Nowa umowa czy nowym operatorem - jak nie zamienić siekierki na kijek?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BarteqW
Stały użytkownik forum

Nowa umowa czy nowym operatorem - jak nie zamienić siekierki na kijek?

Post autor: BarteqW »

Cześć, jestem użytkownikiem internetu mobilnego od czasów kiedy prym wiodło gprs/edge czyli już ładne kilkanaście lat. Z czego praktycznie cały czas korzystam z iPlusa :facepalm: :cfaniak: . Na ten moment został mi niecały miesiąc do skończenia 2 letniej umowy. Powiem szczerze, że jakoś specjalnie na tego operatora nie narzekam mimo raczej pejoratywnego odbioru tutaj na forum. Owszem szału co do prędkości nie ma, ale dla mnie raczej problemem są limity danych niż prędkość na ten moment, bo korzystam z Netflixa/HBOGo/YouTube. Jeżeli nic nie przerywa, albo przerwie czy obraz się pogorszy raz na jakiś czas to nie ma tragedii. Owszem fajnie byłoby mieć wysokie prędkości, oglądać w 4k, ale u mnie <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> nie będzie nigdy wspaniale.
Obecnie mam abonament w wysokości 50zł: limit podstawowy 80GB + "Lte bez limitu" - lejek w okolicach 160GB, taki już praktycznie zabijający chęć do korzystania z internetu. Dlatego też wspomagam się Aero2 (tak wiem, że to też praktycznie PLUS). W związku z tym mam pierwsze pytanie. Może ktoś korzysta już nowego planu i jest w stanie powiedzieć czy jak będzie miał 120GB i potem dalej LTE bez limitu, to też będzie taki lej w okolicach 160GB?
Jako, że naczytałem się dobrych opinii o internecie w Play, postanowiłem sprawdzić jak to u mnie wygląda. Kupiłem sobie ten stater i aktywowałem 100GB w aplikacji PLay 24 (trochę było z tym zachodu bo nie mam smartfona) . Ale powiem, szczerze, że jest tragedia na LTE, prędkości prędkościami, bo są niższe niż 10 Mb/s w DL. Ale bardziej chodzi o to, że ciężko w ogóle sprawdzić te prędkości na Speedtest.net, działa to strasznie niestabilnie, chwile działa, potem znowu nie. Mimo iż parametry sygnału wydają się być podobne do tych z plusa. A zmieniałem parametry w LTE Watch, próbowałem na wbudowanych antenach, na Cybertechu. Lepiej jest na HSPA+, tutaj też w okolicy 10 Mb/s w DL, ale można normalnie używać.
Obecnie korzystam z routera Huawei B315 i anteny dualnej LTE/4G 15dBi MIMO Cybertecha, wiem że router nie wspiera agregacji a antena nie wspiera 2600mhz. Ale czy powinny się dziać takie cuda jeżeli chodzi o Play?
Moja lokalizacja to Boruja Nowa 52.241771, 16.150763 , mam właściwie dwa nadajniki w miarę blisko mnie stąd nie mogę liczyć na ogrom wyboru. Ten z Playem na pokładzie został postawiony stosunkowo nie dawno.
Proszę o jakiejś rady, może lepiej uderzyć w Orange. Testy, jak to wygląda obecnie u mnie w Plusie mogę wrzucić 17 grudnia bo limit wyczerpany, ewentualnie Aero2, chociaż tutaj jest zawsze trochę gorzej niż Plusie.
P.S. Nie ma smartona, także mogę się wspomagać tylko routerem i LTE watchem.
Pozdrawiam Bartek
krychxagg
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Nowa umowa czy nowym operatorem - jak nie zamienić siekierki na kijek?

Post autor: krychxagg »

Starter T-Mobile i ich testy zrób. Nadajnik w Kuźnicy Zbąskiej może być bliżej ciebie niż aktualnie Plus w Boruji Kościelnej. Play raczej jest najdalej więc odpada. 3 nadajniki NS! (Orange i T-Mobile cię otaczają) więc celuj w nich. Bez smartfona ciężko będzie testować, nie mógłbyś od kogoś pożyczyć na moment nawet?
T-Mobile No-Limit 60mb/s, Huawei B535, Cybertech 17dBi + Play, Huawei E5573
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W twojej lokalizacji Play nie jest własciwym wyborem, a Plus na BTS-ie Boruja Kościelna ma juz LTE2600 więc korzysta się z agregacji LTE2600+1800 czyli minimum to B535, oferta nowa z FUP więc pewnie przy około 200GB lipa. Alternatywa to T-mobile/Orange , stacja NetWorks na maszcie Plusa zapewnia dla nich agregację LTE2100+1800+800, kup sobie starter internetowy T-mobile za 5 zł i uruchom na 2 tygodnie internet bez limitu za darmo na świeta i potestuj.Oczywiście syf NW z Kuźnicy cię nie interesuje, tam w ramach pudrowania syfu only LTE800 ratunkowo dołozono LTE1800, pozostałe dwa BTS-y NW to golce z LTE800. Sprawdzałeś Play i czy działa ta Boruja Kościelna i na jakich pasmach?
Pawrzes
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Pawrzes »

