tak samo DATA JUMP
- onken
- ** Moderator **
Ani jedno ani drugie nie ma dostępu do 5G
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Czyli tylko magenta biznes ?
- onken
- ** Moderator **
Obecnie tak.
I pewnie jakieś taryfy typowo korpo
I pewnie jakieś taryfy typowo korpo
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
To możliwe że w ofercie 60mb no limit, prędkość przy pobieraniu czasem potrafi doskoczyć do 75? Czy Steam mnie oszukuje?
60 Mbps =krychxagg pisze:To możliwe że w ofercie 60mb no limit, prędkość przy pobieraniu czasem potrafi doskoczyć do 75? Czy Steam mnie oszukuje?
7.5 megabytes / second
-
Faktycznie nie zerkałem na przelicznik dokładny.uberasekmodemasek pisze:60 Mbps =krychxagg pisze:To możliwe że w ofercie 60mb no limit, prędkość przy pobieraniu czasem potrafi doskoczyć do 75? Czy Steam mnie oszukuje?
7.5 megabytes / second
Możliwe że sam zmienię na Magentę Biznes bo na karcie bez ograniczeń T-M wyciąga teraz u mnie ok. 90 mb w godzinach popołudnia.
Podejrzewam że faktycznie coś zrobili przy moim BTS, bo kiedyś 70mb było prędkością absolutnie maksymalną tego BTS.
-
Jeśli znowu dostane lejek w tym miesiącu to napiszę tutaj po jakiej ilości danych.
-
Przedłużał ktoś internet z taryfy data jump ? Można liczyć na jakieś rabaty ?
-
BTW od dzisiaj w T-mobile w końcu działa VoLTE i VoWiFi, przynajmniej u mnie. https://www.t-mobile.pl/c/volte-i-wifi
- onken
- ** Moderator **
Przecież działa od dawna...
Wystarczyło aktywować.
Po za kartami. Ale tutaj też już włączają.
Wystarczyło aktywować.
Po za kartami. Ale tutaj też już włączają.
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Mam od jakiegoś ponad roku problem z tym internetem od T-mobile tj. internet domowy do 60 mbit/s polegający na tym, że prędkość oscyluje w zakresie maksymalnie 20 - 30 Mbit/s. Wcześniej osiąganie prędkości 50Mbit/s nawet w godzinach szczytu nie było problemem. BTS mam za oknem, CELL_ID 32810272 ul. Lea 11B w Krakowie. Parametry sygnału jak na załączonym obrazku. Myślałem, że problemy wynikają z przeciążenia BTS-a jednak problem wydaje się bardziej złożony gdyż przeprowadziłem ostatnio testy na kartach prepaid Orange i T-mobile (ze zdjętym domyślnym lejkiem 15Mbit/s) na tym samym BTS-ie. Okazało się, że na karcie prepaid T-mobile na telefonie byłem w stanie osiągnąć prędkości rzędu 70Mbit/s gdzie w tej samej chwili na internecie domowym t-mobile prędkość oscylowała wokół 25 Mbit/s. Nie jest to więc raczej problem techniczny z BTS-em. Nie wydaje się by był to problem techniczny z routerem (Hauwei B529) gdyż na karcie Orange router na tym BTS-ie osiągał prędkości rzędu 90 - 100Mbit/s. Co jednak najciekawsze dla mnie, na karcie prepaid T-mobile (na której mój telefon osiągał około 70Mbit/s) router również nie potrafił wyciągnąć więcej niż 25-30 Mbit/s. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Czy to może być jakiś dziwny problem z agregacją pasm? Nie mogę znaleźć wytłumaczenia dlaczego ta karta prepaidowa t-mobile na telefonie pozwala osiągnąć znacznie wyższe prędkości niż w routerze a jednocześnie router wydaje się działać całkiem dobrze z kartą Orange, która w teorii korzysta z tych samych pasm (bo to BTS NetWorkS!).
- onken
- ** Moderator **
Sprawdź kartę pod innymi BTSami i ewentualnie reklamuj w T-Mobile, może jakiś trafem masz założony lejek ( na to wygląda )
-
- Guru bezprzewodowy
Pobaw się w zarządzanie pasm na tym b529 przez program lub apkę albo chociaż podejrzyj, co agreguje.
