Zapytanie - pingi, czy to wina ISP?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
miktor
Początkujący użytkownik forum

Zapytanie - pingi, czy to wina ISP?

Post autor: miktor »

Ok, jestem tu nowy, możecie mnie za moje pytanie pokochac lub znienawidzieć ewentualnie wyśmiać.
Piszę bo sam już nie wiem czy to ja jestem wariatem czy mój isp.
Sytuacja:
Działa sobie internet..pingi wzorowe po 15-25 ms może z 1% straty, po czym od czasu do czasu na kilka minut pingi się rozrzedzają do 40% strat przy czym zachowane jest 15-25 ms.Po kilku minutach wszystko wraca do normy, oczywiście wg mnie jest to wina mojego isp, dziwne żeby mój komputer losowo wybierał momenty i czynił takie cuda (fakt że takie usterki zdarzają się zazwyczaj w godzinach szczytowego użytkowania sieci), niemniej jednak moje pytanie brzmi (muszę mieć jak największą pewność) - czy chociażby TEORETYCZNIE mój komputer/jakikolwiek jego składnik, jest w stanie powodować tego typu działanie?(przy zachowaniu wszelkiej poprawności użytkowania/oprogramownia/sprzętu).

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-07, 07:37 ]
Poprawiłem temat na coś więcej mówiący o problemie.
Czyli dodałem -> - pingi, czy to wina ISP?
Ostatnio zmieniony 2008-01-07, 07:38 przez miktor, łącznie zmieniany 2 razy.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Zapytanie - pingi, czy to wina ISP?

Post autor: zDaleKi »

Myślę, że nie ma tu jednoznacznej odpowiedzi. Widziałem już sytuację że firewall blokował dostęp do części witryn i to powiedzmy sobie losowo. Więc wcale bym się nie zdziwił, gdyby tu była podobna przyczyna.
Jakiego masz Firewalla i jakiego antyvira?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Zapytanie - pingi, czy to wina ISP?

Post autor: Jo_gurt »

Na przyklad z p2p nie korzystasz? Bo w sumie raczej tego typu programy powoduja zaklocenia. Napisz dokladniej co to za ISP (cos lokalnego, duzy operator, pronet, ...)?
ODPOWIEDZ