Wybór routera LTE mikrotik czy Huawei
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wybór routera LTE mikrotik czy Huawei
Witam,
jest to mój pierwszy post tak więc witam Wszystkich.
Moja teściowa poprosiła mnie o założenie jej internetu. W okolicy jest jeden usługodawca radiowy ale ma fatalne opinie więc padło na internet mobilny.
Teściowa mieszka 2,6km od nadajnika play w Chełmicy Dużej GPS: 52,727500,19,130556. z dachu widać anteny. Oczywiście net z Play.
Z uwagi na to że jestem tam raz na 2 miesiące to raczej testy odpadają tylko od razu instalacja.
No i pytanie czy w tej odległości do tego nadajnika warto brać b818 i ewentualnie rozszerzać sprzęt o antenę zewnętrzną jeśli w domu sygnał będzie marny czy iść w mikrotik lhg kat.6 i dać od razu na dach i mieć sprawę załatwioną.
Teściowa nie potrzebuje demona prędkości ale stabilne łącze myślę że 50mbps na download wystarczy w zupełności.
Co do możliwości instalacji dodatkowej anteny do b818 to przewód musiał by mieć z 20m żeby z salonu trafić na dach.
Pytanie czy w tej odległości od nadajnika wykorzysta się wszystkie atuty b818.
Z góry dziękuję bardzo za pomoc w tym temacie - Pozdrawiam Kamil
jest to mój pierwszy post tak więc witam Wszystkich.
Moja teściowa poprosiła mnie o założenie jej internetu. W okolicy jest jeden usługodawca radiowy ale ma fatalne opinie więc padło na internet mobilny.
Teściowa mieszka 2,6km od nadajnika play w Chełmicy Dużej GPS: 52,727500,19,130556. z dachu widać anteny. Oczywiście net z Play.
Z uwagi na to że jestem tam raz na 2 miesiące to raczej testy odpadają tylko od razu instalacja.
No i pytanie czy w tej odległości do tego nadajnika warto brać b818 i ewentualnie rozszerzać sprzęt o antenę zewnętrzną jeśli w domu sygnał będzie marny czy iść w mikrotik lhg kat.6 i dać od razu na dach i mieć sprawę załatwioną.
Teściowa nie potrzebuje demona prędkości ale stabilne łącze myślę że 50mbps na download wystarczy w zupełności.
Co do możliwości instalacji dodatkowej anteny do b818 to przewód musiał by mieć z 20m żeby z salonu trafić na dach.
Pytanie czy w tej odległości od nadajnika wykorzysta się wszystkie atuty b818.
Z góry dziękuję bardzo za pomoc w tym temacie - Pozdrawiam Kamil
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Wybór routera LTE mikrotik czy Huawei
Jak chcesz zrobić bez testów jak nikt nie jest jasnowidzem jak przeciążone są nadajniki w okolicy?
-
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście żadnych testów nie musisz robić bo Play jest tam jedynym operatorem który ma sensowny zasięg, konkurencja po prostu nie istnieje. Stacja Play Chełmica Duża to stacja z 4CC CA LTE2600+2100+1800+800, w takim przypadku B818 z antena Dual LTE1800-2600MHz ale kabel do 10m, w takiej sytuacji warto rozwazyć abonament Play z MF258k a nie żadnego Mikrotika.
Przemyśl to. Niby 3km to nie jest duża odległość, ale przy radiu (LTE) bywa nieprzewidywalnie - może być rewelka, a może być dno. Jak pójdziesz od razu w sprzęt, bez sprawdzenia czegokolwiek - możesz sobie tylko narobić pracy i kłopotu z teściową. Chyba, że inwestorem jesteś ty, a poświęcony czas i koszty nie mają większego znaczenia.Kivlow pisze:Z uwagi na to że jestem tam raz na 2 miesiące to raczej testy odpadają tylko od razu instalacja.
Mikrotiki to rewelka sprzety, ale do niszowych zastosowań - są przeznaczone do stosowania tam gdzie są bardzo słabe sygnały i trzeba internet wyciągać z nicości. Dodatkowo, przeznaczone są tam, gdzie generalnie nie ma wymogu prędkości plus zastosowania nie-komercyjne.Kivlow pisze:No i pytanie czy w tej odległości do tego nadajnika warto brać b818 i ewentualnie rozszerzać sprzęt o antenę zewnętrzną jeśli w domu sygnał będzie marny czy iść w mikrotik lhg kat.6 i dać od razu na dach i mieć sprawę załatwioną.
Natomiast w realnych odległościach od stacji gdzie są przyzwoite sygnały to standardowe routery z agregacją jak największej ilości pasm (np. B818) plus ewentualnie antena zewnętrzna lub CPE (np. MF-258). Więc znowu kłaniają ci się jakieś, choćby podstawowe testy, żeby nie pakować się w ciemno w koszty. Bo sprzęty z dużą agregacją kosztują.
Nie tędy droga, choć przy silnych sygnałach może by i się dało. Ogólnie - router jak najbliżej anteny (strych, poddasze itp), dalej skrętka i ewentualnie jakiś AP.Kivlow pisze:Co do możliwości instalacji dodatkowej anteny do b818 to przewód musiał by mieć z 20m żeby z salonu trafić na dach.
Ale, mógłbyś cokolwiek dokładnie się dowiedzieć, dopiero po postawieniu routera / anten / CPE. Niestety to radio i bywa zaskakujące - w obie strony.
-
Dzięki za odp.matek451 pisze:Oczywiście żadnych testów nie musisz robić bo Play jest tam jedynym operatorem który ma sensowny zasięg, konkurencja po prostu nie istnieje. Stacja Play Chełmica Duża to stacja z 4CC CA LTE2600+2100+1800+800, w takim przypadku B818 z antena Dual LTE1800-2600MHz ale kabel do 10m, w takiej sytuacji warto rozwazyć abonament Play z MF258k a nie żadnego Mikrotika.
Dokładnie poza tym bts jest bieda więc tylko play.
Wezmę b818 i jakoś to ogarnę. Pytanko jaką antenę zewnętrzną do niego polecicie aby mieć furtkę jak by jednak w domu było słabo??
- wojteks
- *** Administrator ***
-
Hehe ale jakiś link do polecanych bo w necie i na Alegro jest tego pełno a parametry z kosmosu jak nie z d..y
.
Czytałem dobre opinie o dipolu i cybertechu ale wolałbym coś sprawdzonego niż kupić syf i się wqrwiać

Czytałem dobre opinie o dipolu i cybertechu ale wolałbym coś sprawdzonego niż kupić syf i się wqrwiać