Pamiętaj, że ten huawei ma ograniczone możliwości agregacji pasm.
Pamiętaj, że ten huawei ma ograniczone możliwości agregacji pasm.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
A jakiej kategorii LTE jest ten telefon? Bo jeśli agreguje trzy lub cztery pasma, to niczym dziwnym byłoby, że ma większe transfery niż router, który ma tylko 2CA i to dodatkowo nie wszystkie kombinacje pasm agreguje. Po prostu telefon może agregować inne pasma niż router. A prędkości pasm mogą się drastycznie różnić.
Agregacje na telefonie możesz podejrzeć apką NetMonster.
A co do prędkości, to w dłuższym czasie w LTE nic nie jest gwarantowane i może się zmieniać z dnia na dzień.
Agregacje na telefonie możesz podejrzeć apką NetMonster.
A co do prędkości, to w dłuższym czasie w LTE nic nie jest gwarantowane i może się zmieniać z dnia na dzień.
-
- Użytkownik forum
Hej,
mam internet bez limitu Max.
Niedawno chciałem dodać jedną kartę SIM i zaproponowano mi Magentę. Oczywiście miało być wszystko bez limitów szybkości, itp.
Okazało się, że zrobiono limit szybości do 20Mb (speedtest pokazywał do 30, ale przeważnie widać było 25)- wcześniej osiągałem nawet do 150- agragacja na 3 pasmach, około 70 w godzinach wieczornych. Oczywiście zmiana była nagła
Wypowiedziałem więc umowę i poprosiłem o przywrócenie poprzednich warunków.
Warunki przywrócono- ale szybkości już nie. Ciągle pokazuje do 30 Mb, przeważnie około 25. Co najciekawsze wyniki na każdym paśmie- 800, 1800, 2100, 2600 mam podobne, jak włączę agregację też.
Oczywiście reklamację złożyłem i dostałem odpowiedź, że urządzenie pracuje poprawnie i nie dostrzegli błędu. Sporadyczne utrudnienia mogą być spowodowane ruchem.
Jak mam ich przekonać, żeby się ogarneli i przywrócili szybkość? Szczególnie, że teraz mogę agregować nawet 4 pasma...
mam internet bez limitu Max.
Niedawno chciałem dodać jedną kartę SIM i zaproponowano mi Magentę. Oczywiście miało być wszystko bez limitów szybkości, itp.
Okazało się, że zrobiono limit szybości do 20Mb (speedtest pokazywał do 30, ale przeważnie widać było 25)- wcześniej osiągałem nawet do 150- agragacja na 3 pasmach, około 70 w godzinach wieczornych. Oczywiście zmiana była nagła
Wypowiedziałem więc umowę i poprosiłem o przywrócenie poprzednich warunków.
Warunki przywrócono- ale szybkości już nie. Ciągle pokazuje do 30 Mb, przeważnie około 25. Co najciekawsze wyniki na każdym paśmie- 800, 1800, 2100, 2600 mam podobne, jak włączę agregację też.
Oczywiście reklamację złożyłem i dostałem odpowiedź, że urządzenie pracuje poprawnie i nie dostrzegli błędu. Sporadyczne utrudnienia mogą być spowodowane ruchem.
Jak mam ich przekonać, żeby się ogarneli i przywrócili szybkość? Szczególnie, że teraz mogę agregować nawet 4 pasma...
-
- Guru bezprzewodowy
Którą Magentę M? czy jaką?
Limitu danych nie ma ale w zależności od ceny jest limit prędkości.
Limitu danych nie ma ale w zależności od ceny jest limit prędkości.
-
- Użytkownik forum
Była to Magenta M, po zorientowaniu się, że jest limit na szybkości (mimo, że konsultant w trakcie zawierania umowy uparcie twierdził, że nie ma), wypowiedziałem umowę i mam nadal Internet Max bez limitów. Jednakże prędkość nie wróciła do normy- konsultant twierdzi, że nie ma lejka na szybkość a według działu technicznego wszystko jest ok.