Działa ale obecnie tylko UMTS 2100 na 4 sektorach...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
BarteqW
Stały użytkownik forum

matek451 pisze:W twojej lokalizacji Play nie jest własciwym wyborem, a Plus na BTS-ie Boruja Kościelna ma juz LTE2600 więc korzysta się z agregacji LTE2600+1800 czyli minimum to B535, oferta nowa z FUP więc pewnie przy około 200GB lipa. Alternatywa to T-mobile/Orange , stacja NetWorks na maszcie Plusa zapewnia dla nich agregację LTE2100+1800+800, kup sobie starter internetowy T-mobile za 5 zł i uruchom na 2 tygodnie internet bez limitu za darmo na świeta i potestuj.Oczywiście syf NW z Kuźnicy cię nie interesuje, tam w ramach pudrowania syfu only LTE800 ratunkowo dołozono LTE1800, pozostałe dwa BTS-y NW to golce z LTE800. Sprawdzałeś Play i czy działa ta Boruja Kościelna i na jakich pasmach?
Tak testuje Play od piątku, jest jak kolega z ostatniego posta napisał. Na HSPA+ działa, odbiera sygnał LTE ale idzie korzystać tylko z 800mhz. Na reszcie pasm jest problem ze zrobieniem testów na speedteście.
Natomiast jeżeli chodzi o Plusa w LTE, to max osiągi, kiedy nie ma dużego obciążenia mam w granicach 30Mb/s, czy to jest związane z nadajnikiem?
Testy z użyciem anteny Cybertecha
Play HSPA+
Obrazek
Play LTE 800MHz
Obrazek
Pawrzes
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Pawrzes »

Na LTE szczątkowy sygnał z Cichej Góry więc dlatego tak działa... Cóż, trzeba poczekać na rozbudowę wieży w Boruji Kościelnej o minimum LTE800/1800/2100 co wkrótce powinno nastąpić.
Pozdrawiam
krychxagg

Przetestuj Orange albo T-Mobile jeszcze. Nie powinni być gorsi niż Plus czy Play, może nawet wypadną lepiej.
Awatar użytkownika
BarteqW
Stały użytkownik forum

Sprawdzę w takim razie jeszcze Orange i T-mobile, aczkolwiek opcja Orange wydaje się bardziej atrakcyjna cenowo. Może uda mi się w czwartek wybrać po startery.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Kup starter T-mobile , internetowy za 5 zł taki z napisem 111GB i w aplikacji uruchom sobie internet bez limitu na 2 tygodnie, na tym starterze nie ma lejka.
Awatar użytkownika
BarteqW
Stały użytkownik forum

Oczywiście nie mieli takiego startera w t-mobile, póki co wrzucam testy z Orange i Plusa
PLUS w okolicach godziny 7
Obrazek
PLUS w okolicach godziny 20-21 niedziela 27.12
URL=https://www.speedtest.net/result/10656123224]Obrazek[/URL]

Orange w okolicach godziny 7
Obrazek
Orange w okolicach godziny 20-21 niedziela 27.12
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2020-12-27, 22:07 przez BarteqW, łącznie zmieniany 2 razy.
krychxagg

Tak jak myślałem NS! wypada najlepiej. Jakbyś jeszcze mógł screeny z LTEWatch z parametrami sygnału pokazać.
Awatar użytkownika
BarteqW
Stały użytkownik forum

Jakby coś to dodałem screeny w poprzednim poście.
krychxagg

Nie wymuszałeś w Plusie 2600?
Swoją drogą mi się wydaje że na tą chwilę najlepiej to może będzie zakupić B535 i próbować agregacji 1800+2100 na jednej z sieci NS. Jeszcze jestem ciekaw czy na Plusie z 2600 się łączysz czy nie starcza zasięgu.
Awatar użytkownika
BarteqW
Stały użytkownik forum

