Zostać przy t-Mobile bez limitu czy Orange ?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Redkca
Początkujący użytkownik forum

Zostać przy t-Mobile bez limitu czy Orange ?

Post autor: Redkca »

Cześć posiadam t-Mobile bez limitu do 20mb i router b525, w pobliżu masz T-Mobile Orange i play około 1000m ode mnie
http://www.btsearch.pl/szukaj.php?mode= ... =Kaweczyn+

Robiłem testy na starterach i T-Mobile (średnio ok.6-8mb , a wieczorami 1-3mb) ma prawie zawsze o polowe mniejsza prędkość niż Orange i rzadko kiedy osiąga 20mb.
Zastanawiam się nad zmiana na Orange ewentualnie nad routerem b818, albo dołożeniem anten wewnętrznych do router b525 i pozostaniem przy T-Mobile i jak by udało sie podnieść prędkość to rozszerzył bym ofertę do 60mb nie wiem co będzie lepsze..
krychxagg
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Zostać przy t-Mobile bez limitu czy Orange ?

Post autor: krychxagg »

Podstawowe pytanie, sprawdź w Mój T-Mobile na stronie ile "spalasz" miesięcznie danych. Jak są to grube setki gigabajtów, to raczej powinieneś zostać przy ofercie bez limitu. Oraz czy starcza ci prędkość, nie wiem też czy pozwoli ci T-Mobile na zwiekszenie prędkości teraz, gdy oferta już nie istnieje ogólnie.
T-Mobile No-Limit 60mb/s, Huawei B535, Cybertech 17dBi + Play, Huawei E5573
Redkca

Sprawdzałem w okresach rozliczeniowych mam z dwa razy poniżej 200GB a w większości ponad 300gb najwiecej miałem 580gb. Tylko gdybym miał lepsza prędkość to i Netflix w 4 k działał , doszła teraz konsola a gry ważą coraz więcej . Niby mogę za 10zl więcej zwiększyć sobie pakiet .
Tylko czasami i wieczorem internet w T-Mobile osiąga 2-3mb i nie da się płynnie obejrzeć Netflix czy HBO go .
Jak przełożyłem kartę od Orange do tego samego routera to prędkość pobierania jest dużo większa i oglądanie filmów jest w dużo lepszej jakości ...
Dlatego pytam czy mocniejszy router jakieś anteny wewnętrzne może pomogą czy lepiej zmienić operatora patrząc na najbliższy mnie bts
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Pokaż testy zrobione B525 dla każdego z pasm osobno (poziom sygnału i speedtest) dla TM i Orange (Play też możesz przetestować starterem za 5zł).
Nie pomagam na PW!
krychxagg

Przede wszystkim wymuś pasma w HManagerze 2600+1800 bo masz tam full pasma na stacji. Wtedy zrób testy prędkości. Pokaż nam też moc sygnału. Moim zdaniem nie masz co zmieniać operatora na tą chwilę. Ale pokaż pełne testy i screeny z netmonstera z telefonu jak możesz włożyć kartę do niego.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Niektórzy to maja dziwne pomysły, zamienić syf bez limitu danych w T-mobile na podobny z Orange ale z limitem, niepojęte. Skoro przy 1km od BTS-a wieczorami taka nędza to widać jak zatkana jest stacja NW Kawęczyn, T-mobile padło na amen a Orange jeszcze dyszy. Ale najpierw testy kazdego z pasm LTE2600, lte2100, LTE1800 i LTE800 z B525 na zewnatrz i screeny z aplikacji i do tego wieczorne speedtesty , dla T-mobile i Orange.
Redkca

testy tmobile
Redkca

TESTY ORANGE
matek451
Guru bezprzewodowy

Obydwaj operatorzy działaja prawidłowo, tylko pasmo LTE800 jest zatkane. Niskie prędkości to efekt nieuzywania anteny zewnętrznej Dual lTE1800-2600MHz, należalo ją zastosować od poczatku do pasm pojemnościowych LTE i agregacji LTE2600+1800 bo kiepski B525 nie obsługuje LTE2600+2100 i LTE2100+1800 . Optymalny router do wszystkich 3 operatorów to B818 z agregacją LTE2600+2100+1800 i antena zewnętrzna na 1800-2600MHz w celu poprawy parametrów sygnału na LTE2600/2100/1800 które są fatalne.
Redkca

Cały czas mnie dziwi że na tym routerze internet z orange działa lepiej od tmobile niezaleznie jak ustawie , przed chwila predkosc pobierania ...
mam nadzieje ze po wymianie routera na b818 pomoże jak nie to przejde do orange 250gb i noce bez limitu..
matek451
Guru bezprzewodowy

A mnie wcale nie dziwi, ty nie rozumiesz podstawowej prawdy ze u obydwu operatorów jest nędza bo od poczatku należało kupić antenę zewnętrzna a nie liczyć na cuda, żaden operator nie miał prawa działać i nie działa prawidłowo przy takich parametrach sygnału na pasmach pojemnościowych LTE. Oferta Orange słaba, jak zmieniać to na Play, sprawdź to sam się przekonasz czy działa szybciej.
krychxagg

