Dobór sprzętu do LTE w domu. Pomocy :)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dobór sprzętu do LTE w domu. Pomocy :)
Witam Wszystkich.
Szukając informacji n/t wyboru sprzętu do LTE w domu (jako jedynego źródła internetu), natrafiłem na to forum z wieloma ciekawymi pomocami w wielu przypadkach, dlatego postanowiłem także poprosić o Waszą pomoc.
Potrzeba: wydajny internet LTE dla domu w którym często korzysta się z projektora 4K ,serwisów typu Netflix, HBO itd..itd..
Niestety brak w okolicy dostawcy internetu kablowego.
To czym dysponuję na ten moment to 2 x SIM LTE Play 150Gb.
Dołączam zrzuty z Net Cell Info. Pomiary wykonałem z różnych stron domu (dokładnie szeregowca), nie wchodziłem na dach gdyż jest to obecnie dość utrudnione.
Adres to Ruda Śląska (dzielnica Kochłowice) ul. Jagiełły 8.
Główne pytanie to: Jaki modem/router i antena aby móc w pełni wykorzystać dostępne nadajniki. Nadmienię iż zależy mi przede wszystkim na jakości i stabilności połączenia; jest to inwestycja na lata.
Jeżeli coś pominąłem to chętnie uzupelnie informacje, proszę pytać.
Z góry dzięki za zainteresowanie.
Szukając informacji n/t wyboru sprzętu do LTE w domu (jako jedynego źródła internetu), natrafiłem na to forum z wieloma ciekawymi pomocami w wielu przypadkach, dlatego postanowiłem także poprosić o Waszą pomoc.
Potrzeba: wydajny internet LTE dla domu w którym często korzysta się z projektora 4K ,serwisów typu Netflix, HBO itd..itd..
Niestety brak w okolicy dostawcy internetu kablowego.
To czym dysponuję na ten moment to 2 x SIM LTE Play 150Gb.
Dołączam zrzuty z Net Cell Info. Pomiary wykonałem z różnych stron domu (dokładnie szeregowca), nie wchodziłem na dach gdyż jest to obecnie dość utrudnione.
Adres to Ruda Śląska (dzielnica Kochłowice) ul. Jagiełły 8.
Główne pytanie to: Jaki modem/router i antena aby móc w pełni wykorzystać dostępne nadajniki. Nadmienię iż zależy mi przede wszystkim na jakości i stabilności połączenia; jest to inwestycja na lata.
Jeżeli coś pominąłem to chętnie uzupelnie informacje, proszę pytać.
Z góry dzięki za zainteresowanie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Dobór sprzętu do LTE w domu. Pomocy :)
Co najwyżej na rok-dwa, na dziś B818 lub podobne z agregacją 3 pasm ale ..... to że dziś działa akceptowalnie to nie znaczy że za miesiąc czy trzy miesiące nie będzie działać słabo. Taki urok przeciążonych sieci LTE.henius198 pisze:jest to inwestycja na lata.
Te speedtesty co pokazałeś to słabiutkie są i cudów z tego nie będzie nawet przy agregacji pasm.
Nie pomagam na PW!
-
Dzięki za odpowiedź.
Czy jesteś w stanie polecić jakąś antenę do B818, czy nie ma to większego znaczenia..?
Czy jesteś w stanie polecić jakąś antenę do B818, czy nie ma to większego znaczenia..?
-
- Guru bezprzewodowy
Wybór operatora idealny, w pobliżu na róznych kierunkach Play ma 5 stacji bazowych z kompletem 4 pasm LTE i agregacją, telefon skacze po tych stacjach i pasmach. Zrób test na zewnątrz ale z aplikacją https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl i pokaż screena z niej. Kluczowa jest stacja 5GR z dosyłem na światłowodzie na KWK Polska Wirek, od niej dosył radioliniami 1107Mb/s do pozostałych. Antena kierunkową Dual LTE1800-2600MHz wymusis połączenia po kolei róznymi i sprawdzisz który da najlepsze prędkości. Ze sprzętu B818 plus ta antena , ewentualnie zewnętrzne punkty dostępowe CPE LTE/5g czyli MF258k lub najnowszy MC7010.
-
Tak wygląda screen z netmonster:
-
- Guru bezprzewodowy
Agregacja pasm LTE1800+2600 z tego na KWK, sygnał na 1800MHz słaby i jeszcze gorszy na 2600MHz, do tego w sasiadach inne okoliczne staje Play na LTE1800 i LTE2600 z podobnymi parametrami sygnału. Pozostaje zakup sprzętu i ewentualnie anteny zewnetrznej.
-
Dzięki za odpowiedź. Mam nadzieję że B818 się sprawdzi gdyż jest to już dość wysoki pułap cenowy.
Mam jeszcze jedno pytanie co do anteny; czy dobrze rozumiem że wybór powinien paść na antenę z niską wartością dBi że względu na bliskość nadajników tak..?
Czy za tem poniższa antena będzie odpowiednia czy szukać czegoś z wyższej półki ?
Mam jeszcze jedno pytanie co do anteny; czy dobrze rozumiem że wybór powinien paść na antenę z niską wartością dBi że względu na bliskość nadajników tak..?
Czy za tem poniższa antena będzie odpowiednia czy szukać czegoś z wyższej półki ?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Ta antena, z krótkim kablem, niejednemu już na tym forum ratowała życie.
Z niską wartością zysku? A co to ma dać?henius198 pisze:czy dobrze rozumiem że wybór powinien paść na antenę z niską wartością dBi że względu na bliskość nadajników tak..?