Coś tam odbiera na LTE2600, aczkolwiek moja antena ma już kilka lat i teoretycznie nie wspiera LTE2600.
Obrazek
krychxagg

Szkoda że antena nie obsługuje 2600 bo jestem ciekaw czy da się z tego Plusa wycisnąć więcej wieczorem czy nadajnik jest zapchany po prostu już w okolicy. Bazując na tych testach to raczej bym celował na twoim miejscu w Orange lub T-Mobile z Huawei B535. Ile GB danych miesięcznie potrzebujesz?
Awatar użytkownika
BarteqW
Stały użytkownik forum

Plus był chyba pierwszy jeżeli chodzi o nadajnik w okolicy. Więc podejrzewam że też więcej użytkowników korzysta z ich oferty dłużej podobnie jak ja. Jeżeli chodzi o ilość GB to pewnie coś okolicy 250-300. Obecnie w Plusie za 50zł, mogę pobrać 160GB danych dopóki nie dostanę porządnego lejka, bo w praktyce przy oglądaniu Netxflixa, HBOGo czy youtube to się aż to się zauważa czy prędkość jest 7 czy 30 Mb/s. Nie gram w nic bo limity danych, w 4K też nie pójdę bo limity danych.
Sam nie wiem jaką ofertę wybrać, bo 80zł za internet z limitami wydaję się trochę drogo :-/
krychxagg

Najlepiej wypadnie cenowo w takim razie Orange za 59,90zł 250GB + noce bez limitu. Tylko jedna uwaga jest taka że tu musisz router B535 dokupić sam (ja kupiłem w sklepie Playa samo urządzenie za 399zł), a druga uwaga taka że jak zassiesz gruby plik w dzień np. 50GB to Orange wrzuca ci lejek na następną dobę, więc na to musisz uważać.
T-Mobile aktualnie nie warto bo 80zł za 300GB bez nocy (niby ze sprzętem) nie kalkuluje się wcale.
Na upartego jeszcze możesz dopytać czy Plus ma dla ciebie jakąś "super" ofertę przedłużenia umowy, jak by zaproponowali jakąś super ofertę z B535 to mógłbyś niby jeszcze o nich pomyśleć, chociaż stacja NS! wygląda na mniej zatkaną u ciebie.
Awatar użytkownika
BarteqW
Stały użytkownik forum

krychxagg pisze:Najlepiej wypadnie cenowo w takim razie Orange za 59,90zł 250GB + noce bez limitu. Tylko jedna uwaga jest taka że tu musisz router B535 dokupić sam (ja kupiłem w sklepie Playa samo urządzenie za 399zł), a druga uwaga taka że jak zassiesz gruby plik w dzień np. 50GB to Orange wrzuca ci lejek na następną dobę, więc na to musisz uważać.
T-Mobile aktualnie nie warto bo 80zł za 300GB bez nocy (niby ze sprzętem) nie kalkuluje się wcale.
Na upartego jeszcze możesz dopytać czy Plus ma dla ciebie jakąś "super" ofertę przedłużenia umowy, jak by zaproponowali jakąś super ofertę z B535 to mógłbyś niby jeszcze o nich pomyśleć, chociaż stacja NS! wygląda na mniej zatkaną u ciebie.
Ja już żadnych plików praktycznie nie pobieram, nie pamiętam kiedy ostatni raz jakiś plik kilko GB pobrałem. Ewentualnie bym się jeszcze w Orange zastanowił nad opcją 70zł na 12 miesięcy, żeby nie wiązać się na dwa lata. A routerem to nie wiem czy nie lepiej kupić od razu b818, jeżeli już zmieniać router.
krychxagg

Umowa wedle uznania, a router to wiadomo że jak pozwala budżet to lepiej dołożyć do B818. W Play outlet (sprzęt odnowiony) jest za 770zł bodajże. Jeszcze zanim się zwiążesz na stałe, to możesz kupić lepszy router i dopiero na nim potestować sobie na spokojnie z agregacją pasm różne startery, i później dopiero wybrać operatora.
Awatar użytkownika
BarteqW
Stały użytkownik forum

Jeszcze wrzucam screeny jak to wygląda w t-mobile. Niestety nie mam tej karty co nie ma niby tego lejka. Testy robione teraz, wrzucę jeszcze jak to wygląda wieczorem.
LTE 800
Obrazek

LTE 1800
Obrazek

LTE 2100
Obrazek

LTE Advanced
Obrazek
ODPOWIEDZ