PLAY - jaki sprzęt ?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
majtas
Początkujący użytkownik forum

PLAY - jaki sprzęt ?

Post autor: majtas »

Witam,

prośba o pomoc co zrobić w tym przypadku.

Mam internet od PLAY. Do BTSa mam jakieś 500 m w linii prostej bez przeszkód. Wszystko wydaje się ładnie i pięknie ale tak nie jest.

Na zewnątrz z telefonu uzyskuje DL:20-30 UL: 15-20 w domu troszeczkę gorzej(na mapie kolor żółty). Natomiast będąc w punkcie oznaczonym czerownym kolorem uzyskuje DL:94 UL: 45 z tego samego telefonu.
BTS.png
Na tym BTSie są tylko 2 pasma 800 i 1800 Mhz. Obecnie posiadam router Asus 4G-AC68U. Na nim prędkości zbliżone do tego co jest na telefonie.
Zastanawiam się jaką antenę zewnętrzną założyć i czy ona faktycznie coś poprawi.

Poniżej screen'y z aplikacji NetMonster:

W domu:
123.jpg
W miejscu oznaczonym czerwonym kolorem:
czerwone.jpg
Z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi!
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: PLAY - jaki sprzęt ?

Post autor: wojteks »

Tam gdzie żółte możesz być na granicy 2 sektorów (słabyszy sygnał, niższy SINR) tam gdzie czerwone na wprost sektora (mocniejszy sygnał, większy SINR).
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Ma u siebie zasieg z 1 sektora a testy robi na drugim, tak jak pisze kolega powyzej mozesz być akurat na granicy 1-2, sektor 1 skierowany wzdłuz drogi na Bytów a sektor 2 na Krosnowo.
majtas
Początkujący użytkownik forum

Post autor: majtas »

W sumie jak by się przypatrzeć temu BTSowi to w moim kierunku (czyli tu gdzie są osiedla i mieszkają ludzie) nie jest skierowany bezpośrednio żaden nadajnik. Jeździłem dookoła tego BTSa to tylko właśnie w czerwonym punkcie udaje się uzyskać takie prędkości. Czy to normalna praktyka, że kieruje się nadajniki tam gdzie nikt nie mieszka a latem tylko zboże rośnie i ziemniaki :D ?

Czy można na to jakoś zaradzić, czy antena w tym przypadku coś pomoże ?

Dzięki za zainteresowanie się tematem!
Pozdrawiam!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Bo z reguły najpierw zasięg na drodze i w jej okolicy , szczególnie w takich lokalizacjach.
ODPOWIEDZ