Dobór sprzętu do LTE w domu. Pomocy :)

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
henius198
Początkujący użytkownik forum

Dobór sprzętu do LTE w domu. Pomocy :)

Post autor: henius198 »

Witam Wszystkich.

Szukając informacji n/t wyboru sprzętu do LTE w domu (jako jedynego źródła internetu), natrafiłem na to forum z wieloma ciekawymi pomocami w wielu przypadkach, dlatego postanowiłem także poprosić o Waszą pomoc.

Potrzeba: wydajny internet LTE dla domu w którym często korzysta się z projektora 4K ,serwisów typu Netflix, HBO itd..itd..
Niestety brak w okolicy dostawcy internetu kablowego.
To czym dysponuję na ten moment to 2 x SIM LTE Play 150Gb.

Dołączam zrzuty z Net Cell Info. Pomiary wykonałem z różnych stron domu (dokładnie szeregowca), nie wchodziłem na dach gdyż jest to obecnie dość utrudnione.
Adres to Ruda Śląska (dzielnica Kochłowice) ul. Jagiełły 8.

Główne pytanie to: Jaki modem/router i antena aby móc w pełni wykorzystać dostępne nadajniki. Nadmienię iż zależy mi przede wszystkim na jakości i stabilności połączenia; jest to inwestycja na lata.

Jeżeli coś pominąłem to chętnie uzupelnie informacje, proszę pytać.
Z góry dzięki za zainteresowanie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Dobór sprzętu do LTE w domu. Pomocy :)

Post autor: wojteks »

henius198 pisze:jest to inwestycja na lata.
Co najwyżej na rok-dwa, na dziś B818 lub podobne z agregacją 3 pasm ale ..... to że dziś działa akceptowalnie to nie znaczy że za miesiąc czy trzy miesiące nie będzie działać słabo. Taki urok przeciążonych sieci LTE.

Te speedtesty co pokazałeś to słabiutkie są i cudów z tego nie będzie nawet przy agregacji pasm.
Nie pomagam na PW!
henius198

Dzięki za odpowiedź.
Czy jesteś w stanie polecić jakąś antenę do B818, czy nie ma to większego znaczenia..?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Wybór operatora idealny, w pobliżu na róznych kierunkach Play ma 5 stacji bazowych z kompletem 4 pasm LTE i agregacją, telefon skacze po tych stacjach i pasmach. Zrób test na zewnątrz ale z aplikacją https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl i pokaż screena z niej. Kluczowa jest stacja 5GR z dosyłem na światłowodzie na KWK Polska Wirek, od niej dosył radioliniami 1107Mb/s do pozostałych. Antena kierunkową Dual LTE1800-2600MHz wymusis połączenia po kolei róznymi i sprawdzisz który da najlepsze prędkości. Ze sprzętu B818 plus ta antena , ewentualnie zewnętrzne punkty dostępowe CPE LTE/5g czyli MF258k lub najnowszy MC7010.
henius198

Tak wygląda screen z netmonster:
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Agregacja pasm LTE1800+2600 z tego na KWK, sygnał na 1800MHz słaby i jeszcze gorszy na 2600MHz, do tego w sasiadach inne okoliczne staje Play na LTE1800 i LTE2600 z podobnymi parametrami sygnału. Pozostaje zakup sprzętu i ewentualnie anteny zewnetrznej.
henius198

Dzięki za odpowiedź. Mam nadzieję że B818 się sprawdzi gdyż jest to już dość wysoki pułap cenowy.
Mam jeszcze jedno pytanie co do anteny; czy dobrze rozumiem że wybór powinien paść na antenę z niską wartością dBi że względu na bliskość nadajników tak..?
Czy za tem poniższa antena będzie odpowiednia czy szukać czegoś z wyższej półki ?
tomekwwa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: tomekwwa »

Ta antena, z krótkim kablem, niejednemu już na tym forum ratowała życie.
VAHANARA

Post autor: VAHANARA »

henius198 pisze:czy dobrze rozumiem że wybór powinien paść na antenę z niską wartością dBi że względu na bliskość nadajników tak..?
Z niską wartością zysku? A co to ma dać?
ODPOWIEDZ