Orange internet mobilny to syf. Sieć ta sama co T-Mobile więc nie licz na cuda. Dodatkowo Orange ma swoje lejki i FUP. Pobierzesz większą grę jakiegoś dnia i dostajesz później lejek prędkości, nawet jak masz limit. Kolega od jakiegoś czasu ma mobilny z Orange, obejrzał z dziewczyną na wieczór 2 filmy w 4K, i następnego dnia już dostał lejek 5mb/s na całą dobę za "nadmierne wykorzystanie zasobów sieci" mimo że limitu nie przekroczył.
VAHANARA

Post autor: VAHANARA »

Redkca pisze:Cały czas mnie dziwi że na tym routerze internet z orange działa lepiej od tmobile niezaleznie jak ustawie , przed chwila predkosc pobierania ...
To wcale nie jest dziwne - przecież to dwaj różni operatorzy, z różną ilością abonentów, filozofią biznesu i paroma innymi różnicami. Byłoby dziwne, gdyby mieli porównywalne osiągi.
Redkca pisze:mam nadzieje ze po wymianie routera na b818 pomoże jak nie to przejde do orange 250gb i noce bez limitu..
Już ci już napisano, główną kwestią jest zastosowanie anteny zewnętrznej i to o jak największym zysku, bo parametry sygnałów masz bardziej niż denne - co oczywiście skutkuje niemożliwością osiągnięcia dużych prędkości. Prz agregacjach powinno być RSRP > -95dBm a SINR >15dB. I teraz popatrz sobie, jak daleko jesteś od poziomów pożądanych...

Oczywiście, druga kwestia to obciążenie samego BTS-a - możliwe, że to on ci również bardzo skutecznie obcina prędkości, niezależnie od dennych parametrów sygnałów. Jak to się mówi - nieszczęścia lubią chodzić parami...

Więc, oczywiście B818 potencjalnie pozwoliłby na o wiele większe prędkości niż ten co masz teraz, ale cały czas trzeba pamiętać o tym, co napisałem powyżej.
Telefon z agregacją trzech+ pasm LTE w rękę, podjechać pod BTS i robić speed-test - i będzie wiadomo, czy jest o co walczyć...
Redkca

Kupiłem b818 zwiększyłem do 60mb internet w T-Mobile , agregacja pasm 1800,2100,2600 i jest zdecydowanie lepiej niż wcześniej prędkości akceptowalne około 10-20mb/s wieczorami noc 50-60 .
Czasami internet jest około 1mb i Ping 1000 na jednym z pasm ale wtedy przełączam na inne i jest ok . Np. Wczoraj wieczorem na 1800 dzisiaj na 2100 dziwne nie wiem dlaczego tak się dzieje .
Jeśli miałaby antena pomoc to jaka tak do 200zl i czy może być na poddaszu ( przeszkoda tylko dachówka ceramiczna ) czy na elewacji na wysokości około 4m .
Montaż na dachu czy kominie odpada.
matek451
Guru bezprzewodowy

Przecież widać ze to ledwo zipie i tylko LTE2600/LTE2100 maja jakis potencjał ale z takimi parametrami sygnału na 2600/2100MHz to nie ma szans na lepsze prędkości, od zakupu anteny należało rozpocząć ale ty słuchasz pierdół a nie konkretnych porad.
VAHANARA

Post autor: VAHANARA »

Redkca pisze: czy może być na poddaszu ( przeszkoda tylko dachówka ceramiczna ) czy na elewacji na wysokości około 4m .
Na poddaszu - NIE. Na ścianie może być, choć czasami trzeba poszukać miejsca z dobrą jakością sygnału. Ale trzeba pamiętać jednocześnie, aby kable antenowe były jak najkrótsze.
Redkca pisze:Jeśli miałaby antena pomoc to jaka tak do 200zl
Zrób pomiary sygnałów na B818 (tylko pojedyncze 800/1800/2100/2600) za oknem, najlepiej w pobliżu miejsca, gdzie mógłbyś ją zawiesić na ścianie.
Redkca

Chyba trafiłem na jakaś awarie bts :/ bo testy robione na dworzu router ustawiony w kierunku bts na każdym paśmie miałem max. Zasięg 3/3 kropki. A prędkość śmieszna .
matek451
Guru bezprzewodowy

Stacja Kawęczyn zatkała się na amen ale to w wielu lokalizacjach teraz dla T-mobile norma, inwestowanie w tego operatora straciło sens ale jeszcze do sprawdzenia BTS Czernikowo, wycieczki po dworze z B818 nie pomogą tak samo jak to bicie dalej piany o wszystkim i o niczym.Kup sobie pre-paid Virgin za 5 zł uruchom 100GB za darmo to sobie chociaż Playa sprawdzisz choć z DL ograniczonym do 70Mb/s, oczywiście antena Dual LTE1800-2600MHz tez konieczna bo stacje Play z 4 CC CA tez w Kawęczynie i Czernikowie.
krychxagg

Nie awaria konkretnego BTS, tylko tak jak matek wspomniał, T-Mobile dusi się ostatnio w całej Polsce. Biorą udział w wyścigu z Solorzem kto bardziej zatka swoją sieć, rywalizacja jest bardzo zacięta a do końca 2020 nie wiele czasu.
jocer5
Użytkownik forum

Post autor: jocer5 »

Redkca pisze:Chyba trafiłem na jakaś awarie bts :/ bo testy robione na dworzu router ustawiony w kierunku bts na każdym paśmie miałem max. Zasięg 3/3 kropki. A prędkość śmieszna .
I jak wyniki bo jestem ciekaw czy zmieniłeś sieć
ODPOWIEDZ